Votat în parlament: Mai multe terenuri din calea gazoductului Ungheni-Chișinău vor fi naționalizate prin expropriere.

Home  >>  Basarabia  >>  Votat în parlament: Mai multe terenuri din calea gazoductului Ungheni-Chișinău vor fi naționalizate prin expropriere.

Votat în parlament: Mai multe terenuri din calea gazoductului Ungheni-Chișinău vor fi naționalizate prin expropriere.

22
mart.,2018

1

În Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova de astăzi, Aleșii poporului au votat Proiectul de lege prin care mai multe terenuri din calea gazoductului Ungheni-Chișinău, vor fi naționalizate prin expropriere.

În acest context, mai multe terenuri situate în extravilanul și/sau intravilanul orașului Chișinău, comunelor Tohatin, Stăuceni, Grătiești și satul Ghidighici (municipiul Chișinău); satele Sireți, Roșcani, Negrești, Căpriana, Vorniceni, comunele Rădeni, Ghelăuza, Pănășești și orașul Bucovăț (raionul Strășeni); comuna Tuzara, satele Pitușca, Nișcani, Temeleuți, Peticeni, Vălcineț, Sadova și orașul Călărași (raionul Călărași); satul Milești (raionul Nisporeni); comunele Alexeevca, Pârlița, Todirești, Zagarancea și satul Rădenii Vechi (raionul Ungheni).

Vedeți și Oficial: Localitățile prin care va trece gazoductul Ungheni – Chișinău

Astfel, proiectul de lege prevede o procedură specială de expropriere a circa 4 600 de proprietari de terenuri agricole, declarate de utilitate publică pentru construcția conductei de transport a gazelor naturale pe direcția Ungheni-Chișinău iar exproprierea se va desfășura concomitent cu lucrările de construcție.

Imagine simbol: Construcție gazoduct

Potrivit proiectului aprobat, Guvernul își asumă responsabilitatea deplină pentru o dreaptă despăgubire a daunelor aduse solului, plantațiilor sau construcțiilor, recoltei nestrânse, precum şi pentru alte daune imputabile.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii a împrumutat Republica Moldova cu 41 de milioane de euro pentru lucrările de proiectare şi construcţie, iar Comisia Europeană a acordat un grant în valoare de zece milioane de euro. Contribuţia Executivului de la Chişinău va fi în acest an de 22 de milioane de lei.

Construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău va costa în total circa 113 milioane de euro.

Referitor la acest capitol, comunică că pe 12 martie, în scopul facilitării construcției gazoductului Ungheni-Chișinău, Executivul a aprobat modificarea și completarea Legii privind declararea utilității publice pentru lucrările de interes național de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău.

One Comment so far:

  1. […] din Hârcești, rămâne o problemă. Sper că în termeni proximi, Consiliul Raional Ungheni va întreprinde măsuri în vederea reabilitării traseului raional „L376.6. Drum de acces spre […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte