Premieră națională la Ungheni: Primul FabLab regional a fost lansat în cadrul Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir”

Home  >>  Articol preluat  >>  Premieră națională la Ungheni: Primul FabLab regional a fost lansat în cadrul Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir”

Premieră națională la Ungheni: Primul FabLab regional a fost lansat în cadrul Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir”

21
apr.,2018

0

La 19 aprilie curent, a avut loc lansarea primului FabLab regional în sediul Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir” din mun. Ungheni.  Inițiativa constă în crearea unei rețele de ateliere de producție la scară mică, dotate cu echipamente de producție, inclusiv cu utilaje controlate de calculator, care vor servi drept platforme de inovare și învățare aplicată, precum și ca imbold pentru dezvoltarea antreprenoriatului rural, se menționează în comunicatul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.La eveniment a participat mai multe persoane de demnitate publică, diplomați și autoritățile publice locale de nivelul I și II.

Andrei Chistol, secretar de stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării:

Ne bucurăm de transformarea continuă a bibliotecilor publice, care astăzi sunt gazda unei impresionante Fabrici laborator, ce oferă comunității locale oportunitatea de a explora și de a-și utiliza capacitățile creative. Grație tehnologiilor și instrumentelor moderne cu care a fost echipat, acest atelier este o platformă utilă de inovație pentru toți doritorii de a crea prototipuri și a descoperi beneficiile fabricării digitale”.Karen Hilliard, Șefa Misiunii USAID în Moldova: 

„Cunoștințele din domeniile TIC, inginerie, robotică, și, mai nou, tehnicile de fabricație digitală vor ajuta următoarea generație să contribuie la prosperarea economiei moldovenești, pe de o parte, și vor favoriza spiritul antreprenorial în zonele rurale, pe de altă parte, culminând cu crearea de noi locuri de muncă. Cerințele sec. XXI dictează bibliotecilor să devină un mediu propice dezvoltării multilaterale a tinerilor, dar și un stimulent al dezvoltării profesionale pentru membrii comunităților.”

Thomas Alveteg, Prim Secretar, Ambasada Suediei în Moldova

„Vrem ca bibliotecile să coaguleze comunitatea tehnologică, „materia cenușie” din Moldova, care e capabilă să miște economia țării. Ne dorim ca aceste FabLab-uri să devină laboratoare de idei de afaceri, dar și fabrici care să materializeze aceste concepte în prototipuri reale, facilitând interacțiunea dintre autorii proiectelor și sponsori, de exemplu.”Evan Tracz, directorul programului Novateca:

Bibliotecile publice din Moldova continuă să-și extindă gama de servicii, prin asigurarea accesului la tehnologii moderne și suport din partea bibliotecarilor instruiți. Astăzi lansăm un nou concept – FabLab – un spațiu care oferă acces la tehnologiile unei fabrici și care permite beneficiarilor să-și testeze ideile de afaceri și să le transforme în startup-uri, spre beneficiul comunității.

Foto: moldova9.com

Fabrica laborator din Ungheni este dotată cu imprimante 3D, dispozitive de tăiat cu laser, mașini de cusut cu funcție de brodat, kituri de robotică și unelte electronice. Atelierele se adresează profesorilor care predau științele exacte, inginerilor, inventatorilor sau tinerilor cu idei de afaceri bazate pe tehnologii digitale, care vor putea să experimenteze și să chiar producă, la scară mică, etichete, accesorii, cărți de vizită, ecusoane și alte obiecte din hârtie, carton, plastic sau lemn, precum și articole din textile.

Similar FabLab-ului din or. Ungheni, alte două fabrici laborator urmează să fie deschise în bibliotecile publice din Drochia și Cahul, care vor plasa Republica Moldova pe harta internațională a celor peste 1200 de FabLab-uri din întreaga lume. Rețeaua globală de elevi, profesori, ingineri, cercetători, inventatori din peste 30 de țări urmează să acrediteze, oficial, filialele din țara noastră în luna mai a anului curent.

sursa:
1. Ministerului Educației, Culturii și Cercetării
2. Diez.md
3. Novateca: The Global Libraries Program in Moldova / facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte