Descoperă Sudul Basarabiei: Ismail – perla basarabeană de la gurile Dunării

Home  >>  Basarabia  >>  Descoperă Sudul Basarabiei: Ismail – perla basarabeană de la gurile Dunării

Descoperă Sudul Basarabiei: Ismail – perla basarabeană de la gurile Dunării

23
iun.,2019

2

Ieri, 22 iunie 2019, mi-am mai îndeplinit o dorință – am vizitat cel mai mare oraș din sudul Basarabiei – orașul Ismail. Orașul este cea mai mare localitate din Basarabia istorică (Bugeac)

În continuare, Vă prezint impresiile mele + careva date despre Perla basarabeană de la gurile Dunării – Ismail.

Статья на русском: Откройте для себя Южную Бессарабию: Измаил – бессарабская жемчужина у устья Дуная

În evul mediu moldovenesc, aşezarea era numită SMIL. După ce turcii au cucerit cetatea Chiliei, Smilul a intrat în raiaua ei, fiind redenumit Ismail – denumire atestată la 1542, care s-a păstrat în uz până azi, deşi cea românească încă se cunoştea pe vremea lui Cantemir. Iată cum îl descria marele cărturar în celebra „Descriptio Moldaviae”:

„…Ţinutul Ismailului, din care e vrednică de pomenit Ismail, în vechime numită de moldoveni Smil, o cetate care nu trebuie lăsată de o parte, cu oaste turcească şi cârmuită de un muteveli”.

În prezent, orașul Ismail (în ucraineană Ізмаїл, în rusă Измаил) este un oraș de subordonare regională în sudul Basarabiei, regiunea Odesa, Ucraina (din 1991). El îndeplinește funcția de centru administrativ al raionului Ismail, deși nu face parte din acesta, fiind considerat o unitate administrativă separată similară raionului. Este situat la o distanță de 192 km sud-vest de orașul Odesa și la 80 km de vărsarea brațului Chilia al Dunării în Marea Neagră.

Ismailul este cel mai mare port la Dunăre al Basarabiei, din fosta Uniune Sovietică și din Ucraina actuală și cel mai mare port ucrainean din Delta Dunării, aici putând ajunge și navele maritime.

Totodată, orașul este o bază a Marinei ucrainene și a Grănicerilor ucraineni care operează în Dunăre.

Insulele din Parcul Regional Ismail înscrise pe lista World Wildlife Fund (WWF) sunt situate în apropiere.

Are 71 900 locuitori și 53,5 km². Etnic, populația are orașului este compusă în prezent din ruși (43%), ucraineni (38%), bulgari (4.58%) și români / moldoveni (4.3%).

În comparație, la recensământul din 1930, s-a constatat că din cei 24.998 locuitori ai orașului, 14.845 erau ruși (59.38%), 5.003 români (20.01%), 1.623 evrei (6.49%), 1.520 ucraineni (6.08%), 674 bulgari (2.70%) și alte etnii sub 1%

În perioada 1940 – 1941 și 1944 – 1954, Ismailul a fost centrul administrativ al Regiunii Ismail a RSS Ucrainene.

Câteva mini – impresii despre Ismail – perla basarabeană de la gurile Dunării:

 1. Un oraș foarte curat și îngrijit 
 2. Priveliște nemaipomenită la Dunăre
 3. Un oraș al istoriei
 4. O oază de liniște cu un potențial turistic enorm

Ce poți vizita în Ismail: • Diorama „Asediul cetăți Ismail”, amenjată în clădirea unei vechi moschei 
 • Muzeul Suvorov din Ismail – un muzeu dedicat victoriei generalisimului rus Aleksandr Suvorov în luptele pentru capturarea cetății Ismail. Acesta este singurul muzeu al lui Suvorov, construit pentru a rememora una dintre cele mai importante bătălii ale acestuia, Asedierea cetății Ismail (11/22 noiembrie 1790).

 • Plaja orășenească la Dunăre

Plaja la Dunăre se află în vecinătatea Dioramei. Este o plajă în stil sovietic, neamenjată și fără nisip (doar iarbă). În schimb, în jurul plajei este amenajată o  alee foarte frumoasă, cu vedere extraordinare asupra malului drept al Dunării (Dobrogea) și al Portului maritim.

Aici m-am scăldat pe prima oară în Dunăre … însoțită de o navă maritimă.


 • Bulevardul și Alea Suvorov
 • Memorialul soldaților care care au luptat în războiul din Afganistan • Catedrala „Acoperământul Maicii Domnului” din Ismail

Catedrala construită în 1822-1836, este simbolul orașului. Biserica a fost construită în 1822-1836, și a servit în perioada 1864-1878 drept catedrală a Episcopiei Dunării de Jos, iar mai apoi între 1922 şi 1935 drept catedrală a Episcopiei Cetăţii Albe şi Ismailului.

 • Mânăstirea „Cetatea”, cu două biserici ce se păstrează până azi, alături de vechea moschee.

Moschea din Ismail (sediul Diaramei)

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Ismail

Biserica „Sfântul Nicolae”Bonus: Exerciții antitero (cucerirea unei nave) executate de grănicerii ucraineni în portul Ismail.

Cum ajungi din Ungheni sau Chișinău în Ismail?

 • Cu automobilul personal:

1.Ungheni – Nisporeni – Hâncești – Cimișlia – Comrat – Mirnoe (Taraclia) – Bolgrad (UA) – Ismail (UA). Distanța – 300 km

2. Chișinău – M3 (betoncă) – Cimișlia – Comrat – Mirnoe (Taraclia) – Bolgrad (UA) – Ismail (UA). Distanța – 220 km

 • Cu rutiera Chișinău – Ismail:

Mai multe poze:

2 Comments so far:

 1. Turturean spune:

  Nu exista curse Tulcea-Ismail?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte