Mold-Street: Gazprom și autoritățile Moldovei blochează construcția Gazoductului Ungheni – Chișinău

Home  >>  Articol preluat  >>  Mold-Street: Gazprom și autoritățile Moldovei blochează construcția Gazoductului Ungheni – Chișinău

Mold-Street: Gazprom și autoritățile Moldovei blochează construcția Gazoductului Ungheni – Chișinău

26
Iun,2018

0

Au trecut deja patru luni de la anunţarea câştigătorului licitaţiei şi trei luni de la semnarea contractului de privatizare a întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz de către compania românească Transgaz, dar cea mai importantă și majoră privatizare din ultimii ani este deocamdată doar pe hârtie, comunică portalul mold-street.com

imagine simbol„Este mai mult decât o privatizare. Este mai mult decât o conductă. Este mai mult decât o investiție. Este mai mult decât o mișcare strategică din partea României sau a Republicii Moldova. Este vorba despre înfrățire și despre unirea românilor cu români”, declara patetic pe 28 martie 2018, la Chişinău, la momentul semnării, ministrul român al Economiei Dănuț Andrușcă, comunică sursa.

13 condiţii pentru 180,2 milioane lei

Dar de la vorbe la fapte însă e drum lung, iar contractul de privatizare a întreprinderii Vestomldtransgaz, care deţine drepturile asupra conductei Iaşi-Ungheni, rămâne în continuare în suspensie. De vină se pare că este atât birocrația din Moldova și structurile gigantului rus Gazprom. dar şi lipsa banilor.

Pentru ca (Vestmoldtransgaz n.r.) să între în proprietatea lor, dânşii (Transgaz n.r.) trebuie să transfere banii. Dar ei deocamdată nu au transmis banii„, spune Vladimir Baldovici, noul şef al Agenţiei Proprietăţii Publice (APP).

Baldovici susţine că pentru a transfera banii (e vorba de 180,2 milioane lei) în bugetul Moldovei, operatorul român Transgaz cere ca să fie îndeplinite 13 condiţii suspensive.

E vorba de licenţe, autorizaţi de construcţiei, acte normative, proceduri de reorganizare etc. De exemplu Vestmoldtransgaz urmează ca din întreprindere de stat să se reorganizeze într-un simplu SRL, iar condiţia este ca să rămână cu toate licenţele în vigoare acordate de ANRE. Unele instituţii de stat au eliberat deja avizele şi autorizaţiile necesare, dar altele încă nu.

Moldovatransgaz şi respectiv Gazprom e contra

De exemplu se constată că pentru a iniţia construcţia conductei Ungheni-Chişinău, Vestmoldtransgaz şi respectiv noul proprietar din România ar urma să obţină acordul Moldovatransgaz, întreprindere deţinută de Moldovagaz şi respectiv gigantul rus Gazprom.

Aşa e scris chiar în lege. Şi ei au refuzat şi nu vor să dea acordul pentru construcţia gazoductului. E normal pentru că e concurentul lui!„, a declarat Vladimir Baldovici.

Oficialul a adăugat că e o practică normală în lume şi nu ar trebui să ne surprindă, dar lucrurile se schimbă. Totodată el a precizat că reprezentanţii Ministerului Economiei ar fi recomandat companiei româneşti să nu ia în calcul dezacordul Moldovatransgaz. E adevărat că ultima ar putea iniţia procese în instanţă şi atunci Transgaz va trebui să aibă de a face cu justiţia moldovenească.
Moldova nu recunoaşte standardele UE

În acelaşi timp Baldovici a precizat că întreprinderea românească chiar dacă are licenţe eliberate conform cerinţele UE de efectuare de lucrări de construcţie şi exploatare gazoducte, acestea nu sunt valabile în Moldova, unde aplică standardele CSI.

Totuşi autorităţile Moldovei le-au promis că vor găsi o soluţie pentru ca compania românească să poată activa. O confirmare a spuselor lui Baldovici din alte surse nu am găsit.

În acelaşi timp Consiliul Concurenţei a decis deja că măsurile de sprijin notificate de Ministerul Economiei acordate Vestmoldtransgaz și respectiv succesorului său în drepturi și obligații SRL Eurotransgaz (fondată de Transgaz) …, ” în temeiul Legii privind declararea utilității publice pentru lucrările de interes național de construcție a conductei Ungheni – Chișinău, sunt acordate de stat în vederea exercitării prerogativelor de autoritate publică, făcând parte din funcțiile esențiale ale statului, nu întrunesc criteriile prevăzute de Legea nr. 139 din 15.06.2012 cu privire la ajutorul de stat, și nu constituie ajutor de stat”.

ANRE şi licenţa Vestmoldtransgaz 

Pe de altă parte Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu a dat încă acordul „condiţionat sau necondiționat cu privire la reorganizarea Vestmoldtransgaz în societate cu răspundere limitată, cu menținerea licenței de transport a gazelor”.

La fel nu este clar dacă ANRE a a dat acordul necondiționat cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra Vestmoldtransgaz de la vânzător la cumpărător, adică la compania Eurotransgaz SRL.

În acest sens, Mold-street a solicitat încă pe 7 iunie 2018, un răspuns de la ANRE, dar aceasta instituţie nu a oferit un răspuns.

Potrivit lui Baldovici au mai rămas „vreo 3-4 (din 13 n.r.) condiţii suspensive …pe care Moldova trebuie să le îndeplinească ca Transgaz să transfere banii”.

Condiţie suspensivă – condiţie de a cãrei îndeplinire depinde naşterea (perfectarea) actului juridic civil.

De notat că anterior s-a anunţat că startul şi realizarea proiectului de construcţie a conductei Ungheni-Chişinău ar putea fi dat la finele verii.

Acum şi acest termen este sub semnul întrebării, inclusiv şi din cauza lipsei banilor. Astfel în ședința din 14 iunie a Adunării Generale a Acționarilor Transgaz, dominată de reprezentanții Ministerului Economiei, s-a decis ca o cotă de 90% din profituri să fie repartizată cu titlul de dividende către stat, potrivit Hotnews.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moldova