Ungheneni celebri: Petru Butnaru cunoscut ca Peza Boutnari – cel mai rapid baterist din lume

Home  >>  Articol preluat  >>  Ungheneni celebri: Petru Butnaru cunoscut ca Peza Boutnari – cel mai rapid baterist din lume

Ungheneni celebri: Petru Butnaru cunoscut ca Peza Boutnari – cel mai rapid baterist din lume

20
iun.,2018

0

Ungheneanul Petru Butnaru, cunoscut ca Peza Boutnari, este cel ce a stabilit 9 recorduri Guiness la instrumente de percuție, efectuând 15 bătăi într-o singură secundă. Peza își transmite tehnicile și tinerelor generații predând în școlile de muzică din orașul Hamburg, Germania, iar cînd este acasă, în Ungheni, acesta organizează cu regularitate Festivalul Internațional al Toboșarilor și Percuționiștilor „Drum Day”, comunică portalul Ea.md

Foto: Ramin Mazur / TimpulCelebrul Unghenean și-a descoperit dragostea față de muzică încă din copilărie, iar la 12 ani a învățat să mânuiască primul instrument, care a fost anume toba.

Peza Boutnari locuiește în Germania, unde este stabilit de peste 20 de ani. Acolo toboșarul este un mare promotor al muzicii și al artei reușind să transmită tehnica proprie de percuție în școlile de muzică din orașul Hamburg ( una dintre ele aparținându-i ).

„Experiența din copilărie l-a învățat multe. Bunăoară datorită ei, Peza s-a văzut nevoit să găsească o metodă de a bate toba în așa fel, încât mâinile să-i obosească cât mai puțin. Astfel, în 2004, Peza Boutnari a reușit să înregistreze tocmai nouă recorduri Guiness, efectuând 15 bătăi la tobe într-o secundă, în stiluri diverse. Pentru a atinge însă această performanţă, el a creat o tehnică proprie de percuţie, numită Peza, pe care o predă astăzi în şcolile de muzică din Hamburg”, se comunică într-un articol realizat de Ana Gherciu pentru Timpul.md

Petru Butnaru cântă de la 12 ani fără pauză. Primul instrument pe care a învățat să-l mânuiască tot toba a fost.

Am trecut toate fanfarele evreiești, țigănești, lăutărești. La 14 ani cântam deja jazz. Ei m-au educat”, spune instrumentistul, amintindu-și cum câștiga 10-15 ruble pe seară cântând alături de fanfare pe la cumetrii și nunți.

Veneau după mine la lecții și-mi spuneau „Hai Petrică, du-te acasă și gătește-te repede-repede, că întârziem. Ia doba și hai!”. Așa, încet-încet am trecut la percuție”, povestește Peza pentru ziarul Timpul.

A plecat în 1992 cu formația „Modest”, fosta „Stupeni” (n.red.: Treptele).

Atunci, în Hamburg eram vreo 10 moldoveni, acum când mergi în tren auzi „Uăi, Vasile, un’te duci?”. Așadar, am colaborat cu „Stupeni” aproape 18 ani, acum mai organizăm câteodată concerte în Chișinău”, povestește pentru Timpul talentatul toboșar.

Din ‘92 până-n prezent Peza Boutnari a devenit o verigă importantă pe piața jazzului din Germania și, respectiv, pe cea din Republica Moldova. El și-a deschis o școală de muzică privată și predă în altele două de stat în Hamburg.

Foto: Ramin Mazur / TimpulÎncepând cu anul 2012, în Republica Moldova este organizat Festivalul Internțional al Toboșarilor și Percuționiștilor „Drum Day”, un eveniment care se desfășoară la Ungheni, locul de baștină al instrumentistului. În cadrul acestui festival se abordează astfel de stiluri muzicale precum jazz, funck, classic, etno și rock.

„Ziua Tobei sau Drum Day, cum este botezat festivalul, este locul de întâlnire a mai multor percuționiști din Germania și Republica Moldova. Festivalul Drum Day a fost inițiat și este organizat Peza Botnari și Iaroslav Cojocaru, managerul formației hard rock și rock clasic din Ungheni – The Wax Road”

Rolul lui Peza în cadrul festivalului este unul foarte important întrucât evenimentul este finanțat și promovat în exclusivitate de către acesta. Prin intermediul Festivalului „Drum Day”, artistul urmărește nu doar promovarea muzicii, dar și identificarea celor mai talentați jazzmeni și toboșari din Moldova.

Foto: Ramin Mazur / TimpulDin ’92 până în prezent, Peza are un rol important pe piața jazzului din Germania, precum și pe cea din Republica Moldova, publicul admirândul pentru realizările lui muzicale, pentru tehnica abordată și calitățile carismatice.

Mai multe detalii despre activitatea celui mai cunoscut toboșar moldovean, Unghenean celebru, puteți găsi accesând pagina personală www.pezaboutnari.de

sursa:
1. Ea.md
2. Timpul.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte