Ungheni // Movila Măgurii, potențial obiectiv turistic pentru Valea Culei dar și la nivel național

Home  >>  Articol preluat  >>  Ungheni // Movila Măgurii, potențial obiectiv turistic pentru Valea Culei dar și la nivel național

Ungheni // Movila Măgurii, potențial obiectiv turistic pentru Valea Culei dar și la nivel național

3
iul.,2018

1

Movila Măgurii se află în raionul Ungheni, pe moșia satului Țâghira, la marginea regiunii Valea Culei. Dealul este renumit datorită înălţimi sale de 14 metri. Pe timpuri sătenii organizau aici sărbători sau ritualuri religioase. Aici odată la noi ani în luna iulie se organizează festivalul În ospeție la Movila Măgura. Acesta are scopul de promova toate tradiţiile strămoşeşti.

Movila Măgurii. sursa: Ion Locoman . YouTube
În scopul promovării potențialul turistic al faimosului deal din raionul Ungheni, jurnaliștii postului de televiziune Prime TV, au realizat un reportaj pe care l-au prezentat în cadrul emisiunii Prima Oră .

În continuare, Vă prezentăm materialul jurnalistic despre potențialul turistic al Movilei Măgurii – Străjerul Văii Culei din r. Ungheni:

„Movila Măgurii se vede la zeci de kilometri și este asemeni unui munte la intersecția raioanelor Ungheni, Fălești și Sângerei.

Nu întâmplător, strămoşii au numit-o Măgura, ceea ce înseamnă deal mare, izolat.

În anul 1995, aici fost făcute săpături arheologice de către savantul Veaceslav Bicbaev. Specialiștii au descoperit o așezare a strămoşilor noştri care au locuit pe teritoriul ţări noastre cu sute de ani în urmă.

Legenda spune că în interiorul movilei, turcii au ascuns comori valoroase.

Curios este faptul că în anii ’60 – ’80 în vârful Măguri se afla o piramidă, care a fost apoi înlocuită cu o cruce de piatră.

Drumul spre Movila Măgurii este unul plin cu peripeții, acest fapt, însă nu-i sperie pe turiști.

O dată în doi ani, pe 10 iulie, aici se organizează festivalul În ospeție la Movila Măgurii, iar sătenii încing o horă imensă în jurul acesteia”.One Comment so far:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte