Proiectul „Cunoaște-ți țara” // Redescoperă meleagurile voievozilor moldavi în ținutul Neamțului și Capitala celor 3 Uniri – Iașul

Home  >>  Basarabia  >>  Proiectul „Cunoaște-ți țara” // Redescoperă meleagurile voievozilor moldavi în ținutul Neamțului și Capitala celor 3 Uniri – Iașul

Proiectul „Cunoaște-ți țara” // Redescoperă meleagurile voievozilor moldavi în ținutul Neamțului și Capitala celor 3 Uniri – Iașul

18
iun.,2018

0

În acest weekend, am avut posibilitatea, din nou, să Redescoper potențialul turistic al României și valoarea cultural-istorică a unor monumente din vechiul principat al Moldovei. În doar două zile, am reușit să redescoperim mai multe obiective turistice încărcate cu istorie și cultură, pline de farmec și naturalețe, cum ar fi:

1. Municipiul Iași – Capitala celor 3 Uniri ( Palatul Culturii și cele 4 muzee pe care le găzduiește, Catedrala Mitropolitană Sf. Parascheva, Parcul Copou cu Teiul lui Eminescu și Obieliscul cu Leii, Mănăstirea Cetățuia, Muzeul Unirii, Bd. Ștefan cel Mare cu Strada Pietonală și desigur – Palas Mall);

2. Ținutul Neamțului – ținutul mănăstirilor și al sacralității geto-dacilor, al Ceahlăului (Cetatea medievală Neamțului, vechiul Târgu Neamț, Casa sfătosului Bunic din Humulești – Bojdeuca lui Ion Creangă, Cheile Bicazului, Barajul Izvorul Muntelui și o mică călătorie cu barca pe lacul de acumulare Bicaz);

3. Harghita (Lacul Roșu și începutul / sfârșitul Cheilor Bicazului);
Totodată, excursia a avut loc datorită proiectului „Cunoaște-ţi Țara”.  Un proiect social al Institutului pentru Cultură și Drepturi Europene și al Platformei ACȚIUNEA 2012, prin care beneficiarii, care în mod normal nu puteau să o facă, ajung să viziteze locuri turistice din România, având șansa să cunoască inegalabilele frumuseți din România, pe trasee care includ popasuri la munte, plimbări urbane ghidate, vizite la mănăstiri și la casele memoriale ale unor personalități cunoscute pe ambele maluri ale Prutului.

Să purcedem la drum!

Municipiul Iași

1.Palatul Culturii și cele 4 muzee pe care le găzduiește: Muzeul de Istorie a MoldoveiMuzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”Muzeul Etnografic al MoldoveiMuzeul de Artă.

Iașul – fost capitala Moldovei în perioada 1564-1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 și 1862 și capitala Regatului României între 1916 și 1918 (în perioada Primului Război Mondial, când Bucureștiul s-a aflat sub ocupație germană).
Muzeul Unirii din Iași

Muzeul expune piese de istorie evocând Revoluția de la 1848 și Unirea Moldovei cu Țara Românească din 1859 (documente, piese de mobilier și obiecte de decorație interioară, obiecte ce au aparținut lui Al. I. Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri și altor personalități ale epocii).

Muzeul a fost deschis pentru public în anul 1959, cu ocazia sărbătoririi centenarului Unirii Principatelor Române din 1859.

Catedrala Mitropolitană Sf. Parascheva

Catedrala Mitropolitană din Iași, cu hramul Sfânta Parascheva, Întâmpinarea Domnului și Sfântul Mucenic Gheorghe, este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România.

Poze de Muzeul Catedralei:

Parcul Copou cu Teiul lui Eminescu și Obieliscul cu Leii

Parcul Copou (sau Grădina Copou) este cel mai vechi parc din Iași, situat pe dealul Copoului, fiind cel mai mare parc urban din zona centrală și de nord a orașului.

Cel mai important monument istoric din parc este Obeliscul cu lei, cunoscut, începând cu secolul al XX-lea, și sub denumirea de „Monumentul Regulamentului Organic”. Edificiul este amplasat în centrul grădinii, în apropiere de Teiul lui Eminescu. El a fost construit între anii 1834-1841 după planurile lui Gheorghe Asachi și ridicat în cinstea noului domnitor Mihail Sturza și a puterilor suzerane și protectoare sub a căror influență se afla Moldova.
2. Ținutul Neamțului

Ținutul mănăstirilor și al sacralității geto-dacilor, al Ceahlăului (Cetatea medievală Neamțului, vechiul Târgu Neamț, Casa sfătosului Bunic din Humulești – Bojdeuca lui Ion Creangă, Cheile Bicazului, Barajul Izvorul Muntelui și o mică călătorie cu barca pe lacul de acumulare Bicaz)

Cetatea medievală Neamțului

Multi au auzit despre legendele cetatii Neamtului. Aici ar fi rezistat eroic cei 19 plaieți, în fața asediului regelui polonez Ian Sobieski și tot aici, mama lui Ștefan cel Mare i-ar fi cerut domnitorului să nu caute refugiu, ci să se întoarca la luptă.

Mai putin cunoscut, însa mult mai dramatic și real, consemnat in documentele istorice, este faptul ca, in 1686, un grup de soldati polonezi și cazaci a luat cu asalt Cetatea Neamțului. Ei au rapit-o pe domnita Ruxandra, fiica fostului domnitor Vasile Lupu, și au adus-o în cetate, ca să le arate unde și-a ascuns tatăl ei averea. Dupa ce au luat de la ea 19.000 de galbeni, i-au tăiat capul cu un topor, chiar la poarta cetății. Un sfârsit dureros și trist pentru frumoasa domniță.

Casa sfătosului Bunic din Humulești – Bojdeuca lui Ion Creangă

Casa memorială Ion Creangă din Humulești este un muzeu memorial înființat în casa în care s-a născut și a copilărit povestitorul român Ion Creangă (1837-1889) în satul Humulești (astăzi suburbie a orașului Târgu Neamț) din județul Neamț. Datarea casei este 1833, ea fiind situată pe strada Ion Creangă nr. 8. Ion Creangă a locuit aici permanent de la naștere până în 1846, apoi cu întreruperi până în 1855.

Cheile Bicazului, Barajul Izvorul Muntelui și o mică călătorie cu barca pe lacul de acumulare Bicaz

Lacul de acumulare ”Izvorul Muntelui” (35 km lungime pe o suprafata de 33 km²), cunoscut și sub numele de „Lacul Bicaz”. Acesta este cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe râurile interioare din România, fiind situat pe cursul superior al râului Bistrița. Lacul s-a format ca urmare a construirii barajului de la Bicaz, adevărat gigant cu o înălțime de 127 m, a carei ridicare a cerut excavarea a mai mult de 170.000 m³ de stânca. Portul turistic Bicaz, de unde pleaca ambarcatiuni pentru plimbări de agrement, popasurile turistice din zona și din apropierea Izvorului Muntelui (797 m) au transformat intreaga zona într-un centru de mare civilizație turistică.

Cheile Bicazului reprezinta o zona geografica deosebit de pitorească din România situata în partea centrala a Muntilor Hasmaș, între județele Neamț și Harghita. Tot drumul din Cheile Bicazului este format de serpentine de o frumusețe deosebită. Peretii de calcar ai stâncilor ascund peșteri de o deosebita frumusete (Peștera Neagră, Pestera Cascadă) si avene (Licas, Avenul cu Trei Intrări).

 

3. Județul Harghita 

Lacul Roșu și începutul / sfârșitul Cheilor Bicazului – Lacul Roșu (local cunoscut și sub numele de Lacul Ghilcoș) este un lac de baraj natural format în urma prăbușirii unui versant din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838, ora 18,45. 6,9 magnitudine, VIII intensitate, la poalele Muntelui Hășmașul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, la distanța de 26 km de Gheorgheni, în județul Harghita. La ultimele măsurători, efectuate în anul 1987, dimensiunile acestuia sunt: lacul se întinde pe un perimetru de 2.830 m, aria este de 114.676 m² și volumul apei care se acumulează este de 587.503 m³. Lacul s-a format la altitudinea de 983 m, într-o depresiune cu un climat predominant subalpin.

Numele său provine de la Pârâul Roșu care traversează straturi de culoare roșie cu oxizi și hidroxizi de fier. În limba germană se numește Mördersee („Lacul Ucigașul”); în maghiară, gyilkos = ucigaș, deoarece, potrivit legendei, surparea de teren ar fi acoperit un sat, omorându-i atât locuitorii lui, cât si animalele. Apa adunată a avut culoarea roșie de așa de mult sânge, încât numele lacului a devenit atât Lacul Rosu, cât și Lacul Ucigaș.

Concluzie: 

Spațiul Carpato-Danubiani-Pontic, adică spațiul de origine al națiunii Române, cuprinde cele mai frumoase și enigmatice locuri de pe Terra, conform viziunii proprii. La moment, națiunea locuiește compact în 2.5 state: România, Republica Moldova și câteva regiuni ale Ucrainei.

Din păcate, referindu-mă la cetățenii Republicii Moldova, nu toți cunosc despre comorile și potențialul turistico-istoric din România. Motivele fiind mai multe, ca exemplu: nu suntem informați corect, nu dispunem de resurse financiare pentru călătorii și odihnă, etc.

În acest context, prin intermediul acestui articol, Vreau să mulțumesc organizatorilor pentru acest Weekend reușit, și anume Dnei Natalia T și echipei proiectului „Cunoaște-ţi Țara”.

Totodată, dacă V-am intrigat, puteți afla și profita de proiectul „Cunoaște-ţi Țara”, accesând pagina de facebook  „Cunoaște-ţi Țara” (facebook.com/cunoastetitara/) sau la adresa: http://cunoastetitara.md/

Potențialul Republicii Moldova și România este enorm, inclusiv și turistic. Nu ezitați să călătoriți acasă și veți descoperi locuri frumoase, sacre și magice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte