Ungheni // MALANCA tradiție și obicei de iarnă practicat încă în satele Gherman, Petrești și Pîrlița

Home  >>  Basarabia  >>  Ungheni // MALANCA tradiție și obicei de iarnă practicat încă în satele Gherman, Petrești și Pîrlița

Ungheni // MALANCA tradiție și obicei de iarnă practicat încă în satele Gherman, Petrești și Pîrlița

8
dec.,2017

1

Malanca – obicei străvechi practicat în unele zone din Moldova de Nord şi Bucovina în seara de ajunul Anului Nou. Alaiul de urători îmbracă un flăcău în haine femeieşti, numită Malanca, şi pornesc pe la casele gospodarilor.

Scenariul Mălăncii include urături tradiţionale, dansuri ritmice, glume, urări specifice sărbătorilor de iarnă. Unul din Colindele obiceiului Malanca este dedicat fetelor mari, fiind cântat sau declamat cu acompaniament de fluier, nai sau alt instrument muzical. Cetele ce însoţesc Malanca se deosebesc şi prin costumaţia pe care şi-o confecţionează, cu acest prilej.

Malanca este interpretată doar la casele cu fete mari. Sunt mâi multe variante care explică provenienţa acestui obicei. Unii cercetători afirmă că el ar fi venit de la ucraineni, alţii susţin că este specific grecilor sau confirmă că obiceiul coboară din vremuri străvechi, de la daco-romani.

În raionul Ungheni, conform informațiilor postate de Secția Cultură Ungheni, Malanca ca obicei secular, se mai practică, cu regret, doar în satele Gherman, Petrești, Pîrlița.

Regretabil, căci, orice popor își păstrează, conservează și promovează valorile prin propriile tradiții, transmise înanintașilor din veac în veac.

În continuare, Vă prezint o Galerie Foto referitor la costumația acestui frumos obicei, realizată de tinerii din satele Gherman, Petrești, Pîrlița ale raionului Ungheni:sursa: Secția Cultură Ungheni

One Comment so far:

  1. […] și după destinație… Datorită faptului că cei doi operatori municipali – „Apă-Canal” Ungheni și „AVE” Ungheni – în scurt timp vor deveni operatori regionali, aceste autospeciale ne vor […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte