Petiție online // Se cere transparență în proiectul construcției unei clădiri în Parcul Catedralei din Chișinău

Home  >>  Articol preluat  >>  Petiție online // Se cere transparență în proiectul construcției unei clădiri în Parcul Catedralei din Chișinău

Petiție online // Se cere transparență în proiectul construcției unei clădiri în Parcul Catedralei din Chișinău

1
nov.,2017

0

După ce la 31 octombrie 2017 Consilierii Municipali Chișinău aprobat un proiect referitor la construcția unei case Eparhiale în spatele Catedralei, astăzi un grup cetățeni au inițiat o petiție prin care se cere mai multă transparență în proiectul sus menționat.

„Noi, locuitorii orașului Chișinău,

Având în vedere situația gravă legată de degradarea și acapararea sistematică a spațiilor publice, scuarurilor și zonelor verzi din centrul istoric al orașului Chișinău,

Ținând cont de faptul că Parcul Catedralei face parte din patrimoniul arhitectural național și este unul dintre principalele parcuri publice din oraș iar terenul aferent clădirii Catedralei este proprietate publică a mun. Chișinău,

Luând act de decizia Consiliul Municipal Chișinău despre ”Concepția privind construcția unui bloc auxiliar la Catedrala Mitropolitană ”Nașterea Domnului” în scuarul Catedralei” din 31 octombrie 2017,

Constatând lipsa totală de transparență și nerespectare a procedurilor legale și democratice de luare a deciziilor, și anume a Legii Nr. 239 din  13.11.2008 privind transparența în procesul decizional  și a Hotărârii de Guvern Nr. 967 din  09.08.2016 cu privire la mecanismul de consultare publică cu societatea civilă în procesul decizional, și anume cea ce ține de organizarea de discuții publice asupra proiectului, publicarea acestuia și a documentelor aferente (avize comisii) pe site-ul chisinau.md.

Prin această petiție se solicită următoarele:

1. Cerem Consiliului Municipal Chișinău să anuleze decizia privind ”Concepția privind construcția unui bloc auxiliar la Catedrala Mitropolitană ”Nașterea Domnului” în scuarul Catedralei” din 31 octombrie 2017 ca fiind nejustificată, neclară și adoptată cu încălcarea procedurilor legale.

2. Cerem Primăriei Municipiului Chișinău să organizeze consultări publice pe subiectul respectiv, conform prevederilor Regulamentului cu privire la procedurile de consultare publică  cu societatea civilă în procesul decizional, cu participarea beneficiarului proiectului și prezentarea argumentelor în favoarea necesității construcției.

3. Cerem Mitropoliei Moldovei, în calitate de autor și beneficiar al acestui proiect să facă public proiectul în întregime, prin amplasarea acestuia în mediul online, cu desenele tehnice și parametri reali ai construcției presupuse, cu numărul de copaci care urmează a fi defrișați, cu planul de amenajare șantierului și a spațiului public din jurul clădirii și a căilor de acces.

4. Cerem SA ”Termoelectrica” și altor structuri municipale care realizează lucrări de strămutare a rețelelor din spațiul prevăzut pentru construcție să prezinte actele în baza cărora realizează aceste lucrări și sursele de acoperire financiară a lucrărilor.

5. Cerem organelor de resort să se autosesizeze și săverifice legalitatea acțiunilor primarului interimar Nistor Grozavu și altor funcționari din primărie care au aprobat și avizat documentația de proiectare sau au coordonat înstrăinarea terenului cu cod cadastral 01005190223 și realizarea lucrărilor de strămutare a rețelelor fără existența unei documentații de proiect al construcției.

6. Cerem Cancelariei de stat, în calitate de instituție responsabilă, să verifice legalitatea deciziei Consiliului Municipal Chișinău și, în cazul în care aceasta nu corespunde normelor legale, să o atace în judecată.

Pînă la clarificarea tuturor aspectelor menționate mai sus, noi, semnatarii acestei petiții, considerăm decizia CMC ilegală și netransparentă și ne rezervăm dreptul de a contesta această decizie și de a organzia acțiuni de protest. 

Subsemnează locuitorii orașului Chișinău și cetățenii Republicii Moldova,

Petiția poate fi semnată aici:

Cerem transparență în proiectul construcției unei clădiri în Parcul Catedralei din Chișinău

Totodată, autorii petiției mai adăugă și careva informații la acest subiect:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte