Conceptul „Intermarium” – proiectul noii ordini geopolitice în Europa centrală

Home  >>  Articol preluat  >>  Conceptul „Intermarium” – proiectul noii ordini geopolitice în Europa centrală

Conceptul „Intermarium” – proiectul noii ordini geopolitice în Europa centrală

18
nov.,2017

2

Intermarium, ca şi concept geopolitic al noii ordini în Europa centrală, a început să prindă contur după ce Rusia a revenit la statutul de putere regională şi este compus din statele baltice, Polonia, Slovacia, România, Ungaria, Ucraina şi Bulgaria și Republica Moldova. Vor reuşi oare aceste state să descurajeze orice mişcare potenţială a Rusiei către Vestul Europei?

Conceptul geopolitic „Intermarium” abia a început să prindă contur şi deja dă semne de extindere. Spre sud-est spre Marea Adriatică? La toate aceste întrebări, precum şi la alte probleme privind armonizarea politico-economică a statelor componente sau cum ar putea fi eliminate obstacolele apărute în realizarea proiectului se va încerca să se răspundă în cadrul Forumului Internaţional „Intermarium – de la proiect informaţional la realitate civilizaţională”.

Aria geografică a Conceptul geopolitic Intermarium 

Ce reprezintă „Intermarium”:

Conceptul geopolitic numit „Intermarium”, care acum se dezvoltă în ceea ce se numeşte regiunea dintre „cele trei mări” (Neagră, Adriatică şi Baltică), în numele căreia a avut loc şi recentul summit de la Varşovia, unde au participat Donald Trump, dar şi preşedintele Klaus Iohannis, este o „barieră” imaginară formată din statele ex-sovietice şi sateliţii comunişti, care prinde contur pe măsură ce Rusia creşte în puterea regională. Cele două state-fundaţie pe care se bazează acest concept sunt România şi Polonia. Menirea Intermarium este să descurajeze orice potenţială expansiune a Rusiei către Vestul Europei, iar SUA susţin dezvoltarea acestei regiuni. Totuşi, există riscuri şi provocări geopolitice care vin ataşate dezvoltării acestei „bariere” geopolitice, arată o analiză a americanului George Friedman.

Conceptul de Intermarium a început să prindă contur după ce Rusia a revenit la statutul de putere regională şi este compus din statele baltice, Polonia, Slovacia, România, Ungaria şi Bulgaria. Scopul său este să descurajeze orice mişcare potenţială a Rusiei către Vestul Europei, iar SUA susţin acest concept, iar restul Europei „agonizează” din cauza lui, arată George Friedman, fostul analist principal al Stratfor.

Geostrategul american arată că Polonia şi România sunt statele-fundaţie pentru conceptul de Intermarium şi de aceea dezvoltă legături militare strânse, cărora li s-au alăturat şi statele baltice. Singurul stat est-european care până acum a făcut figură separată de acest bloc a fost Ungaria, care a dezvoltat legături egale cu Rusia, dar şi cu SUA, însă există semnale puternice că şi Ungaria este pregătită să se alăture. Un astfel de semnal este faptul că pentru prima oară Ungaria va participa la un exerciţiu multinaţional în Marea Neagră, alături de România şi Bulgaria. Atunci, flancul estic al Peninsulei europene va avea un grup coeziv, sprijinit de o putere globală, care formează o linie de demarcaţie între Rusia şi restul Europei.

O altă versiune a hărții inițiale a „Intermarium”.

Există însă îngrijorări cu privire la formarea de facto a Intermarium. Puţini europeni îşi doresc să revină la politicile Războiului Rece, cei mai mulţi considerând că interesele Rusiei pot fi satisfăcute fără crearea unei linii de descurajare. De asemenea, sprijinul SUA pentru acest nou bloc geopolitic concurează cu NATO. Deşi statele din Intermarium fac parte din NATO, funcţional ele se pot baza doar pe asistenţă militară care conţine şi SUA în ecuaţie.

O altă provocare este pentru Uniunea Europeană. Cele mai multe state din Intermarium nu fac parte din zona Euro, dar constituie cea mai dinamică parte a Europei, din punct de vedere economic. Economiile din Est sunt în creştere şi se laudă cu forţă de muncă bine educată, înalt calificată şi relativ ieftină, arată Friedman, iar acest lucru poate deranja status-quo-ul economic.

„Intermarium pune bazele, în opinia mea, unui curent economic mai integrat. Va fi în interiorul UE, dar se va comporta diferit faţă de UE – mai înclinat către antreprenoriat, mai aproape de modelul SUA. Acest lucru va pune stres ăe UE, care nu are nevoie de încă un stres”, arată George Friedman.

Conceptul de Intermarium abia a început să prindă contur, însă deja dă semne de extindere. Deşi „bariera” de bază coboară de la Marea Baltică la Marea Neagră, extensia sa logică ar fi în sud-est, până la Marea Adriatică. Acest lucru ar aduce în Intermarium şi state precum Austria, Slovenia şi Croaţia.

Această extensie este explicabilă în parte prin creşterea puterii Turciei, care va deveni o putere regională majoră. În trecut, când Turcia a fost o mare putere, influenţa ei a ajuns până la Budapesta şi Viena. Statele  est-europene sunt preocupate de problema imigraţiei, în care Turcia este implicată în mod natural. Dacă puterea Turciei devine îngrijorătoare, atunci Intermarium va trebui să blocheze nu doar Rusia, ci şi Turcia.

O altă problemă pe care Friedman o subliniază în legătură cu Intermarium este momentul ales. Rusia este o ameninţare medie acum, din cauza stării în care se află economia ţării, susţine Friedman, însă Turcia nu este o ameninţare. Când va deveni o putere regională, ea va căuta să îşi extindă puterea înspre Balcani, însă mai este mult timp până atunci. De aceea, consideră Friedman, expansiunea regiunii „celor Trei Mări” este prematură.

De asemenea, includerea în această regiune a statelor balcanice, precum Slovenia şi Croaţia, va alarma cea mai mare putere balcanică, Serbia, iar istoria arată că acest lucru este periculos. Astfel, separarea Turciei de restul Europei încurajează Serbia, care este apropiată de Rusia. „Geopolitca şi harta lucrează una împotriva alteia”, arată Friedman. Dacă această expansiune a Intermarium va avea loc către Adriatică, atunci şi Serbia ar trebui cooptată, consideră analistul.

„Unul dintre cele mai mari eşecuri ale UE a fost expansiunea sa fără o atentă consideraţie pentru modul în care noile state vor putea lucra cu vechii membri, în perioade de greutate economică. Impulsul de a se extinde a fost una dintre cele mai mari greşeli ale UE. Expansiunea este bună, dar istoria arată că trebuie să fie sistematică şi gândită. Disciplinarea intenţiilor este cel mai greu lucru”, îşi încheie George Friedman analiza.

Evenimentul menționat la început se va desfăşura în perioada 23-24 noiembrie 2017 la Cernăuţi. Printre participanţi se vor număra politicieni, experţi, jurnalişti, oameni de ştiinţă din Ucraina, România, Republica Moldova, Polonia, Lituania şi Rusia.

De asemenea, au fost invitaţi să participe la forumul internaţional reprezentanţi ai Consulatului General al României la Cernăuţi, ai Consulatelor Onorifice al Austriei şi al Germaniei din capitala Bucovinei istorice.

Scopul forumului consacrat proiectului colaborării pe axa Marea Neagră – Marea Baltică este crearea unei platforme de comunicare pentru determinarea factorilor ce frânează procesele de integrare în zona situată „între mări” şi elaborarea unei metodici de combatere şi localizare a acestor factori nefavorabili.

Organizatorul principal al forumului este Institutul pentru Democratizare şi Dezvoltare din Cernăuţi. Coorganizatori: Centrul Media BucPress – asociaţie a jurnaliştilor români din Ucraina, Institutul „Roman Rybarski” din Republica Polonia, Asociaţia Convergenţe Europene din România şi Universitatea Naţională din Cernăuţi. Evenimentul se va desfăşura cu susţinerea primarului Municipiului Cernăuţi, Oleksii Kaspruk, şi a conducerii regionale Cernăuţi.

Forumul va avea trei secţiuni:

  1. Aspectele politico-economice ale concepţiei „Intermarium”
  2. Structura spaţiului umanitar al regiunii „Intermarium”. Perspectivele armonizării.
  3. Primejdii şi bariere în calea realizării proiectului  „Intermarium”

De menţionat formatul-model al cooperării dintre organizatori, care include o asociaţie ucraineană din Cernăuţi (Institutul pentru Democratizare şi Dezvoltare), o asociaţie a jurnaliştilor români din Ucraina (Centrul Media BucPress), ai cărei vorbitori vor analiza provocările informaţionale moderne, dar şi asociaţii din Polonia şi România, în special Asociaţia Convergenţe Europene din Bucureşti, care sprijină tot mai multe evenimente cultural-ştiinţifice din Ucraina.

Forumul va avea loc în incinta Universităţii Naţionale din Cernăuţi, parteneri media fiind Agenţia UNIAN din Kiev, publicaţia „Hvylea” din Kiev, portalul de ştiri şi analize politice „Jagiellonia” din Polonia, portalul de ştiri TOCpress, Agenţia de ştiri BucPress şi Radio Cernăuţi şi portalul de ştiri de business şi educaţie antreprenorială Transilvania Regional Business.

sursa: trb.ro

2 Comments so far:

  1. […] Articolul integral îl puteți citi pe bodrug.eu / Conceptul „Intermarium” – proiectul noii ordini geopolitice în Europa centrală […]

  2. […] a cuprins regiunile geografică și istorice Bucovina, Galiția, Transcarpatia cu principale orașe Cernăuți, Ivano-Frankovsk, Hotin, Liov, Ternopil, Ujhorod, Muncaci, am decis să public într-o serie […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte