Energie regenerabilă în r. Ungheni: O turbină eoliană va fi instalată în curând în preajma satului Mircești.

Home  >>  Articol preluat  >>  Energie regenerabilă în r. Ungheni: O turbină eoliană va fi instalată în curând în preajma satului Mircești.

Energie regenerabilă în r. Ungheni: O turbină eoliană va fi instalată în curând în preajma satului Mircești.

11
mart.,2018

2

O turbină eoliană vă fi instalată în viitorul apropiat pe unul dealurile localității Mircești din comuna Boghenii Noi, raionul Ungheni, comunică Expresul.mdAceastă centrală urmează a fi prima instalație de acest gen de pe Valea Culei, cât și din r. Ungheni care urmează a transforma Energia eoliană sau energia vântului, ca formă de energie regenerabilă în energie electrică.

Totodată, de-a lungul timpului, băștinașii zonei au folosit această energie, doar că într-o altă formă – Morile de Vânt. Datorită reliefului specific pentru Valea Culei, Morile de Vânt au fost prezente mai în toate localitățile.

Imagine simbol

De mai multe ori, bunica mea în vârstă de 86 ani, băștinașă și locuitoare a satului Condrătești, mi-a povestit că în sat, în anii interbelici, au existat cca 8 mori de vânt, amplasate pe toate dealurile ce înconjoară satul. La moment, pe Valea Culei, nu mai există nici o Moară de Vânt.

Revenind la subiectul Turbinei eoliene, Veronica Gorea, autoarea articolului a mai scris:

”De-ar da Dumnezeu să prindă toți la minte și să instaleze sute de astfel turbine pe toate dealurile din Moldova, să nu mai depindem de Rusia, de Ucraina sau de cine știe cine mai furnizează energie electrică”, a declarat din start primarul Gheorghe Filipovici, după care a adăugat: ”Dacă s-a pornit, înseamnă că, în curând, va fi și la noi ca în Olanda, unde cetățenii de mult timp beneficiază doar de energie generată de vânt”.

Potrivit dânsului, turbina a fost adusă deja în teritoriu și urmează să fie instalată. ”Am înțeles că, pentru instalarea acesteia, a fost adusă o macara din Polonia. Dacă timpul se va menține așa și va fi înghețat, în curând va fi instalată”.
Alte detalii nu a putut să ne furnizeze, dar ne-a direcționat către persoana responsabilă de această turbină.

Cu toate acestea, nu am reușit să aflăm prea multe lucruri. Contactat de ”Expresul”, Victor Aghenie, conducătorul de șantier, nu a putut (sau nu a vrut?) să ofere detalii privind costul unei astfel de turbine, cine este agentul economic căruia îi aparține, când va începe să funcționeze.

”Nu aș vrea să facem mult fum din aceasta. Peste două sau trei  săptămâni, ne va fi totul clar. Acum, suntem, practic, ”în aer”, nu avem, deocamdată, toate actele necesare”, a făcut o remarcă.

Ceea ce a putut spune Victor Aghenie e faptul că turbina respectivă a fost adusă din Germania, e la mâna a doua, are o înălțime de 80 de metri, puterea maximă e de 1500 kw și va furniza curent electric pentru comuna Boghenii Noi. Când și cum, nu se știe încă.Să fie într-un ceas bun și așteptăm ca viitoarea Turbină Eoliană din Mircești să fie un exemplu pentru investitori și Zona Culei să-și revină gloria anterioară și să se transforme într-o „Rezervație a Turbinelor Eoliene”. Condițiile geografice și relieful acestei zone permit colectarea energiei vântului: Începând cu or. Cornești și terminând cu s. Condrătești și Cornova.

2 Comments so far:

  1. […] Europei. Evenimentul este organizat de Primăria mun. Ungheni, Run Ungheni și Consiliul raional Ungheni împreună cu Federația de Atletism din RM și cu susținerea organizației Sporter.SCOPURI ȘI […]

  2. […] Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Ungheni, Run Ungheni, Consiliul raional Ungheni și Federația de Atletism din Republica Moldova, cu susținerea organizației […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte