Sângele apă nu se face // Municipiul Ungheni se înfrățește cu Sectorul 5 al Municipiului București

Home  >>  biserica  >>  Sângele apă nu se face // Municipiul Ungheni se înfrățește cu Sectorul 5 al Municipiului București

Sângele apă nu se face // Municipiul Ungheni se înfrățește cu Sectorul 5 al Municipiului București

6
Iul,2018

0

O nouă înfrățire pentru Poarta de Vest se va realiza în acest an. Întru realizarea acestui obiectiv, în perioada 2-4 iulie 2018 o delegație a Primăriei Sectorului 5 al Municipiului București a întreprins o vizită de documentare în municipiul Ungheni cu scopul stabilirii relațiilor de înfrățire, informează Primăria Muncipiului Ungheni.

Foto: Primăria Municipiului Ungheni
La moment, Municipiul Ungheni este înfrățit cu 17 orașe 7 state, ultima înfrățiere fiind semnată la 16 noiembrie 2016 cu autoritățile municipiul Cluj-Napoca. Celelalte localități înfrățite sunt:

 1. Letonia Auce, Letonia
 2. Israel Carmel, Israel
 3. Portugalia Cascais, Portugalia
 4. România Cluj-Napoca, România
 5. Israel Daliyat El-Carmel, Israel
 6. Rusia Dmitrovsc, Rusia
 7. România Dorohoi, România
 8. România Iași, România
 9. Lituania Joniskis, Lituania
 10. Ucraina Komsomolsk, Poltava, Ucraina
 11. Ucraina Noua Suliță, Cernăuți, Ucraina
 12. Statele Unite ale Americii Mankato, Minnesota, SUA
 13. Polonia Konin, Polonia
 14. România Reghin, România
 15. Ucraina Vasilcov, Ucraina
 16. Statele Unite ale Americii Winston-Salem, Carolina de Nord, SUA

Pentru cei ce nu cunosc, Sectorul 5 al Municipiului București reprezintă unu important sectoar al capitalei, din punct de vedere administrativ. Populația sectorului o constituie 245 mii locuitori cu o densitate de 8.3 mii loc./km².

În cadrul Sectorului 5 sunt localizate mai multe instituții importante ale României:

 • Palatul Parlamentului
 • Palatul administrativ al Municipiului București (până în 2010 Primăria Municipiului București)
 • Ministerul Apărării Naționale
 • Academia Tehnică Militară din București
 • Universitatea Națională de Apărare Carol I
 • Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”
 • Universitatea din București (Rectoratul, Facultatea de Chimie, Facultatea de Drept)
 • Opera Națională București
 • Institutul Cervantes cu sediul în clădirea ce a adăpostit Hotel Cișmigiu

Totodată, în acest sector există mai mult muzee, monumente și parcuri: 

 • Muzeul Național de Artă Contemporană
 • Muzeul Gheorghe Tattarescu
 • Autogara Filaret – clădirea primei gări feroviare din România (linia București-Giurgiu, 1869)
 • Palatul Bragadiru
 • Grand Hôtel du Boulevard
 • Parcul Cișmigiu
 • Parcul Izvor
 • Parcul Sebastian
 • Parcul Humulești

În comunicatul Primăriei Municipiului Ungheni se mai comunică următoarele:

„Prezent la întâlnirea cu reprezentanții autorităților publice locale, Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova a reiterat sprijinul acordat Republicii Moldova privind parcursul european și a subliniat faptul că dezvoltarea relațiilor de cooperare cu Republica Moldova este o prioritate a politicii externe a României. „Sunt fericit că particip la astfel de evenimente desfășurate în cadrul Campaniei Naționale „Centenar prin Înfrățiri”. Este important ca acestea să rezulte în proiecte benefice pentru ambele orașe. De dezvoltarea Dumneavoastră depinde bunăstarea noastră” a mai adăugat Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova.

„Centenarul prin Înfrățiri este o idee atât de frumoasă, încât am îmbrățișat-o imediat. Ne simțim aproape având o istorie și cultură comună, iar înfrățirea cu orașele din Republica Moldova este primită cu mult entuziasm de cetățenii români. Credem că aceste relații deosebite de prietenie vor accelera parcursul european al Republicii Moldova. Am putea începe chiar de azi cu acțiuni concrete ”, a declarat Daniel Florea, Primarul Sectorului 5 al Municipiului București

Referindu-se la instituționalizarea relațiilor de înfrățire cu orașele din România, Petru Lițiu, Șeful Biroului Consular al României la Ungheni a specificat că înfrățirile reprezintă un pas către dezvoltare, iar autoritățile publice locale din Ungheni sunt bine orientate către cetățeni.

„Apreciem eforturile și sprijinul României pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Recunoaștem că cei mai buni prieteni îi regăsim în România, fiindcă împărtășim aceleași valori și tradiții. Ca o etapă următoare a instituționalizării relațiilor de înfrățire dintre orașele noastre, urmează pregătirea unui Acord de înfrățire”, a declarat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

În cadrul întâlnirii au fost discutate oportunitățile de colaborare dintre Primăria municipiului Ungheni și Primăria Sectorului 5 București. Se vor proiecta direcții de cooperare în domeniile educație, cultură, business, bazate pe schimb de experiență și bune practici.

Programul a inclus o vizită la Zona Economică Liberă „Ungheni – Business” și SA „Covoare – Ungheni”, o excursie prin Orășelul Copiilor „Micul Cluj” și la Podul Eiffel.  De asemenea, oaspeții au avut posibilitatea să viziteze Muzeul de Istorie și Etnografie și să admire Galeria de Arte „X Format” de la Școala de Arte Plastice din Ungheni.

Înfrățirea Sectorului 5 București cu municipiul Ungheni se realizează în cadrul Campaniei Naționale „Centenar prin Înfrățiri” fiind sprijinită de Daniel Ioniță, Ambasadorului României în Republica Moldova.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moldova