Video: 30 de elevi și șase profesori din s. Curtoaia, r. Ungheni, merg de o săptămână cca 1 kilometru pe jos, prin pădure, ca să ajungă la școală?

Home  >>  Articol preluat  >>  Video: 30 de elevi și șase profesori din s. Curtoaia, r. Ungheni, merg de o săptămână cca 1 kilometru pe jos, prin pădure, ca să ajungă la școală?

Video: 30 de elevi și șase profesori din s. Curtoaia, r. Ungheni, merg de o săptămână cca 1 kilometru pe jos, prin pădure, ca să ajungă la școală?

22
mart.,2018

3

Rectificare: În articolul realizat de ProTV, jurnaliștii televiziunii nu s-au încumetat să verifice distanța reală (până la 1 km), dar au menționat de distanța pe care o parcurge zilnic autobusul școlar pe traseul L376.6 (cca 4 km), care constitue calea de acces din Hârcești spre s. Curtoaia, com. Condrătești. Însă, modul de deplasării a copiilor către instituția de învățământ din Hârcești cu autobusul destinat transportului școlar, rămâne o problemă. Sper că în termeni proximi, Consiliul Raional Ungheni va întreprinde măsuri în vederea reabilitării traseului raional „L376.6. Drum de acces spre s. Curtoaia”.  

Merg în fiecare zi cca 1km pe jos (4 km este distanța pe traseul L376.6  care constiue calea de acces spre s. Curtoaia), prin pădure ca să ajungă la școala. Cca 30 de elevi și șase profesori dintr-un sat din Ungheni fac acest efort de o săptămână pentru ca autobuzul școlar nu poate străbate un drum stricat și acoperit de zăpadă. Primarul comunei Hârcești din r. Ungheni spune că nu are ce face pentru ca nu sunt bani ca să repare drumul, comunică ProTV

Cei 30 de elevi se aduna în fiecare zi în centrul satului la ora 6.00 dimineața, când abia se luminează de ziua. Și pornesc la drum, supravegheați de șase profesori. Au de mers din Curtoaia, localitate din comuna Condrătești până la Hârcesti, localitatea în care se află cea mai apropiată instituție de învățământ. Distanța este de cca patru kilometri (distanța reală este cca 1 km, pe traseul parcurs zilnic de autobusul școlar L376.6  – cca 4 km)

Referitor la acestă situație, jurnalista ziarului Unghiul, Natalia Morari,  a scris la 19 martie 2018 că l-a contactat pe, Ștefan Zgureanu, primarul comunei Condrătești, din care face parte satul Curtoaia. Primarul localității le-a relatat că în Curtoaia nu ar fi de vină traseul înzăpezit, ci faptul că în urma ploilor ce au căzut înaintea zăpezilor s-au format gropi imense, din cauza cărora niciun transport nu poate intra sau ieși din localitate. Edilul a mai specificat că drumul este unul de acces spre centrul raional, deci e în gestiunea Consiliului Raional Ungheni.

Eu l-am anunțat pe Constantin Fuior, șeful Secţiei Construcţii, Gospodărie Comunală şi Drumuri, de situația creată, care n-ea promis că vor lua măsuri. Până la această oră am văzut că nu s-a întreprins nimic. Dacă până deseară nu se rezolvă, mâine împreună cu locuitorii de aici vom pune pietriș în gropi. Oamenii doar nu vor rămâne blocați până când timpul le va permite celor de la raion să vină să repare drumul”, mai menționează primarul comunei Condrătești.

Vedeți și Hârcești, a 4-a localitate din r. Ungheni semnatară al „Declarației” de UNIRE. Întrebare veche: Cum rămâne cu Municipiul ?!

Totodată, revenind la revenind la reportajul ProTV, autorii mai comunică:

„Cu astfel de drumuri mergem, la deal, vale, urcăm kilometri și ajungem până la școală, la o ora stabilită ne adunăm cu copii și plecăm împreună la școală”, se mai comunică în reportaj

Cei mai mici dintre drumeți au abia patru, cinci ani și merg la grădiniță care se află tot pe teritoriul școlii din Hârcesti.

Astăzi (22 martie 2018), jurnaliștii ProTV i-au întâlnit în drum spre casa, după lecții. Erau în coloană, unii ținându-se de mâini. Se ajuta unul pe altul, căci drumul nu e ușor – trece printr-o pădure și mereu e în pată.

„Ne ducem cu profesorii, ne trezim devreme, bem ceai repede și ne ducem.”, a comunicat o locuitoare jurnaliștilor de la ProTV.

Dacă dimineața vin toți cei 33 de elevi împreună, după-amiaza din pe grupuri pentru ca încheie lecțiile la ore diferite. Numai într-o direcție au o ora de mers. Pentru că zăpada e mare, își uda picioarele. Așa ca își iau încălțăminte de schimb – cei care o au. Ceilalți stau cu picioarele ude la lecții.

„Ne ducem pe drum și ne udam la picioare, – Ai încălțăminte de schimb? – Nu, s-au spart cizmele și nu am.”

Tot acest calvar se întâmplă de o săptămână de când au început ninsorile. Drumul de la Curtoaia până la Hârcești este plin de gropi, iar ninsorile l-au făcut impracticabil. Așa că autobuzul școlar nu-l poate străbate. Sătenii spun ca le-a ajuns cuțitul la os, așa ca astăzi s-au apucat sa cârpeasca singuri drumul.

„Nu intră rutiera în sat, punem pietre să avem o ieșire, copii la școală, învață în satul vecin.”

„Avem piatra mai mare și mai mica, apoi punem nisip, în ziua de azi în sat la noi în caz de ceva nici salvarea nu poate să vină.”

Un locatar care și-a adunat piatră ca să construiască o fântână a cărat-o aici, împreună cu ceilalți bărbați din sat.

„Am organizat oamenii aceștia azi, să astupăm borțile că nu pot merge copii la școală, la grădinița, altceva ce să facem nu avem nici o așteptare, de la Chișinău să vina să ne facă.”

Ne stăruim să facem, o luam de aici și o ducem acolo.”

Primarul de la Hârcești spune că problema este de foarte mulți ani și nu e prima dată când copiii merg pe jos. Nu poate să-i ajute, însă, pentru că în bugetul localității nu sunt bani pentru reparația drumului. El susține că așteaptă banii promiși de Consiliul Raional Ungheni și că lucrările vor începe când va fi vremea mai bună, se mai menționează în reportaj.

sursa:
1. ProTV
2. Unghiul

3 Comments so far:

  1. […] de socializare a fost lansată o inițiativă civică de salubrizare a unui sector din mun. Ungheni. Evenimentul a fost creat de un agent economic, rezident al […]

  2. […] Măgurele, Coșeni și Sinești, Petrești, mun. UNGHENI și consilierii locali din satul Curtoaia, com. Condrătești au semnat „Declarația de Unire” cu […]

  3. […] Condrăteștiul a dat Moldovei mai mulți oameni de bună credință și valoare care nu sunt indiferenți și au […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte