(text / video) Dmitrii Rogozin – Persoană non grata pe teritoriul Republicii Moldova

Home  >>  Articol preluat  >>  (text / video) Dmitrii Rogozin – Persoană non grata pe teritoriul Republicii Moldova

(text / video) Dmitrii Rogozin – Persoană non grata pe teritoriul Republicii Moldova

3
aug.,2017

0

În ședința Guvernului Republicii Moldova din 2 august 2017, Dmitri Rogozin – vicepremierul rus, a fost declarat persona non grata în R.Moldova

Subiectul a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței Cabinetului de miniștri pe ultima sută de metri.  Astfel, viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur a anunțat „că propune includerea pe ordinea de zi a unui subiect care se referă la aplicarea unor măsuri restrictive sub formă de interdicție pe teritoriul Republicii Moldova”. În prezentarea sa, Galbur a declarat că vicepremierul Rogozin a făcut o serie de declarații și comentarii publice care poartă un caracter neprietenesc, denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și a poporului său, scrie portalul Deschide.md

După cum ați putut observa viceprim-ministrul Federației Ruse, Dmitri Rogozin a făcut o serie întreagă de declarații și comentarii publice care poartă un caracter neprietenesc, denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și a poporului său.În particular voi invoca interviul, acordat recent de vicepremierul Rogozin postului de televiziune Rossia 24, în care acesta și-a permis să de-a aprecieri defăimătoare la adresa Republicii Moldova și implicit în adresa țării noastre. De asemenea, vicepremierul rus a avut aprecieri ofensatoare și la adresa autorităților țării noastre cu un pronunțat caracter denigrator și mincinos. Aceste evoluții nu pot fi calificate în alt mod decât o ingerință crasă în treburile interne ale statului nostru. Mai mult decât atât, astfel de declarații nu corespund nici caracterului relațiilor bilaterale pe care Republica Moldova dorește să le construiască împreună cu Federația Rusă pe bază de respect reciproc. Având în vedere că declarațiile publice făcute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin afectează în mod serios imaginea și autoritatea țării noastre atât pe plan intern cât și extern, propun de-al declara pe Dmitri Rogozin persoană indizerabilă pe teritoriul țării, cu aplicarea unor măsuri restrictive sub formă de interdicție de intrare și tranzitare a teritoriului Republicii Moldova, prevăzute de articolul 4, litera J, și artocilul 10, paragraf 2, al legii 25 din 4 martie 2016, privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale, solicit respectuos susținerea”, a declarat Galbur.

Vom aminti că înainte de vizita eșuată a lui Rogozin la Chișinău, fostul deputat liberal-democrat Veaceslav Ioniţă a lansat o petiţie online privind declararea vicepremierului Federaţiei Ruse, persona non grata în Republica Moldova. Petiţia a fost semnată de mai mulţi lideri de ONG-uri.

Notă:  Persona non grata sau persona ingrata (din latină persona non grata — persoană nedorită) este un termen care se utilizează oficial în relațiile diplomatice și se referă la o persoană care nu este acceptată pe un anumit teritoriu sau într-o localitate. „Persona grata” sau „persona gratissima” este antonimul lui „persona non grata”.

În relațiile diplomatice

Diplomații străini se bucură de așa- numită „imunitate diplomatică”, ei neputând fi condamnați pentru o încălcare a legii pe teritoriul unei țări străine. Singura posibilitate pentru țara gazdă este de a-i declara „personae non gratae” și de a-i invita să părăsească țara respectivă. Astfel, au fost cazuri în care membri ai corpului diplomatic au fost nevoiți să părăsească țara gazdă pentru acte de spionaj, de exemplu.

Dmitri Rogozin ar fi trebuit să aterizeze vineri, 28 iulie 2017, pe Aeroportul Internațional din Chișinău în jurul orei 15:00, fiind invitat de președintele Igor Dodon, să participe, în regiunea separatistă transnistreană, la evenimentele dedicate împlinirii a 25 de ani de la începutul misiunii de menținere a păcii pe Nistru. Avionul cu care delegația rusă a zburat de la Moscova la Chișinău, a fost nevoit să se întoarcă la granița dintre România și Ungaria, și să revină în Rusia. Prin urmare, aeronava a aterizat la Minsk.

„Autoritățile României a supus pericolului pasagerii avionului S7, femei și copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsc. Așteptați răspuns, nemernicilor”, a scris Rogozin pe contul său de Twitter.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei l-a convocat pe Însărcinatul cu Afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru, pentru a-i fi adus la cunoștință că Moscova declară protest hotărât împotriva României. Diplomația moscovită a subliniat că acțiunile Bucureștiului au pus în pericol „securitatea a mai bine de 160 de pasageri care e aflau în acel avion”. Rusia consideră acest incident drept o provocare deliberată, care va provoca deteriorarea gravă a relațiilor bilaterale și somează autoritățile române să efectueze o anchetă minuțioasă cu prezentarea explicațiilor de rigoare.

La rândul său, Președintele Igor Dodon a declarat, într-un briefing de presă, că întoarcerea vicepremierului Rogozin din spațiul aerian UE este un „show rusofob”, orchestrat de Partidul Democrat. El a mai spus că autorităţile din R. Moldova s-au pretat unui „show fără predecent” în faţa cetăţenilor.

În continuare, interviul jurnalistei Elena Pahomova cu Dmitrii Rogozin pentru televiziunea NTV (limba rusă):

sursa:
1. Deschide.md
2. RealitateaLive.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte