Limba Română în Constituția RM // Executivul a avizat pozitiv inițiativa privind revenirea limbii române drept limbă de stat în Constituție

Home  >>  Basarabia  >>  Limba Română în Constituția RM // Executivul a avizat pozitiv inițiativa privind revenirea limbii române drept limbă de stat în Constituție

Limba Română în Constituția RM // Executivul a avizat pozitiv inițiativa privind revenirea limbii române drept limbă de stat în Constituție

13
dec.,2017

0

În Ședința Guvernului Republicii Moldova din 13 decembrie 2017, a fost aprobat avizul pozitiv al inițiativei privind restabilirea limbii române drept limbă de stat în Constituție.

În acest context, la 13 decembrie 2017 Guvernul a susținut modificarea art. 13 din Constituția Republicii Moldova

Conform comunicatului Guvernului, Executivul susține inițiativa legislativă de modificare a articolului 13 din Constituția Republicii Moldova prin substituirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu „limba română”.

Astfel, în Legea Supremă limba română ar putea fi numită limba de stat a Republicii Moldova.

Propunerea legislativă este în conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale nr. 36 din 5 decembrie 2013, care prevede că în cazul divergențelor între textul Declarației de Independență și cel al Constituției, prevalează cel din Declarația de Independență.

În Declarația de Independență a Republicii Moldova, aprobată prin Legea nr. 691 din 27 august 1991, se spune că limba de stat în Republica Moldova este limba română.

Publicația Deschide.md, la acest capitol scrie următoarele:

Amintim că patru comisii parlamentare au avizat proiectul de lege cu privire la modificarea denumirii limbii de stat. Avizele pozitive au fost date de Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică; Comisia economie, buget şi finanţe; Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media; Comisia protecţie socială, sănătate şi familie.

Totodată, la sfârșitul lunii noiembrie Comisia parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice a dat primul aviz negativ modificării articolului 13 în Constituție, în ceea ce privește introducerea sintagmei „limba română” în Legea Supremă. Proiectul a fost susținut doar de liberalul Ion Apostol, în timp ce socialiștii Vladimir Țurcan, Grigore Novac, Fiodor Gagauz, dar și comuniștii Maria Postoico și Inna Șupac au votat împotrivă.

Un alt aviz negativ a fost oferit de Comisia pentru mediu și dezvoltare regională. Inițiativa legislativă a beneficiat de patru voturi „împotrivă” şi de trei „pentru” din totalul deputaţilor prezenți la ședință.


Inițiativa legislativă cu privire la modificarea articolului 13 din Constituție a fost înaintată de deputații fracțiunii Partidului Liberal Democrat și susținută de fracțiunea PL, Grupul Popular European și de mai mulți deputați din fracțiunea PDM. Curtea Constituțională a stabilit, în cadrul ședinței din 31 octombrie, că inițiativa deputaților PLDM este constituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte