Autostrada Ungheni – Iași – Tg. Mureș: De ce nu se construiește podul rutier peste Prut?

Home  >>  Articol preluat  >>  Autostrada Ungheni – Iași – Tg. Mureș: De ce nu se construiește podul rutier peste Prut?

Autostrada Ungheni – Iași – Tg. Mureș: De ce nu se construiește podul rutier peste Prut?

8
ian.,2018

3

Un proiect demarat încă de acum câțiva ani bate în continuare pasul pe loc. Construcția podului rutier peste râul Prut care să lege România cu Republica Moldova, parte a autostrăzii Ungheni – Iași – Târgu Mureș, a rămas în continuare un vis. Asta pentru ca lucrurile s-au mișcat extrem de încet, iar podul care va lega municipiul Ungheni de capitala istorică a Moldovei – Iași, încă nu a trecut de stadiul de proiect. Despre acest lucru comunică portalul ieșean bzi.ro .


Vedeți și (Doc) Memoriu de prezentare a noului Pod peste Prut la Ungheni, conexiune la Rețeaua trans-europeană de transport (TEN-T) prin autostrada Tg. Mureș – Iași – Ungheni

„Pentru obiectivul reprezentând construcția podului peste Prut din regiunea mun. Ungheni, cu o lungime de 1,14 kilometri, a fost încheiat de administrația din România în data de 22 aprilie 2015 contractul de servicii pentru elaborarea studiului de fezabilitate, în cuantum de 785.728 lei. În prezent, studiul de fezabilitate a fost avizat în Consiliul Tehnico – Economic al CNAIR S.A. și al Ministerului Transporturilor, urmând să fie supus avizării Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes National și Locuințe și ulterior sa fie aprobat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici”, au susținut reprezentanții Ministerului Transporturilor de la București într-o notă informativă.

Cu toate acestea, implementarea proiectului întâmpină deja o serie de probleme.

„Evidențiem că și problema în implementarea acestui obiectiv este localizarea obiectivului în zona declarată arie naturala protejata, potrivit legislației române specifice de mediu, în conformitate cu directivele Uniunii Europene.

Vedeți și Poze de epocă: Pod (urile) peste Prut la Ungheni.

Aceasta situație va îngreuna substanțial procesul de obținere a acordului de mediu. Pentru a sprijini procesul de implementare a obiectivului, Ministerul Transporturilor de la București a inițiat demersuri în vederea promovării unei ordonanțe de urgenta, de modificare a OUG nr. 571/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.

Întregul calendar de implementare a acestui proiect este dependent de soluționarea problematicii privind obținerea acordului de mediu”, se mai arata în nota sus-menționată, conform bzi.ro.

Acest pod ar trebui dotat cu o infrastructura vamala și de control al trecerii frontierei de stat, urmând a contribui nu doar la intensificarea relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova, dar și la accelerarea fluxului de mărfuri. Doar ca pentru moment totul rămâne la stadiul de intenție.

Citiți și Autostrada Ungheni – Iași – Tg. Mureș // Ultimul aviz pozitiv întru demararea obiectivului

Totodată, amintim că la 17 iunie 2014, în mun. Ungheni din Republica Moldova, a avut loc întâlnirea dintre reprezentanții Ministerului Transporturilor din România și reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (în prezent Ministerul Economiei și Infrastructurii) ai Republicii Moldova.

Citiți și Stâna „de la marginea” viitoarei autostrăzi Tg. Mureș – Iași – Ungheni

În cadrul acelei întrevederi s-a discutat proiectul de construire a unui nou pod care va facilita trecerea peste râul Prut. Inițial, reprezentanții Republica Moldova planificau construirea a doua poduri peste Prut, unul care sa facă legătura cu autostrada Ungheni – Iași -Târgu Mureș în zona Ungheni, iar altul care să faciliteze doar trecerea peste Prut pentru Ungheneneni. Podul care urma să facă legătura cu autostrada se dorea a fi cu 2 benzi, dar potrivit specialiștilor Direcției Regională Drumuri și Poduri (DRDP) din Iași, autostrada nu poate fi legată la un pod cu numai doua benzi.

Dar, suntem în 2018, și la fel ca și Traseul R1 Ungheni – Chișinău, mari progrese încă nu am obținut.

3 Comments so far:

  1. […] la condumul drogurilor în regiunea Ungheni în perioada anilor 2016-2017, situația este […]

  2. […] și: 1. Autostrada Ungheni – Iași – Tg. Mureș: De ce nu se construiește podul rutier peste Pr… 2. Video // Centura mun. Ungheni, „mută din nou” termenul de realizare a Autostrăzii […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte