Personalități Basarabene: Petru Cazacu – înaintaș al Unirii

Home  >>  Al II-lea Război Mondial  >>  Personalități Basarabene: Petru Cazacu – înaintaș al Unirii

Personalități Basarabene: Petru Cazacu – înaintaș al Unirii

29
nov.,2018

0

Stimați cititori și abonați ai Bodrug.eu!

Ca locuitor al cartierului Danuțeni din municipiul Ungheni, am scris mult despre baștina mea iubita. Sunt sigur că datorită a mai multor articole de pe blog, foarte multă lume a aflat ca în cel mai mare cartier din municipiul Ungheni, există strada Petru Cazacu, strada pe care am copilărit, strada pe care mi-am sarbatorit adolescenta.


Însă, din păcate, foarte puțină lume, locuitorii ai străzii și ai municipiului, nu cunosc cine a fost aceasta mare personalitate – Petru Cazacu.

În contextul Centenarului Marii Uniri cat și pentru cultură generala, Va prezint in continuare biografia lui Petru (Petre) Cazacu, unul din făuritorii Unirii

Petru Cazacu (1871-1956) – după unire a ocupat mai multe funcții, printre care cea de Prim-ministru interimar, secretar general al Ministerului Sănătății, deputat de Bălți în Parlamentul României.

Român basarabean, medic, publicist și om politic, încă din tinerețe a fost acuzat de activitate revoluționară și a fugit în România.

Absolvent al facultății de Medicină a Universității din București, s-a întors în Basarabia independentă și a fost ales în Sfatul Țării, fiind unul dintre cei care au votat unirea, precum și director la Finanțe și președinte al Consiliului Directorilor Generali ai Basarabiei.

După unire a ocupat mai multe funcții, printre care cea de secretar general al Ministerului Sănătății, deputat de Bălți în Parlamentul României.

Autoral mai multor cărți despre unire, printre care: Moldova dintre Prut și Nistru 1812-1918, Zece ani de la Unire. Moldova dintre Prut și Nistru, 1918-1928.Istoria suntem noi.

În acest context trebuie sa luptam pentru renaștere națională și să ne cunoaștem personalitățile care ne-au creat trecutul glorios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte