News Alert: Limba română la loc de cinste în proiectul noi legi a Guvernului.

Home  >>  Basarabia  >>  News Alert: Limba română la loc de cinste în proiectul noi legi a Guvernului.

News Alert: Limba română la loc de cinste în proiectul noi legi a Guvernului.

8
Iun,2017

0

Astăzi, 8 iunie 2017, în ședința Guvernului Republicii Moldova, cabinetul de Miniștri a votat proiectul legii cu privire la Guvern, care constă în reformarea autorităților centrale. Acest nou proiect al legii cu privire la Guvern, care vine să înlocuiască vechea lege – nr. 64 din 31 mai 1990 „cu privire la Guvern” și  va aduce cu ea fuziunea a circa 40 de instituții, iar altele circa 25 vor fi lichidate sau reorganizate. 

La moment, fără a face careva analize și comparați, mi-a sărit în ochi un lucru, un adevăr istoric care în sfîrșit își face loc, puțin cîte puțin, în Agora politică de pe Bîc. Acest adevăr este LIMBA ROMÂNĂ.

În noul proiect, articolul 16 sună în felul următor:

Articolul 16. Cerințe privind numirea în funcție
 (1) Poate fi membru al Guvernului persoana care întrunește cumulativ următoarele cerințe:
a)deține cetățenia Republicii Moldova;
b) are domiciliul pe teritoriul Republicii Moldova;
c)are capacitate deplină de exercițiu;
d) cunoaște limba română;
e) are studii superioare;
f) are o reputație ireproșabilă.

limba română în Guvern

Vedeți în continuare, proiectul legii cu privire la Guvern:

  Reforma Guvernului by Pavel Maftei on Scribd

Totodată, proiectul prevede ca:

  1. structura Guvernului să fie compusă din următoarele persoane: Prim-ministru; prim-viceprim-ministru; viceprim-miniștri; miniștri; alți membri stabiliți prin lege organică. Persoanele stabilite devin membri ai Guvernului de drept, în baza funcției deținute, conform legii organice aplicabile.
  2. consolidarea responsabilităților autorităților administrației publice prin îmbunătățirea gestionării acestora și asigurarea prestării serviciilor publice de calitate. De asemenea, este asigurată o delimitare clară a funcțiilor politice de cele administrative. Urmează să fie exclusă funcția de viceministru, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de Secretarii de Stat, care vor asigura și interimatul funcției de ministru, la necesitate.
  3. expunere clară a funcțiilor, împuternicirilor și domeniile de activitate ale Guvernului și asigură o reglementare detaliată a exercitării interimatului funcției de Prim-ministru, primvice-priministru, vice-priministru și ministru.
  4. excluderea enumerării exprese a ministerelor și acordarea Premierului dreptul de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată. În context, Premierul a spus că după votarea legii în Parlament, în decursul unei luni va fi prezentată noua structură a Guvernului.

sursa: Cabinetul de Miniștri a aprobat reforma Guvernului / deschide.md

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Moldova