(Video) Podgoria aflată la cea mai mare altitudine din Republica Moldova – s. Mircești, Ungheni.

Home  >>  Articol preluat  >>  (Video) Podgoria aflată la cea mai mare altitudine din Republica Moldova – s. Mircești, Ungheni.

(Video) Podgoria aflată la cea mai mare altitudine din Republica Moldova – s. Mircești, Ungheni.

27
iul.,2017

5

Recent, jurnaliștii redacției Unimedia au efectuat o vizită în raionul Ungheni. Ținta a fost podgoriile din s. Mircești, aflat pe versantul nordic al masivului Cornești, pe direcția dintre or. Cornești și localitățile de pe Valea Culei.

„Ultimii ani au arătat din plin că industria vinului este în ascensiune ăn Moldova. În ciuda, sau tocmai, datorită embargourilor impuse de Federația Rusă, Vinul Moldovei a câștigat prin calitate, dar mai ales, prin noile podgorii care apar”.


Recent, podgoria ce aparține cunoscutului oenolog Arcadie Foșnea, originar din Mircești a fost vizitată de reprezentanții Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), ai partenerului său strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională și Guvernul Suediei, reprezentanții Asociațiilor cu IGP, dar și de jurnaliști.

În articol, jurnaliștii au botezat regiunea – „Mica Toscană din centrul țării”, din motiv că:

Una dintre cele mai pitorești, dar și necunoscute din Moldova este cea din preajma satului Mircești, raionul Ungheni. Foarte apreciată de specialiști, podgoria, aflată în zona de centru și de codri ai Moldovei, se distinge prin peisajele pe care le oferă, dar mai ales prin altitudinea la care a fost plantată – 292 de metri – un record absolut pentru Republica Moldova.


Cu această ocazie, am reușit să surprindem mai multe imagini cu drona de la această podgorie care a ajuns să fie comparată cu mult mai celebrele vii din Toscana.”

Totodată, în articol se menționează că „anume la Mircești au fost prezentate trei proiecte noi, care au drept scop principal ameliorarea produselor vitivinicole moldoveneşti și care vor avea un impact pozitiv asupra dezvoltării sectorului vitivinicol”. 


Cele 3 proiecte fiind:

  • „Struguri de Calitate” – proiect al cărui scop principal este diseminarea bunelor practici în viticultură. Întrucât calitatea vinului este influențată de calitatea strugurilor, proiectul își propune să studieze factorii climaterici, pedologici și de îngrijire a viței-de-vie care dictează caracteristicile strugurilor. Astfel, au fost definite 4 loturi experimentale, în zonele vitivinicole cu origine protejată, pe care vor fi monitorizate solul, butucul și forma acestuia, dar și condițiile meteo. Stațiile meteorologice vor monitoriza, colecta și stoca datele pentru o prognoză detaliată și vor alerta agronomii atunci când condițiile meteo se schimbă și este nevoie de intervenții. De aceste date va beneficia întregul sector vinicol, în special micii producători de vinuri și agronomii independenți, care nu își pot permite utilizarea tehnologiilor performante pentru prognozarea vremii.

  • „FlaveDor” – proiect cu scopul principal de a depista, preveni și combate bolile, în special în ce privește îngălbenirea aurie în plantaţiile viticole din Republica Moldova. Plantațiile de viță-de-vie vor fi monitorizate de drone dotate cu camere video, care vor depista focarul bolii și vor permite intervenția punctată. Riscul bolilor viței-de-vie este unul major, conștientizat în întreaga lume, întrucât bolile se răspândesc rapid, fiind mai greu de tratat și pot genera pierderea roadei în proporție de până la 80%. Pe parcursul ultimilor 5 ani bolile viței-de-vie s-au răspândit rapid, afectând circa 20.000 de hectare sau 20% din totalul plantațiilor din țară.

  • „Terroir” – proiect care presupune trasabilitatea vinurilor și înregistrarea Asociației cu Denumire de Origine Protejată (DOP) în regiunea Purcari, Leova, prin sensibilizarea sectorului privind beneficiile microzonării viţei-de-vie şi trecerii vinăriilor din Republica Moldova la producerea produselor vitivinicole cu DOP.

P. S. Adriana, cum ție meleagurile Unghenene? (cu excepția traseului R1 Chișinău – Ungheni)

Sursa: Unimedia.md


5 Comments so far:

  1. […] Am să pot veni acasă pe traseul proaspăt reparat R1 (Chișinău – Ungheni). Și nu prin […]

  2. […] 9:30 – 11:00 Primăria mun. Ungheni – discuție panel – „555 de oportunități de cooperare internaționale pentru mun. Ungheni”. […]

  3. […] turbină eoliană vă fi instalată în viitorul apropiat pe unul dealurile localității Mircești din comuna Boghenii Noi, raionul Ungheni, comunică […]

  4. […] turbină eoliană vă fi instalată în viitorul apropiat pe unul dealurile localității Mircești din comuna Boghenii Noi, raionul Ungheni, comunică […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte