Compania ce deţine gazoductul Iaşi-Ungheni, propusă pentru privatizare de Guvernul Republicii Moldova

Home  >>  Articol preluat  >>  Compania ce deţine gazoductul Iaşi-Ungheni, propusă pentru privatizare de Guvernul Republicii Moldova

Compania ce deţine gazoductul Iaşi-Ungheni, propusă pentru privatizare de Guvernul Republicii Moldova

27
oct.,2017

1

Agenţia Proprietăţii Publice (APP), aflată în subordinea Guvernului, anunţă pentru noiembrie-decembrie 2017 o nouă rundă de privatizare a activelor statului. Este deja a treia rundă din acest an, iar valoarea activelor trece de două miliarde lei, comunică publicația Mold-street.

Potrivit unui anunţ al Agenției, în perioada 27 noiembrie- 1 decembrie 2017 vor fi scoase la licitații „cu strigare” pachetele de acţiuni la 17 societăţi pe acţiuni deţinute de stat.

Vedeți și Daniel Ioniță: Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău ar putea fi funcțional la sfârșitul anului 2018

Cele mai importante active scoase la privatizare

Cele mai valoroase sunt Barza Albă din Bălţi (circa 328 milioane lei) şi Tutun CTC din Chişinău (circa 297 milioane lei). La fel au fost scoase la mezat şi patru companii ale statului din domeniul reparaţiei şi întreţinerii drumurilor.

Totodată, la licitaţie cu strigare sunt expuse şi nouă întreprinderi de stat şi 20 de complexe de bunuri imobile.

La concursuri investiţionale de privatizare a bunurilor proprietate publică sunt expuse două cinematografe şi 13 întreprinderi de stat. Termenul de depunere a ofertelor de participare la concurs este 15 decembrie 2017, orele 15:00.

Printre cele mai valoroase, care sunt expuse deja de câteva ori la privatizare sunt Fabrica de Sticlă din Chișinău, pentru care statul speră să obțină 175 de milioane lei şi Combinatul Poligrafic, pentru care statul cere 130 de milioane lei.

„Cireaşa de pe tort”

„Cireaşa de pe tort” este însă întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, creată în anul 2014 pentru a gestiona reţeaua de transport gaze Iaşi-Ungheni şi de a presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit condiţiilor impuse, preţul iniţial al acestei întreprinderi este de 180 milioane de lei (circa 9 milioane de euro) cu angajamentul de a investi în următorii doi ani 93 de milioane de euro.

Valoarea investiţiilor coincide practic cu valoarea investiţiei în viitoarea conductă Ungheni-Chişinău.

Condiţiile par a fi puse exact pentru compania românească Transgaz, care îşi deschide reprezentanţă la Chişinău şi care se ocupă în prezent de proiectul de interconexiune a sistemelor de gaze naturale dintre România și Republica Moldova.

La începutul lunii septembrie 2017, Ministerul Economiei și Infrastructurii anunța că a eliberat întreprinderii Vestmoldtransgaz certificatul de urbanism pentru proiectarea lucrărilor de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni – Chișinău.

Sursa: Mold-street.md

Ţeavă de 26 de milioane de euro, utilizată la 0,2% din capacitate

Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România și Republica Moldova, fiind o continuitate a primei părți de conexiune Iași – Ungheni, dată în exploatare în 2014.

Jurnaliștii publicației Mold-street menționează că, Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă un pachet de finanțare de 92 milioane de euro pentru construirea gazoductului pe direcția Ungheni – Chișinău. BEI și BERD acordă câte un împrumut de 41 milioane euro fiecare, iar UE – un grant de 10 milioane euro.

sursa: Mold-street.md

One Comment so far:

  1. […] Recent, Agenţia Naţională Arheologică, a emis un comunicat prin care anunță că au fost descoperite două situri arheologice pe traseul proiectat al viitorului gazoduct strategic Ungheni-Chișinău […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte