Raionul Ungheni nu va profita de trasee pe care se va circula cu 110 km/h. De ce?!

Home  >>  Chişinău  >>  Raionul Ungheni nu va profita de trasee pe care se va circula cu 110 km/h. De ce?!

Raionul Ungheni nu va profita de trasee pe care se va circula cu 110 km/h. De ce?!

27
iun.,2017

6

Ieri,26 iunie 2017, într-un interviu acordat pentru BizLaw.md, vice-ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Anatol Usatâi, a menționat că

„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a identificat două porțiuni de traseu pe unde se va putea circula cu 110 km la oră, potrivit ultimelor modificări la Regulamentul circulației rutiere. Este vorba de două segmente, care vor primi numele de autostradă. La intrarea și ieșirea de pe acestea va fi amplasat indicatorul rutier 5.2 (autostradă). download download (1) ”

Potrivit viceministrului Transporturilor, prima porțiune a fost indentificată pe traseul M2 Chișinău-Orhei. Circulația cu 110 km la oră va fi permisă pe un segment de 7 km, între localitățile Micăuți și Peresecina. Viceministrul a mai declarat că această porțiune de drum, corespunde standardelor unei autostrăzi: are bandă de separare a carosabilelor și câte două benzi de circulație în ambele sensuri.

Cea de-a doua porțiune de drum, indentificată de Ministerul Transporturilor, este pe M3 Chișinău-Cimișlia. Aici se va putea circula cu 110 km/h pe un segment de 30 de kilometri. Pe acest tronson de drum urmează a fi efectuate lucrări. Mai exact, pe porțiunea respectivă trebuie să fie construită banda de separare.

Potrivit Regulamentului circulației rutiere, autostrada este drumul construit sau amenajat și semnalizat cu indicatorul 5.2, care are carosabilele despărțite prin banda de separare, iar în lipsa acesteia – prin alte mijloace. Autostrada este destinată exclusiv circulației autovehiculelor cu mare viteză, neavând intersectări la același nivel cu alte drumuri, căi ferate și treceri de pietoni.

Totodată, site-ul iPrut.ro, referinduse la sursa BizLaw. md comunic că:

Amintim că, Guvernul a aprobat modificări la Regulamentul circulației rutiere. Acestea încă nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Una dintre modificări majorează limita de viteză de la 90 km/h la 110 km/h, pe unele porțiuni, identificate de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

Potrivit noilor modificărilor, în cazul în care siguranța traficului este garantată, pe anumite sectoare de drum, pentru autoturismele și autocamioanele, cu greutatea ce nu depășește 3,5 tone, limita de 90 km/h va fi majorată până la 110 km/h. La fel, pentru camioanele cu greutatea mai mare de 3,5 tone și pentru vehiculele care tractează o remorcă, dar nu depășesc greutatea de 3,5 tone, limita de 70 km/h să fie majorată până la 90 km/h.

În cazuri de precipitaţii abundente, ceaţă sau când drumurile sunt acoperite de gheaţă, polei, zăpadă, atunci viteza maximă admisă în afara localităţilor va trebui să fie mai mică cu cel puţin 20 km/h, decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

În această ordine de idei.

Datorită faptului că traseul național R1 (Ungheni – Chișinău), un traseu foarte important pentru economia Republicii Moldova cît și pentru locuitorii raioanelor Glodeni, Fălești, Ungheni, Călărași și Strășeni, este în reparație capitală din august 2014, şi noi suntem în sfîrşit de iunie 2017 – traseul nefiind dat încă în exploatare, suportăm ) ca de obicei consecinţele.

Cum a început!

Pe traseul R1 Chişinău-Ungheni-Sculeni (92 km), lucrările vor fi efectuate de o companie din Azerbaidjan şi una din Cehia, selectate în urma unui tender. Contractele cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID) au fost încheiate pe 24 martie, iar la sfârșitul lui iulie au fost emise notele de începere a lucrărilor. Din acel moment, contractorii au 24 de luni pentru realizarea proiectelor. Lucrările sunt supravegheate de o echipă de ingineri ai companiei WSP Global din Canada, condusă de un expert american cu experiență de muncă în România. Compania azeră „Evrascon”(„Azerkorpu”) va reabilita 17,6 km de drum pe porțiunea cuprinsă între kilometrii 6-24 (Chișinău-Strășeni). Lucrările prevăd reabilitarea drumului și mărimea acestuia prin adăugarea a încă două benzi de circulație. Valoarea contractului pentru acest segment de drum este de 23,1 milioane de euro.

Compania cehă „OHL ZS” a încheiat două contracte cu valoarea totală de 37,8 milioane de euro pentru reabilitarea a două segmente de traseu. Cel mai mare, de 27,1 milioane de euro prevede reconstrucția a 44,2 kilometri de drum pe porțiunea Strășeni-Bahmut și reparația a zece poduri. Al doilea contract de 10,7 milioane de euro ține de construcția unui drum de ocolire a orașului Ungheni de 8,3 km cu un pasaj denivelat peste calea ferată, podețe, sisteme de colectare și evacuare a apelor, plus 0,6 kilometri de drumuri asfaltate pentru accesul la șoseaua națională. 
Porțiunea rămasă Bahmut-Nicolaevca va fi reabilitată tot de compania „Evrascon”. Cele patru contracte semnate au o valoare totală de 80 milioane de euro, bani oferiți de Banca Europeană de Investiții. 

scrie ziarul Timpul la 29 septembrie 2014

Traseul Chișinău – Ungheni (R1), Sursa harta: expresul.com

Ce avem la moment!

În cadrul unei întrevederi cu inginerii de șantier, dar și conducerea companiilor care se ocupă de reabilitarea drumurilor, Vitalie Rapcea, viceministrul MTID, a punctat toate neajunsurile văzute pe șantier și a cerut ca acestea sa fie înlăturare timp de doua săptămani. De asemenea, oficialul le-a cerut agenților economici sa se mobilizeze cât mai intens pentru a finisa lucrările pana la începutul perioadei reci. 

Circulația pe traseul Chișinău-Ungheni va fi deschisă pe majoritatea sectoarelor de drum. Pana la sfârșitul anului, viteza medie de circulație pe acest drum va fi de 70 km/h

scrie stirilocale.md la 7 septembrie 2016.

Drumul Chişinău – Ungheni arată ca după război, iar şoferii trebuie să manifeste atenţie şi prudenţă pentru a nu-şi avaria maşinile. Se întâmplă la aproape trei ani de când acest traseu se află în proces de reparaţie. 

Lucrările de reabilitare a drumului au început în august 2014 şi urmau să fie finalizate în vara anului 2016. În ianuarie 2017, ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a semnat un plan de acţiuni cu conducerea companiei azere, care prevede accelerarea finalizării lucrărilor. 

Companiile s-au angajat să finalizeze lucrările până în toamna acestui an. Traseul Chişinău – Ungheni – Sculeni are o lungime de 92 de kilometri, iar lucrările de reabilitare costă 80 de milioane de euro, bani oferiţi de partenerii externi.

transmite Publika TV

În continuare, un clip video filmat de Oleg Brega și publicat la 21 martie 2017:

De ce?!

De ce avem această situație?! Cred că întrebarea trebuie adresată conducerii Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, inclusiv și de Administrațiile Publice din raioanele Ungheni, Călărași și Strășeni, nu doar de cetățeni!

Cel puțin, avem nevoie măcar de informații … dacă drumuri nu avem!

P.S: Pentru cei „interesați”, recomand să citiți și  Raportul pe luna aprilie 2017 privind implementarea planului de acțiuni pentru reabilitarea drumului R1 Chișinău – Ungheni. Raportul poate fi vizualizat pe pagina Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor ori dați click aici.

Totuși, astăzi este 27 iunie 2017!

6 Comments so far:

  1. […] ultimelor evenimente (geo)politice din Republica Moldova, Marele Caricaturist din municipiul Ungheni, dl Alexandru Plăcintă, a redat, conform propriei viziuni, imaginea „celui mai iubit” din […]

  2. […] municipiul Ungheni aflat la hotar cu România, reprezintă nu doar din punct de vedere economic / geografic ci şi […]

  3. […] P. S. Adriana, cum ție meleagurile Unghenene? (cu excepția traseului R1 Chișinău – Ungheni) […]

  4. […] Vedeți și: 1. Video cu drona // Cum arată șoseaua de centură a mun. Ungheni la 6 decembrie 2017; 2. Un nou termen pentru traseul de centura al mun. Ungheni: sfârșitul lunii noiembrie 2017 3. Foto // Drumul de centură a mun. Ungheni, cu 2 zile înainte de „deschiderea pentru circulație”. Realitatea de pe șantier. 4. Mai 2018 // Un nou termen de darea în exploatare a drumului de ocolire a mun. Ungheni 5. Octavian Calmâc nemulțumit de prestația „OHL ZS”, companie contractată în reabilitarea traseului Chișinău-Ungheni 6. Raionul Ungheni nu va profita de trasee pe care se va circula cu 110 km/h. De ce?! […]

  5. […] Anul Centenarului, atunci când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, Raionul Ungheni mai realizează un pas către acest ideal și se înfrățește cu județul Gorj. Până la moment, […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte