„Moldova: codru, soare, cânt…”: Mesaj emoționant de rămas bun din partea Ambasadorului SUA James D. Pettit.

Home  >>  Basarabia  >>  „Moldova: codru, soare, cânt…”: Mesaj emoționant de rămas bun din partea Ambasadorului SUA James D. Pettit.

„Moldova: codru, soare, cânt…”: Mesaj emoționant de rămas bun din partea Ambasadorului SUA James D. Pettit.

24
sept.,2018

0

„Republica Moldova are un potențial enorm, iar oamenii merită ceva mai bun”

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențial al Statelor Unite ale Americii în Republica Modova – James Pettit, a transmis un mesaj emonționant în limba română, unde a ținut să menționeze despre experiențele plăcute pe care le-a avut în timpul mandatului său.”Dragi prieteni, în curând plec din țară.

Îmi amintesc foarte bine când am sosit la aeroport, unde erau colegi de la ambasadă, de la minister. Am avut experiențe foarte interesante în această țară, aș spune că probabil atunci când am acordat scrisorile de acreditare președintelui Timofti a fost interesant și deosebit pentru mine.

Înainte de a veni în R. Moldova, am studiat limba română pe parcursul a cinci luni, îmi place mult această limbă frumoasă. Am continuat s-o învăț, pentru mine a fost important pentru a demonstra respectul pe care îl am față de poporul moldovean.   

Am rămas foarte impresionat că oamenii din Republica Moldova păstrează cultura și tradițiile într-un mod diferit decât în alte țări. Această dragoste și pasiune pentru muzica, cultura, istoria și limba vorbită este o realizare impresionantă.

Mâncarea tradițională, precum sarmalele, plăcinta, mămăliga, sunt foarte delicioase și-mi va fi dor. Și vinul este deosebit. Sper ca în viitor, să găsim mai mult vin moldovenesc în SUA.

Eu cred că cetățenii moldoveni merită ceva mai bun în viață, un Guvern care să contribuie la îmbunătățirea vieții. Cred că Moldova are un potențial enorm și trebuie să dezvoltăm, să lucrăm împreună pentru a stabili o țară democratică și prosperă care să funcționeze bine. Sperăm ca în viitorul apropriat va deveni membră UE.După trei ani și opt luni de mandat, eu rămân cu o impresie foarte pozitivă și sper că am contribuit cu ceva acestei țări care va rămâne o parte a inimii mele. Doresc tuturor numai bine în această viață și în această țară. La revedere!”, a conchis Excelența Sa.

Într-un final, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențial al Statelor Unite ale Americii în Republica Modova – James Pettit a recitat, din nou, o poezie în limba română:

”Tot ce-i mai dulce şi frumos
Păstrez în inimă spunând
În grai magnific şi duios
Moldova. Codru. Soare. Cânt”. 

Amintim că James Pettit și-a început activitatea în Republica Moldova în luna ianuarie 2015. Succesorul său, Derek J. Hogan, va sosi în Republica Moldova în cursul lunii octombrie.

P.S. În doar 3 ani și 8 luni, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, vorbitor nativ de limba engleză – a învățat limba ROMÂNĂ. Fie și la nivel de discuție, dar … a învățat.

Mesajul meu este adresat tuturor cetățenilor Republicii Moldova:

 – Cum stimați cetățeni, un american a reușit în 3 ani și 8 luni să studieze limba română și să poată menține un dialog, dar Voi, o bună parte, locuiți de-o viață pe aceste meleaguri și nu știți o „boabă”în română?!

Ba chiar uneori vă exprimați și într-un mod arogant: „На русском пожалуйста” (din rusă: Vă rog în rusă).

Sper ca asemenea mesaje, că acesta de rămas bun al Excelenței Sale, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotenția al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova să vă facă să roșiți.

Per asper ad astra!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte