Doc // Ce presupune Proiectul legii privind Programului de stat „Prima casă”

Home  >>  Basarabia  >>  Doc // Ce presupune Proiectul legii privind Programului de stat „Prima casă”

Doc // Ce presupune Proiectul legii privind Programului de stat „Prima casă”

1
dec.,2017

0

În ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova din 1 decembrie 2017, urmează a fi supusă dezbaterii și aprobării în prima lectură Proiectul de lege privind unele măsuri în vederea implementării  Programului de stat „Prima casă”, elaborat de către Guvernul Republicii Moldova (Ministerul Finanțelor).

Aici puteți vedea Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 1 decembrie 2017, inclusiv și video.

Scopul prezentei (proiectului) legi constă în crearea cadrului juridic pentru implementarea Programului de stat „Prima casă” (în continuare – Program),  facilitarea accesului persoanelor fizice la procurarea unei locuinţe prin contractarea de credite bancare garantate parţial de stat.

Art 2. Obiectul Programului

(1) Obiectul Programului îl reprezintă locuinţele sub formă de apartamente din blocurile locative sau casele de locuit individuale care se află pe teritoriul Republicii Moldova.

(2) Locuințele enumerate la alin. (1) trebuie să fie finalizate şi date în exploatare pînă la data solicitării creditului bancar de către beneficiarul Programului.

Art.3. Subiecţii Programului

În calitate de subiecţi ai Programului sînt:

a) beneficiarul – persoana fizică care corespunde criteriilor de eligibilitate stabilite pentru Program şi care procură o locuinţă prin creditare;

b) creditorul (banca finanțatoare) – banca licențiată de Banca Națională a Moldovei, admisă pentru participare la Program, în conformitate cu prevederile Legii instituțiilor financiare nr.550-XIII din 21 iulie 1995;

c) garantul – Guvernul, prin intermediul Ministerului Finanțelor, care deleagă Organizației pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (în continuare – ODIMM) dreptul să emită garanții în numele şi din contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru procurarea unei locuinţe în cadrul Programului, în limitele plafoanelor aprobate anual de către Parlament pentru acest scop.

În continuare, Vă prezentăm pentru cunoștință și informare conținutul integral al Proiectului de lege organică privind unele măsuri în vederea implementării  Programului de stat „Prima casă”:

Proiectul legii privind unele măsuri în vederea implementării Programului de stat „Prima casă” by Marin Mihai Bodrug on Scribd

Vă las pe voi să comentați: Este sau nu accesibil pentru un „cetățean de rând” din Republica Moldova?

sursa: parlament.md 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte