Turism cultural la Ungheni. Masa lui Petru I din Semeni, mit sau adevăr, potențial turistic sau pășune pentru animale

Home  >>  Basarabia  >>  Turism cultural la Ungheni. Masa lui Petru I din Semeni, mit sau adevăr, potențial turistic sau pășune pentru animale

Turism cultural la Ungheni. Masa lui Petru I din Semeni, mit sau adevăr, potențial turistic sau pășune pentru animale

13
oct.,2017

3

„În luna aprilie 2010, „Expresul de Ungheni” pornea în căutarea „Mesei lui Petru I” din satul Semeni, un monument despre care se vorbeşte decenii la rînd. Localnicii îi mai spun „Masa turcilor” sau „Zamca”, se comunică la 15 ianuare 2011 în ziarul regional Expresul.

Pentru raionul Ungheni, teritoriu destul de sărac în monumente istorice, acest obiectiv are un potențial turistic ridicat, mai ales că se află pe actualul traseu Iași – Sculeni – Ungheni, în imediata apropiere a municipiului. Din păcate, nu este valorificat și servește ca pășune pentru animalele din localitatea Semeni.

Însă, primul pas spre promovarea acestui monument istoric, constitue și informarea, în primul rând, a locuitorilor raionului Ungheni despre ce bogății medievale există în acest teritoriu.

Aceași sursă mai scrie că au solicitat opinia academicianul Andrei Eşanu, doctor habilitat în istorie, neobosit cercetător al vieţii şi activităţii domnitorului Dimitrie Cantemir, care a comunicat următoarele:

“Era la sfîrşit de iunie 1711, cînd Petru cel Mare, ţar al Rusiei, trecea Nistrul undeva prin regiunea Dubăsarilor sau a lui Vadul-lui-Vodă. S-a apropiat de Prut  în preajma zilei de Sf. Petru şi Pavel. Fiindcă era ziua lui onomastică, sărbătoare pe care o onora, l-a invitat pe domnitorul Moldovei, Dimitrie Cantemir, şi pe boierii săi, 16 la număr, să treacă Prutul. A fost săpată lîngă Semeni o masă din pămînt, care a fost acoperită frumos. Dimitrie Cantemir a venit cu vin de Cotnari şi Odobeşti, iar Petru – cu vinuri  franceze. S-au adunat în biserică, unde s-a ţinut o slujbă de sărbătoare, la care au asistat cei doi, precum şi suitele lor. După aceea s-au tras salve de tun în onoarea lui Petru, apoi toţi s-au aşezat la masă.

Ospăţul lor a durat pînă seara. S-au cam îmbătat puţin, scrie cronicarul Ion Neculce. A doua zi dimineaţa, cînd s-au trezit, boierii lui Dimitrie Cantemir erau buzunăriţi. Cine i-a buzunărit, nu se ştie.

După asta, Dimitrie Cantemir l-a invitat pe Petru I la palatul său din Iaşi. S-a făcut din nou un ospăţ mare. Dimineaţa, cînd s-au trezit, Petru I nu era nicăieri. El plecase pe jos la Mănăstirea Golia, unde l-a primit egumenul mănăstirii, îl servise cu apă rece şi cu dulceţuri.

A urmat apoi (între 18 şi 22 iulie 1711) bătălia de la Stănileşi, care s-a desfăşurat în condiţii nefavorabile pentru aliaţi”.

Autorul articolului din Expresul, mai menționează că „Am găsit în acel loc un monument de piatră de Cosăuţi, ridicat cu patru ani în urmă, pe care erau gravate următoarele cuvinte: „Locul de întîlnire a domnitorului Moldovei Dimitrie Cantemir cu ţarul rus Petru I. 16 iulie 1711”. Istoricii din partea locului însă continuă să susţină că acea întîlnire nu ar fi un fapt real, căci nu există nici un document în acest sens.  „Masa lui Petru” ar fi mai degrabă o legendă”

La acest capitol, istoricul și muzeograful unghenean Vasile Iucal, cercetător și unul din personalitățile ce „caută” în istorie și promovează imaginea „Porții de Vest”, a publicat un articol științific la acest subiect:

FORTIFICAŢIA MILITARĂ DIN SATUL SEMENI: „MASA LUI PETRU CEL MARE”

Fortificatia Militară din Satul Semeni, Ungheni – Masa Lui Petru Cel Mare (Petru I) by Marin Mihai Bodrug on Scribd


În anul 2006, aici a fost înălţat un monument din piatră de Cosăuţi, cu înălţimea de trei metri, avînd inscripţia: „Locul de întîlnire a domnitorului Moldovei Dimitrie Cantemir cu ţarul rus Petru I. 16 iulie 1711”. Monumentul a fost realizat de sculptorul unghenean – Ion Zderciuc, originar din cartierul Berești al mun. Ungheni.

Deocamdată, nu s-a ajuns la un răspuns: s-a întâlnit domnul moldovean Dimitrie Cantemir cu țarul rus Petru I aici sau nu.

În continuare, vă prezint câteva poze cu acest monument istoric. Autor: Vasile Iucal. Octombrie 2017.

Totuși, în lipsa unor monumente istorice de anvergură pe teritoriul raionului Ungheni, este necesar de a întreprinde toate măsurile posibile, inclusiv conservare și restaurare, a monumentelor existente.

Ungheni, are potențial, inclusiv și turistic.

P.S. Festivalul Castanilor, la fel, poate fi un start-up pentru valorificarea turismului în raionul și municipiul Ungheni

Bonus: Video AiciTV: La masa lui Petru cel Mare

sursa:
1. Expresul.md
2. Fortificația militară din s. Semeni: „Masa lui Petru cel Mare”, Autor Vasile Iucal
3. Facebook / Vasile Iucal

3 Comments so far:

  1. Radu spune:

    Cind eram mic, bunelu mia arătat un joc în cărți ( finka sau flinka, ceva asemănător belotului) la care a adăugat ca aceasta joaca o cunosc numai bătrânii din Semeni, Zagarancea, Petresti. Mi-a zis ca acest joc l-au aduși rușii, în frunte cu Petru 1, pe cind se pregăteau de război cu turcii. La fel bunelul e de părere ca numele satului Petresti este dat în cinstea lui Petru 1

  2. […] tragedie fără margini a avut loc într-o familie din satul Semeni. O joacă absurdă i-a adus moartea unui băiat de numai 13 ani. Incidentul a șocat un sat […]

  3. […] s-ar realiza acest proiect, municipiile Ungheni și Iași, inclusiv or. Cernăuți, ar deveni porturi fluviale interne de importanță strategică […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte