Astana, capitala Kazahstanului, a fost redenumită oficial în NURSULTAN

Home  >>  blog  >>  Astana, capitala Kazahstanului, a fost redenumită oficial în NURSULTAN

Astana, capitala Kazahstanului, a fost redenumită oficial în NURSULTAN

23
mart.,2019

0

Astana, capitala Kazahstanului, a fost redenumită oficial în NURSULTAN.

Noul nume al orașului estu un omagiu primului, și unicului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, care a demisionat pe 19 martie după aproape 30 de ani de guvernare. Decretul corespunzător a fost semnat de președintele interimar Kasym-Zhomart Tokayev, informeză bloggerul rus Varlamov.


În conformitate cu articolul 9 din Legea Republicii Kazahstan din 8 decembrie 1993 „Cu privire la structura administrativă și teritorială a Republicii Kazahstan”, DISPUN:

1. Redenumiți orașul Astana – capitala Republicii Kazahstan în orașul Nursultan – capitala Republicii Kazahstan.

2. Prezentul decret intră în vigoare la data primei sale publicări oficiale.

Kasym-Zhomart Tokayev

Totodată, la 21-22 martie, în orașele Astana și Almaty au avut loc mitingurile spontane ale celor care nu au fost de acord cu redenumirea capitalei. Potrivit martorilor oculari, în Astana au fost reținuți aproximativ 60 de persoane, iar în Almaty aproximativ 20 de persoane. Departamentele de poliție din aceste orașe nu comentează arestările.

Inițial, orașul, fondat în 1830 ca o așezare cază, a fost numit Akmolinsk. În 1961, a fost redenumit Tselinograd. În 1992-1998, orașul era numit Akmola. În decembrie 1997, la inițiativa lui Nazarbayev, capitala Kazahstanului a fost mutată de la Alma-Ata la Akmola, care în mai 1998 a fost redenumită Astana (tradusă din limba kazahă ca „capitală”).

Potrivit structurii etnice a orșului, din 783 mii (2013), 700 de locuitorii, cea ce constituie 0.09%, sunt moldoveni / români.

Politicienii și activiștii publici au sugerat în mod repetat redenumirea capitalei în cinstea lui Nazarbayev. Ultima dată, în noiembrie 2016, deputații din Kazahstan au propus redenumirea capitalei Nursultan sau Nazarbayev, însă șeful statului sa opus acestei situații.În acelaș context, Kasym-Zhomart Tokayev, președintele interimar din 20 martie, a propus că Astana trebuia să fie redenumit Nursultan. În plus, Tokayev a oferit să instaleze un monument la Nursultan Nazarbayev în capitală și a adăugat că toate străzile centrale din toate orașele din Kazahstan ar trebui să fie numite după Nazarbayev. ”

Nazarbayev rămâne singurul și pe viața Elbasy [liderul națiunii] în țara noastră, tatăl poporului„, a mai declarat Tokayev.

În aceste trei zile străzile au fost redenumite cel puțin în Shymkent, Pavlodar, Ust-Kamenogorsk, Uralsk și Atyrau.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moldova