Fotografie aeriană cu orașul Ungheni, satele Dănuțeni, Berești, Mânzâteștii Vechi și Zagarancea în anul 1965

Home  >>  Al II-lea Război Mondial  >>  Fotografie aeriană cu orașul Ungheni, satele Dănuțeni, Berești, Mânzâteștii Vechi și Zagarancea în anul 1965

Fotografie aeriană cu orașul Ungheni, satele Dănuțeni, Berești, Mânzâteștii Vechi și Zagarancea în anul 1965

12
feb.,2020

0

Etnograful și autorul proiectului „bessarabica”, Iurie Șveț, a identificat o serie de fotografii aeriene, realizate de U.S. Geological Survey, care surprind mai multe localități și obiective strategice din stânga Prutului, inclusiv orașul Ungheni, satele Dănuțeni, Berești, Mânzâteștii Vechi și Zagarancea.Pe pagina proiectului de promovare a istoriei prin asigurarea accesului publicului larg la fotografii de înaltă calitate referitoare la Basarabia, www.bessarabica.info, au fost publicate mai multe fotografii executate de U.S. Geological Survey, pe care apar mai multe localități din RSSM, inclusiv orașul Ungheni, satele Dănuțeni, Berești, Mânzâteștii Vechi și Zagarancea la 1965.

Până la 1965, teritoriul orașului Ungheni cuprindea actualele sectoare Centru, Ungheni Deal (ex-satul Delești) și Ungheni Vale (satul istoric).

Fotografia în original poate fi  vizualizată pe pagina proiectului „bessarabica” – https://www.bessarabica.info/photos/100648

Ulterior, în componența actualului municipiu Ungheni au intrat următoarele localități:

 – Cartierul Dănuțeni

Localitatea de altădată inclusă în anul 1973 în componența orașului. Cartierul se află pe malul Prutului, la gura de vărsare a râului Bălăești.

Între secolele XIX și XX avea 277 case, cu o populație de 1715 persoane, țărani împroprietăriți sub Constantin D. Moruzi, care au primit 915 desetine de pământ.

Moștenitorii lui Constantin D. Moruzi aveau 3381 desetine. Fiul lui Constantin D. Moruzi a înființat o colonie de germani aduși prin contract; – Cartierul Berești – localitatea de altădată inclusă în anul 1973 în componența orașului. Numărul caselor în 1902 era de 44; populația satului constituia 498 de persoane.

Țăranii posedau pământ de Împroprietărire 380 desetine, iar moștenitorii Smarandei Bantaș au 467 desetine. Satul era înconjurat de vii și livezi cu pomi;

– Cartierul Mânzăteștii-Vechi – altă denumire: Vasilica, fost sat inclus în 1968 în satul Berești, ulterior unit cu Ungheniul.

La începutul secolului XX în Mânzăteștii Vechi locuiau 357 de persoane în 42 de case. Țăranii posedau pământ cu o suprafață totală de 432 desetine.

Proprietarul, grecul Arghiropulo, care a cumpărat moșia lui Nacco, avea aici 218 desetine;

– Satul Zagarancea

Cartierul Tineretului – acesta este construit recent, în anii 1980.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte