Imagini de epocă // Prima vizită a Majestății Sale Regele Mihai I în Basarabia

Home  >>  Al II-lea Război Mondial  >>  Imagini de epocă // Prima vizită a Majestății Sale Regele Mihai I în Basarabia

Imagini de epocă // Prima vizită a Majestății Sale Regele Mihai I în Basarabia

6
dec.,2017

4

Națiunea Română este în doliu. A decedat ultimul monarh al Reomâniei Mari. Regele Mihai I, una dintre cele mai marcante personalități a istoriei noastre, a trecut în neființă pe 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani.

Dumnezeu să vă odihnească în pace, Majestate!

 „La căpătâiul regelui a stat, până în ultima clipă, principesa Maria. În această seară (05.12.17), la ora 19.00, custodele Coroanei va face o declarație către țară. În cursul zilei de mâine (n.r – miecuri) va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor”, se precizează într-un comunicat postat pe România Regală.

Principesa Margareta a transmis o declaraţie către ţară, după moartea Regelui Mihai, în care a anunțat că „începe un nou timp pentru Casa Regală a României, cu aceleași principii și sentimente ca ale tatălui” său.

”Români, țara a pierdut pe Regele Mihai I. Timp de peste 9 decenii, el a închinat României toate puterile, cu devotament și răbdare.

Am pierdut, ca voi toți, un părinte. O pierdere personală și o pierdere pentru întreaga națiune. În aceste clipe grele suntem uniți în suferința noastră, cu infinită putere și principii puternice, Regele Mihai a scris în cartea neamului cea mai valoroasă pagină din istoria contemporană.

Bunătatea și iertarea sau au învins toate relele secolului trecut. Înțelepciunea lui a asigurat continuitate identității noastre în momente de gravă abatere de la mersul firesc al țării.

Regele nostru a fost o parte din fibra statului român prin întreaga sa viață. Tatăl meu a continuat legătura familiei regale cu națiunea română. Pentru ziua noastră de mâine el ne-a dăruit ziua lui de astăzi.

Începe un nou timp pentru Casa Regală a României, cu aceleași principii și sentimente ca ale tatălui meu. Voi continua să servesc interesele fundamentale ale poporului român.

Regele Mihai I a vizitat pentru prima dată teritoriul dintre Prut și Nistru în anul 1941, după ofensiva armate române contra trupelor sovietice.

În anul 2006 s-a re-întors pe teritoriul dintre Nistru și Prut pentru a fi prezent la inaugurarea și sfințirea Cimitirului de Onoare Românesc din Țiganca, unde se odihnesc osemintele celor 1020 de  militari  români împușcați în prima lună de război de către armata roșie.

Regele a venit în Moldova pentru a comemora miile de soldați ai Armatei Române, care și-au pierdut viața în 1941, în acel loc.

„N-am mai călcat pe acest pământ din 1941. Mulţumesc foarte mult autorităţilor care au făcut acest cimitir. Nu este deloc prea devreme că în fine se recunosc anumite lucruri, din trecut, bineînţeles, dar care au cel puţin un impact moral oricând în lumea asta”, declara atunci Majestatea Sa pentru BBC.

În continuare, câteva afirmații ale Majestății Sale Regele Mihai cu referire la Unitatea națională și Basarabia

„Basarabia, Moldova, Muntenia, Transilvania, Oltenia, Banatul, Dobrogea sunt doar locuri de naștere ale omului. De îndată ce el începe să vorbească românește, el este român și aparține unei țări unice și indivizibile – România. Basarabeni sau olteni ne numim doar după locul de baștină.”

„Fără Basarabia, România nu este un lucru întreg. Cele mai multe suferințe ale ei chiar de aici se trag. Românii au început să afle care e cauza principală a nemulțumirii lor. Ei vor Basarabia așa cum un organism vătămat vrea să se vindece și astfel să-și recapete integritatea. Conducerea actuală a pierdut pentru totdeauna șansa de a se așeza în fruntea românilor în cea mai importantă chestiune politică pe care ar fi avut-o de rezolvat.”

Galerie foto: Majestatea Sa Regele Mihai I la Chișinău:

4 Comments so far:

  1. […] Artista Ana Munteanu, originară din Republica Moldova, a realizat o operă în nisip dedicată memoriei Excelenței Sale Regelui Mihai I. […]

  2. Ce mai pot sa zic ! lacrimile-mi sunt siroaie,AM PIERDUT TOTUL !

  3. […] Vedeți și Imagini de epocă // Prima vizită a Majestății Sale Regele Mihai I în Basarabia […]

  4. […] În Anul Centenarului, atunci când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, Raionul Ungheni mai realizează un pas către acest ideal și se înfrățește cu județul Gorj. Până la moment, Raionul Ungheni s-a înfrățit cu 4 județe (din 41) ale României, iar Gorj este primul județ din Oltenia. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte