Măgurele, Coșeni și Sinești: Deja 3 localități din r. Ungheni au semnat „Declarația” de UNIRE. Cum rămâne cu Municipiul ?!

Home  >>  Basarabia  >>  Măgurele, Coșeni și Sinești: Deja 3 localități din r. Ungheni au semnat „Declarația” de UNIRE. Cum rămâne cu Municipiul ?!

Măgurele, Coșeni și Sinești: Deja 3 localități din r. Ungheni au semnat „Declarația” de UNIRE. Cum rămâne cu Municipiul ?!

24
Feb,2018

4

La 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, Consiliile locale al localităților Măgurele, Coșeni și Sinești, r, UNGHENI, „în numele locuitorilor Moldovei răsăritene, în general, și al cetățenilor comunei Măgurele, în puterea dreptului istoric și a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta lor de azi, înainte și pentru totdeauna”, au semnat „Declarația de Unire” cu Țara mamă, România.


Astăzi, 24 februarie 2018, de Dragobete, Sinești, sat răzeș de pe Valea Culei, a semnat Declarația simbolică de Unire cu România:

Comuna Sinești din raionul Ungheni este cea de-a 52-a localitate din Republica Moldova și a 3-a din Raionul Ungheni care votează o „Declarație simbolică de Unire cu România”, după Măgurele (prima localitate din r. Ungheni care a „spart gheața” și Coșeni.

Vezi Doc // A început UNIREA și la Ungheni. Măgurele – prima localitate din raion care a semnat „Declarația” de UNIRE.

Toate cele 3 localități sunt amplasate în zona numită Valea Culei, o zonă defavorizată economic dar cu tradiție și istorie străveche. În trecut, în această zonă a activat organizația „Armata Neagră”, organizație anti-NKVD și anti-bolșevică.
„Facem această unire acum, în suflet și ca reparație morală pentru suferințele trecutului și ale prezentului, de la chipul buneilor noștri smulși împotriva voinței lor de la trupul Patriei istorice de voia lui Hitler și a lui Stalin, supuși execuțiilor, deportărilor și foametei, la greutățile pe care le trăim acum noi, cei de azi, facem unirea cu cei de aceeași limbă și tradiție cu noi pentru ca fiii și nepoții noștri să se bucure de un viitor de libertate și avuție, de șansele de împlinire pe care generațiile noastre nu le-au avut. Iar dacă unirea noastră de azi este una simbolică, să ne ajute Dumnezeu ca ea să fie un pas hotărâtor spre unirea deplină, când nu va mai fi graniță peste Prut, iar oamenii dintre Nistru și Tisa vor munci împreună la realizarea și mulțumirea comună, alături de celelalte popoare ale Europei civilizate”, se precizează în documentul semnat de primarul de Sinești, de secretar și de consilierii locali.
Portalul InfoPrut comunică că începând cu 23 ianuarie, unitățile administrativ-teritoriale din Republica Moldova care au semnat Declarații de Unire cu Țara sunt:

 1. Parcova (Edineț);
 2. Ulmu (Ialoveni);
 3. Bardar (Ialoveni);
 4. Ruseștii Noi (Ialoveni);
 5. Puhoi (Ialoveni);
 6. Văsieni (Ialoveni);
 7. Feștelița (Ștefan Vodă);
 8. Opaci (Căușeni);
 9. Gotești (Cantemir);
 10. Săseni (Călărași);
 11. Nișcani (Călărași);
 12. Sărătenii Vechi (Telenești);
 13. Grățiești (Municipiul Chișinău);
 14. Boghiceni (Hîncești);
 15. Codreanca (Strășeni);
 16. Floreni (Anenii Noi);
 17. Târşiţei (Teleneşti);
 18. Măgurele (Ungheni);
 19. Răzeni (Ialoveni);
 20. Cucoara (Cahul);
 21. Băcioi (Municipiul Chișinău);
 22. Meleșeni (Călărași);
 23. Ordășei (Telenești);
 24. Visoca (Soroca);
 25. Bădiceni (Soroca)
 26. Ghiduleni (Rezina);
 27. Drăsliceni (Criuleni);
 28. Capaclia (Cantemir);
 29. Ursoaia (Căuşeni);
 30. Orașul Cimișlia;
 31. Vatici (Orhei);
 32. Ciorești (Nisporeni);
 33. Horești (Nisporeni);
 34. Chetrosu (Drochia);
 35. Cenac (Cimișclia);
 36. Scoreni (Strășeni);
 37. Mereni (Anenii Noi);
 38. Mălăiești ( Orhei);
 39. Negrești (Strășeni);
 40. Tătărești (Strășeni);
 41. Raionul Strășeni;
 42. Coșeni ( Ungheni);
 43. Calimănești (Nisporeni);
 44. Miclești (Criuleni);
 45. Gura Galbenă (Cimișlia);
 46. Colonița (Chișinău);
 47. Orașul Călărași;
 48. Slobozia Mare (Cahul);
 49. Copăceni (Sângerei);
 50. Cruzești (Chișinău);
 51. Ciuciuleni (Hâncești);
 52. Tănătari (Căușeni);
 53. Sinești (Ungheni).

P.S. Cum rămâne cu Muncipiul Ungheni ?!


Comments

comments

4 Comments so far:

 1. […] Vezi și: 1. Doc // A început UNIREA și la Ungheni. Măgurele – prima localitate din raion care a semnat „Declarația” de UNIRE. 2. Măgurele, Coșeni și Sinești: Deja 3 localități din r. Ungheni au semnat „Declarația” de U… […]

 2. […] la Ungheni. Măgurele – prima localitate din raion care a semnat „Declarația” de UNIRE. 2. Măgurele, Coșeni și Sinești: Deja 3 localități din r. Ungheni au semnat „Declarația” de U… 3. Hârcești, a 4-a localitate din r. Ungheni semnatară al „Declarației” de UNIRE. […]

 3. […] Declarației de Unire a Basarabiei cu România, Consiliile locale al localităților Măgurele, Coșeni și Sinești, Petrești și mun. UNGHENI, au semnat „Declarația de Unire” cu România, […]

 4. […] Declarației de Unire a Basarabiei cu România, Consiliile locale al localităților Măgurele, Coșeni și Sinești, Petrești, mun. UNGHENI și consilierii locali din satul Curtoaia, com. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moldova