Istoria mormântului uitat al plutonierului Ioan Căplescu din s. Mereni. Raionul Ungheni, la fel, își are mulți eroi „uitați” de noi.

Home  >>  Al II-lea Război Mondial  >>  Istoria mormântului uitat al plutonierului Ioan Căplescu din s. Mereni. Raionul Ungheni, la fel, își are mulți eroi „uitați” de noi.

Istoria mormântului uitat al plutonierului Ioan Căplescu din s. Mereni. Raionul Ungheni, la fel, își are mulți eroi „uitați” de noi.

18
aug.,2018

1

În contextul Centenarului Marii Uniri, Televiziunea Română, realizează o serie de reportaje despre istoria Uniri și personalitățile care au marcat această frumoasă perioadă, parte a istoriei noastre. În continuare, Vă prezint un reportaj, cu un profund mesaj către generația noastră, realizat de TVR Moldova 

Istoria este cea mai frumoasă poveste. Deseori, însă, aceasta conţine pagini triste din istoria fiecărui neam. În satul Mereni, Anenii Noi, se află mormântul plutonierului român Ioan Căplescu, şef al postului de jandarmi din localitate, omorât în 1918 de bolşevicul Grigori Kotovski. Istoria asasinării plutonierului Căplescu o povesteşte, în continuare, cel mai vârstnic locuitor al satului Mereni, Grigore Bojescu, în vârstă de 94 de ani.
După Unirea din 27 martie 1918, plutonierul Ioan Căplescu a fost numit şef de post al jandarmeriei din comuna Mereni.La acea vreme, pe teritoriul dintre Prut şi Nistru existau încă multe elemente revoluţionare bolşevice, soldaţi ruşi care comiteau jafuri şi omoruri, printre care şi banda lui Grigori Kotovski, care fugise peste Nistru, dar periodic făcea incursiuni în dreapta râului.Acesta nu e singurul caz.Ioan Căplescu a fost înmormântat în cimitirul din Mereni. Mormântul plutonierului se află la adăpostul acestui prun sălbatic, salvat ca prin minune de urgia sovietică.Pe această placă de marmură s-a păstrat singura informaţie cunoscută, deocamdată, despre plutonierul Căplescu. Textul a rezistat în timp, chiar dacă au trecut 100 de ani.

În timp ce mormântul plutonierului Căplescu este în paragină, uitat de lume, în centrul Chişinăului şi astăzi se înalţă falnic monumentul criminalului sovietic Grigori Kotovski, ridicat de sovietici în 1954. Iar în unele oraşe există şi străzi care poartă numele acestui tâlhar bolşevic. La cei 94 de ani ai săi, moş Grigore mai vine pe la mormântul plutonierului român.

La final, moş Grigore a ţinut să ne împărtăşească şi crezul său. El este sigur că salvarea românilor din Basarabia vine doar de peste Prut.P.S.  Cei ce își uită istoria riscă să o repete. În acest context, țin să Vă amintesc că și raionul Ungheni are o istorie bogată, doar că dorința Uniuneii Sovietice de a crea „homo sovieticus” și de a distruge originea românească a locuitorilor din Basarabia, își spune cuvântul și acum – după 27 ani de la independeță.

Câți din Ungheneni cunosc despre:

Personalitățile menționate mai sus sunt doar o mică parte din cei ce au făurit istoria. Dar, câți din noi cunoaștem acest lucru?

Viitorul depinde de respectul față de trecutul nostru.

One Comment so far:

  1. […] 8 august curent, în municipiul Ungheni a fost dat startul celei de a 7-a ediție a Taberei Internaționale de Sculptura în piatră cu […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte