COD GALBEN de caniculă pentru perioada 17.08 – 19.08.2018. Pentru combatere, IGSU a instalat 12 puncte de reabilitare, inclusiv în mun. Ungheni

Home  >>  Basarabia  >>  COD GALBEN de caniculă pentru perioada 17.08 – 19.08.2018. Pentru combatere, IGSU a instalat 12 puncte de reabilitare, inclusiv în mun. Ungheni

COD GALBEN de caniculă pentru perioada 17.08 – 19.08.2018. Pentru combatere, IGSU a instalat 12 puncte de reabilitare, inclusiv în mun. Ungheni

16
aug.,2018

0

Din nou se anunță COD GALBEN de caniculă. Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 17 august – 19 august 2018 se prevede temperaturi maxime a aerului de 33-34°C.
Totodată, vor fi afectate de caniculă predominant raioanele centrale și de sud ale Republicii Moldova:
Care sunt riscurile:
Pentru a combate acest fenomen, Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență a instalat 12 corturi pentru reabilitare, inclusiv și în Municipiul Ungheni:

„În ultimele 48 de ore la corturi anticaniculă instalate de salvatori s-au adresat circa 7000 mii de oameni. Pentru ca perosane să beneficieze de asistență IGSU, a suplinit numărul punctelor de reabilitare.

Potrivit IGSU, în țară funcționează 12 corturi care oferă oamenilor posibilitatea de a se proteja de canicula.

Corturile funcționează zilnic de la orele 11:00 – 18:00 în urmărtoarele localități: mun. Chișinău, Bălți, Cahul, Comrat, Ungheni, inclusiv orașele Cimișlia și Căușeni.

Punctele de reabilitare au fost reinstalate de IGSU la data de 14 august în urma avertizării meteorologice cod galben de caniculă, emis de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Acestea vor activa în zile cu temperaturi care vor depăși +32 grade celsius. Corturile au drept scop prevenirea și eliminărea riscurilor ce pot apărea în urma efectelor caniculei. Salvatorii îndeamnă oamenii să nu meargă afară în orele amiezi, iar în caz de necesitate să se adreseze angajaților IGSU dislocați la corturi.”

Măsuri de precauție contra caniculei:

În perioadele cu vreme caniculară se recomandă consumarea unei cantităţi mai mari de lichide, reducerea la minim a expunerii la soare în orele amiezii, iar în caz de necesitate – utilizarea mijloacelor de protecţie contra radiaţiei solare (îmbrăcăminte din ţesături naturale de culoare deschisă, pălărie sau chipiu, ochelari de soare, cremă cu factor de protecţie solară).

De asemenea, se recomandă de redus maxim posibil durata aflării în zonele industriale. Se preferă plimbările pe jos în zonele verzi. Este necesar de a reduce sarcinile fizice pentru persoanele care suferă de boli cardio-vasculare şi respiratorii. Serviciile comunale şi populaţia trebuie să efectueze cât mai frecvent curăţarea umedă a străzilor şi a încăperilor.

Pentru managerii firmelor şi companiilor de construcţie din republică, celor din domeniul deservirii reţelelor de transport (rutier, feroviar, electric) şi altor domenii de activitate care se desfăşoară în aer liber, se recomandă să asigure angajaţii în zilele caniculare cu apa potabilă şi cu intreruperea eventuală a activităţilor în timpul „apogeului” termic zilnic.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte