La Ungheni va fi prezentată piesa „Liberă” – un spectacol despre stereotipuri și prejudecăți

Home  >>  Basarabia  >>  La Ungheni va fi prezentată piesa „Liberă” – un spectacol despre stereotipuri și prejudecăți

La Ungheni va fi prezentată piesa „Liberă” – un spectacol despre stereotipuri și prejudecăți

15
apr.,2019

1

La 23 aprilie curent, teatrul M.A.D.E. organizează în parteneriat cu A. O ”Vesta”, cu sprijinul financiar UN Women Moldova și Guvernul Suediei, o reprezentație și la Ungheni a spectacolului „Liberă” în regia lui Ianoș Petrașcu, parte a unui Turneu Național.
La Ungheni, spectacolul va avea loc marți, 23 aprilie 2019, ora 15:00, în incinta Palatului de Cultură. Intrarea liberă.

Premiera spectacolului „Liberă” a avut loc la 3 decembrie 2018, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” și totodată a fost lansat Turneului Național, urmat de alte 10 reprezentații: Leova, Congaz, Orhei, Ceadâr-Lunga, Căușeni, Soroca, Călărași, Copceac, Bălți, Ocnița, Cimișlia și Tvardița.

Teatrul M.A.D.E. se descifrează ca: Mișcare, Artă, Dans și Emoţie.

Fondatorii Teatrului au renunțat la expresia verbală și abordează o stilistică nouă și revoluționară pentru Republica Moldova, care implică mișcarea, dansul și expresia corporală.

Evenimentul pe facebook: Spectacolul „Liberă”

Instrumentul de bază în montările teatrului este corpul actorului, care poate transmite mesaje și stări dincolo de limbă și vârstă. Această abordare distruge barierele lingvistice și face arta mai accesibilă, anume prin esențializarea mesajului pe care vrea să-l transmită.

„Liberă” este un spectacol-document despre stereotipuri și prejudecăți, despre impactul negativ al violenței asupra femeilor și repercusiunile ei asupra generației viitoare.

Un spectacol despre șabloane, despre legi scrise și nescrise.

În acest produs artistic încercăm să aducem momente inovative în arta spectacolului contemporan în Moldova prin elemente de decor și recuzită și prin proiecție de video interactivă.Producția teatrală poartă un caracter educațional, oferind o meditație asupra responsabilității părinților în procesul educativ și asupra responsabilității personale, pe care ne-o asumăm în cadrul oricărei relații, fie ea amicală, familială sau de dragoste. Violența în familie și față de femei constituie una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului.

În Republica Moldova, violența în familie este recunoscută ca infracțiune și se pedepsește conform Codului Penal. Potrivit unor estimări, 6 din 10 bărbați au aplicat cel puțin o formă de violență fizică, psihologică sau sexuală pe parcursul față de femei și fete.

Decizia de a monta acest spectacol a venit din necesitatea de a vorbi despre problema violenței față de femei și de a sensibiliza societatea față de această problemă și de a inspira femeile să vorbească. Fiecare a treia femeie din Moldova este victimă a cel puțin unei forme de violență, fiecare al doilea copil este lovit, noi însă nu reacționăm nici într-un fel.

Violența e o boală a societății contemporane. Ce putem face? Să schimbăm atitudinea unii față de ceilalți, să fim mai buni, iar copiii ne vor urma exemplul”, susține regizorul spectacolului, Ianoș Petrașcu.

După fiecare reprezentație are loc o discuție liberă pe marginea temei spectacolului, asigurată de un formator oferit de ONG „Vesta ”. Spectacolul se joacă cu intrare liberă.Comments

comments

One Comment so far:

  1. […] La 23 aprilie curent, teatrul M.A.D.E. organizează în parteneriat cu A. O ”Vesta”, cu sprijinul financiar UN Women Moldova și Guvernul Suediei, un o reprezentație și la Ungheni a spectacolului „Liberă” în regia lui Ianoș Petrașcu, parte a unui Turneu Național, se comunică pe Blogul lui Marin Bodrug (bodrug.eu) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moldova