(live) Parlamentul Catalonie a votat pentru independență față de regatul Spaniei.

Home  >>  Articol preluat  >>  (live) Parlamentul Catalonie a votat pentru independență față de regatul Spaniei.

(live) Parlamentul Catalonie a votat pentru independență față de regatul Spaniei.

27
oct.,2017

1

Astăzi, 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a votat pentru independență. Din numărul parlamentarilor locali, 10 au votat împotrivă, doi s-au abținut, iar 70 au votat pentru independența regiunii față de regatul Spaniei.

Sesiunea este deschisă’, a spus președinta Carme Forcadell, înainte de a da cuvântul reprezentantului opoziției, Carlos Carrizosa. Fluturând o foaie cu rezoluția înaintată de separatiști, acesta a afirmat, adresându-se premierului Carles Puigdemont: ‘Această hârtie pe care ați redactat-o distruge tot ce este mai sacru, coexistența’ în Catalonia.

Moțiunea a fost înaintată de deputați ai formațiunilor Junts pel Si (Uniți pentru Da) și CUP, partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont, care împreună au o majoritate în parlamentul regional, și prevede ‘constituirea unei republici catalane ca stat independent, suveran, democratic și social’, scrie unimedia.md

 Manifestaţii în Barcelona
Între timp, mii de catalani s-au adunat în apropierea Parlamentului regiunii, manifestându-şi susţinerea pentru declararea independenţei Cataloniei, în contextul în care Legislativul regiunii se va reuni la sfârşitul zilei de vineri, relatează The Associated Press, scriu jurnaliștii de la mediafax.ro.

În Barcelona, mii de catalani s-au adunat într-o piaţă aflată în arpopierea Parlamentului regional, fluturând steagurile Cataloniei şi cerând ”independenţă şi libertate”.

”Sunt aici pentru că vom pune bazele Republicii Catalane”, a declarat Jordi Soler, unul dintre manifestanţi. Acesta a afirmat că ”astăzi este ultima şansă” şi a adăugat că liderii catalani au susţinut începerea dialogului, însă ”Madridul a luat măsuri represive şi nu există altă alternativă la independenţă”.

Vineri, mai mulţi membri ai Parlamentului catalan au depus o moţiune în cadrul forului legislativ din regiune pentru a proclama independenţa, însă nu există informaţii că această moţiune ar urma să fie dezbătută astăzi, a relatat publicaţia La Vanguardia, citată de site-ul agenţiei Reuters. Moţiunea a fost depusă de parlamentari ai formaţiunilor ”Junts pel SI” şi ai CUP, iar cele două formaţiuni politice deţin majoritatea în Parlamentul regional din Catalonia.

One Comment so far:

  1. […] de Nord se uneste cu Republica Irlanda; 3. Bretania se desprinde de Franta; 4. Țara Bascilor si Catalania se desprind de Spania; 5. Italia se divide în zona de nord și zona de sud; 6. Belgia se divide […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte