Galerie foto // Descoperă Sudul Basarabiei: Arciz – colonia germană din centrul Bugeacului

Home  >>  Basarabia  >>  Galerie foto // Descoperă Sudul Basarabiei: Arciz – colonia germană din centrul Bugeacului

Galerie foto // Descoperă Sudul Basarabiei: Arciz – colonia germană din centrul Bugeacului

28
oct.,2019

0

Orașul și centru raional Arciz (în ucraineană Арциз,  în germană Arzis) este un oraș din centrul regiunii Bugeac, sudul Basarabiei istorice, actual în componențaregiunii Odesa, Ucraina.

Conform Wikipedia, localitatea a fost fondată la 1816 de o colonie de germani veniți din sudul Imperiului German, regiunea istorică Württemberg, după prima ocupare a spațiului dinte Prut și Nistru, Basarabia, de către Imperiul Țarist.

Inițial, coloniștii și-au denumit localitate întemeiată Iohanneshort.După 3 ani de la fondare, prin Decretul lui Alexandru I, colonia a fost redenumită în „Arsi”. Noul nume al așezării vine de la localitatea franceză de pe râul Ob, Bătălia de la Arcis-sur-Aube, lângă care în martie 1814, forțele aliate (rusești, austrieci și bavarezi) au învins armata lui Napoleon.

Noua colonie a fost populată cu etnici germani, ulterior stabilindu-se aici și comercianți evrei. Azi orașul e locuit de o majoritate ucraineană, veniți aici după al doilea război mondial.

Încă de la fondare, principala ocupație a coloniștilor a fost agricultura: cultivatul cerealelor și creșterea animalelor. Datorită faptului că localitatea este traversată de râul Cogâlnic, un accent deosebită a fost acordat viticulturii și grădinăritului.

La începutul secolului XX, a început dezvoltarea industriei în oraș. În 1916, în oraș au fost construite o gară, un depozit de trenuri și ateliere.

După cel de-al Doilea război mondial și reocuparea Basarabiei de către URSS, noile autorități au pus accentul mecanizarea ocupațiilor tradiționale și industrializarea localității.

În anii ’60, în apropierea orașului a fost construit un aerodrom militar iar orășelul unde locuiau militarii denumit Arciz 2. Între aerodrom, în prezent aflat într-o stare deplorabilă și oraș există localitaea Brieni, redenumită de autoritățile sovietice în Hlynka (din rusă – argilă, lut).

Wikipedia ne mai comunică că în Arciz este înregistrată următoarea componență lingvistică (conform Recensământul din 2001):

  •      Rusă (66,51%)
  •      Ucraineană (22,57%)
  •      Bulgară (7,9%)
  •      Română (1,49%)
  •      Alte limbi (0,61%)

În prezent, localitatea basarabeană este în componența regiunii Odesa din Ucraina.

Câteva mini – impresii despre Arciz – colonia germană din centrul Bugeacului:

Pozitive:

  • Un orășel în care s-au mai păstrat urmele germanilor basarabeni
  • O localitate în care popoarele din bugeac formează un tot întreg

Negative:

  • Drumuri „groapă lângă groapă” 

Câteva locații, care după părerea mea, merită atenția D-voastră în cazul în care veți vizita orașul sau ceți fi cel puțin prin treacăt:

1. Piața Orașului

Până nu demult (2015), aici domnea statuia lui LENIN vopsită în auriu. Însă, urmare a decomunizării …. a fost evacuată.

În prezent, aici a fost construită o scenă și amenajată o construcție sub formă de anfiteatru.

Poza a făst făcută în august 2019

2. Inscripția „I LOVE Arciz”

Inscripția a fost instalată recent pe teritoriul stadionului Școlii nr. 1 din cartierul Nord / Cеверный (denumit și Microraion)3. Stația de așteptare a transportului public în formă de umbrelă.

Stația originală a fost construită din resurse proprii de către un agent eceonomic ce deține o vulcanizare auto vis-a-vis de ea. Stația este amplasată la intersecția străzii principale cu strada care duce spre Brieni / Hlynka și Arciz 2.

Potrivit unui locuitor al orașului, drumul pe care este construită stația a fost într-o stare deplorabilă până recent. Autoritățile locale au fost nevoie să „îl plombeze” după ce conducătorii transportului public au refuzat să mai circule pe acest segment.

4. Noua biserică ortodoxă Sfântului Ioan Evanghelistul, Cimitirul Evreiesc și Monumentul Victimilor Foametei / Holodomor

Notă: Foametea ucraineană (1932-1933), cunoscută și ca Holodomor / Голодомор, a fost una dintre cele mai grave catastrofe naționale ale ucrainenilor din istoria modernă, cu un număr de morți estimat la 7 milioane. Potrivit inscripției de pe memorial, locuitorii din zonă au căzut victime în perioada 1932 – 1933 / 1946 – 1947.

Straniu, că doar localitate intră în componența URSS după 1944, atunci când are loc a doua ocupare a Basarabiei de către marele urs. Dar, politica de deznaționalizare și distrugerea istoriei este unul din elementele des întâlnite în această regiune cât și în Bucivina.
Bonus: În fața bisericii, (încă) domnește statuia lui Karl Marx

5. Tractorul – simbol al industrializării

Monumentrul este amplasat pe strada ce face legătură dintre centrul urbei și cartieru Nordic, vis-a-vis de sediul poliției.

6. Stația solară Dunărea / Dunayskaya Solar Station

Centrala solară este amplasată la ieșirea sudică din orașul Arciz, la intersecția drumurilor ce fac legătură cu orașele Sarata și Tătărăști / Tatarbunar. Stația solară cuprinde 182.380 de module fotovoltaice multicristaline, 40 de stații invertoare și aproximativ 645 de kilometri (401 mi) de cablu.7. Drumurile din / spre Arciz

La capitolul infrastructură rutieră, căile de acces spre orașul Arciz sunt o adevărată catastrofă. Despre acest subiect, am mai scris și anterior:

Totodată, în drum spre Arciz din direcția Chișinău, poți face o escală și în Paris.

Martie 2018, satul Paris, Sudul Basarabie

Noiembrie 2017, satul Paris, Sudul Basarabie

Martie 2018, satul Paris, Sudul Basarabie

Concluzie:

Poziționat în centrul regiunii Bugeac din sudul Basarabiei, orașul Arciz are un potenția economic și turistic enorm, însă, din cauza lipsei totale a infrastructurii rutiere, orașul și întregul raion rămâne nevalorificate.

Or, atitudinea distructivă față de principalel căi de acces în zonă nu permit atragerea unor potențiali investitori și turiști, în special a românilor de pe ambele maluri ale Prutului și al descendenților foștilor germani basarabeni.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte