Taraclia – „perla” bulgarilor din Republica Moldova

Home  >>  Basarabia  >>  Taraclia – „perla” bulgarilor din Republica Moldova

Taraclia – „perla” bulgarilor din Republica Moldova

14
mai,2017

5

Pentru cei care nu cunosc limba română, puteți citi și în:
1. limba rusă:  Тараклия – «жемчужина» болгаров в Молдове
2.  limba bulgară: Тараклия – „Перла” българи в Молдова

Orașul Taraclia din regiune Sud a Republicii Moldova este considerat „perla” minorității bulgare din Basarabia. Este cea mai mare localitate populată prepoderent de minoritatea bulgară, urmat de or. Bolgrad ( 17.4 mii loc, 8.2 mii minoritate bulgară), după 1991, reg. Odesa, Ucraina.

Orașul Taraclia se află la sudul Stepei Bugeacului, pe partea stângă a râulețului Lunguța, la 161 km de capitala Moldovei, Chișinău.

Un pic de Istorie:
După terminarea războiului ruso-turc din 1812, bulgarii și găgăuzii, care locuiau pe teritoriile de dincolo de Prut și Dunăre, au fost colonizați pe teritoriile sudice ocupate de armata țaristă. Astfel în anul 1813 s-a înființat localitatea Taraclia, iar în 1817 este încheiată zidirea bisericii cu hramul Sf. Gheorghe.


În anul 1947, or.  Taraclia devine centru administrativ al raionului cu același nume. În prezent, populația de bază a orașului o constituie bulgarii, dar în oraș de asemenea locuiesc găgăuzi, ucraineni, moldoveni și alte naționalități. În anul 2002, Taraclia s-a înfrățit cu orașul bulgar Nova Zagora și colaborează în domeniul economic și cultural.

Conform recensământului populației și al locuințelor din 2014, populația totală a orașului este de 12 355, dintre care cca 80 % o reprezintă minoritatea bulgară, urmată de români, găgăuzi, etc.

La recensămîntul din 2004, rezultatele erau următoarele:

Grup etnic Populație  % Procentaj
Bulgari 10.732 78,02%
Ruși 802 5,83%
Găgăuzi 784 5,70%
Moldoveni / Români 759 5,52%
Ucraineni 474 3,44%
Țigani 99 0,72%
Alții 106
Total 12 355 100%


La capitolul cultură
, în
 oraș există: Casa de cultură cu o capacitate de 580 locuri, Muzeul Etnografic, o bibliotecă publică și 3 biblioteci școlare. În oraș funcționează studioul de televiziune locală STV-41 și 2 ziare locale „Vecernia Taraclia” ziar lunar și „Svet”, săptămânal.

Cum ajungi în Taraclia!

1. Din Chișinău, pe traseul M3.

2. Din Chișinău. pe traseul R3

Ce poți vizita în Taraclia (Galerie Foto)!

1. Parcul Central

2. Catedrala Sf. Gheorghe

Culinăria bulgară / găgăuză: Kavarma!

Cavarma / Kavarma este mîncare tradițională a bulgarilor basarabeni și a găgăuzilor. O poți vedea înfrumusețînd mesele la orice sărbătoare și este foarte gustuoasă, mai ales cu pahar de vin roșu.

Cum se gătește Kavarmaua: Carne de oaie / miel fiartă cca 8 ore, pînă se desprinde de pe oase, amestecată cu condimente și răcită, ori caldă, sub formă de supă / ciorbă.
Mie personal îmi place cînd este răcită și o poți tăia felii, la fel ca brînza moldovenească de oi.

P.S. Taraclia este oraș mic, drăguț, cu o atmosferă aparte. Acestă atmosferă este creată de amalgamul cultural întîlnit zi de zi pe străzile orașului. Mergînd pe stradă auzi oamenii vorbind în bulgară, în găgăuză, în rusă. Din păcate, sunt foarte puțini locuitori ai orașului care cunosc limba română, măcar că la școală o învață cu toții.

Îmi place să merg în Taraclia, îmi place că soția mea este din Taraclia și  … cunoaște la perfecție româna (a luat 10 la BAC). E frumos aici.

Însă, cel mai frumos oraș, după părerea mea, rămîne UNGHENI – Perla Europei de Est.

5 Comments so far:

  1. […] можете прочитать эту статью на 1. румынском языке: Taraclia – „perla” bulgarilor din Republica Moldova 2. болгарском языке: […]

  2. […] да прочетете тази статия за: 1. румънски: Taraclia – „perla” bulgarilor din Republica Moldova 2. руски: Тараклия – «жемчужина» болгаров в […]

  3. […] можете прочитать эту статью на 1. румынском языке: Taraclia – „perla” bulgarilor din Republica Moldova 2. болгарском языке: Тараклия – „Перла” българи в […]

  4. […] grec Zamfirache Ralli, în satul Dolna, gubernia Basarabia (în prezent raionul Strășeni, Republica Moldova). Locul a devenit mai cu seamă cunoscut datorită faptului că a fost vizitat adeseori de […]

  5. […] grec Zamfirache Ralli, în satul Dolna, gubernia Basarabia (în prezent raionul Strășeni, Republica Moldova). Locul a devenit mai cu seamă cunoscut datorită faptului că a fost vizitat adeseori de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte