Prima moneda unică europeană – Florinul.

Home  >>  Articol preluat  >>  Prima moneda unică europeană – Florinul.

Prima moneda unică europeană – Florinul.

29
dec.,2016

0
Europa a mai avut o moneda recunoscută în toate țările. Dorită și cumpărată. „Florinul” era „tipărit” de orașul italian Florența. Dar ce a însemnat moneda de aur a bătrânului continent?
europa-a-mai-avut-o-moneda-unica-in-secolul-xv-ce-are-euro-de-invatat_1_size9
Într-un moment în care toată lumea pune sub semnul întrebării soarta monedei unice, aflăm că Europa a mai avut cîndva, prin secolul XV, un simbol economic.
Florentinii au reinventat banii – în forma florinului de aur – acesta fiind motorul care a scos Europa din „Evul Mediu”, un termen inventat de Petrarca (un florentin). Ei au finanțat dezvoltarea industriei în toată Europa, din Scoția la Bruges, de la Lyon in Ungaria. Ei i-au finanțat pe regii englezi în timpul Războiului de 100 de ani.
Tot locuitorii Florenței au finanțat papalitatea, inclusiv construcția Avignon și reconstrucția Romei, cînd papalitatea s-a întors din „Captivitatea babiloniana”.
Florinul reprezenta moneda unui singur oraș – al Florenței, însă reușise să facă ceea ce euro nu a putut (încă): a oferit Europei o singură monedă, acceptată pe toate piețele.
Inventarea unei monede din aur, cu o valoare universală a fost una din cele mai ingenioase mișcări economice renascentiste.
gow_1_gulden_1866_b_reverse
Denumirea germana a florinului din Florența, a monedei de aur, devenită mai apoi și de argint, bătută în mai multe țări europene era gulden. Un gulden de argint valora 0,66% dintr-un taler.
Florinul austro-ungar sau guldenul austro-ungar sau forintul austro-ungar (în germană Österreichisch-ungarische Gulden, maghiară osztrák-magyar forint, iar în cehă Rakousko-uherský zlatý) a fost moneda Sfântului Imperiu Roman, a Imperiului Austriac, iar apoi a Imperiului Austro-Ungar din 1754, până la înlocuirea sa, în 1892 cu Coroana austro-ungară, odată cu adoptarea etalonului-aur.
ahg_8_forint_1870_gyf_obverse
Printre contracte și scrisori, saci de bani și nave comerciale, s-a desfășurat povestea dramatică a bancherilor și comercianților din orașul italian încărcat de cultura, avînd în vedere invenția lor „capitalistă”.
Banca Medici din Florența oferea credite internaționale și realiza schimburi pe piețele externe fără să se lase constrânsă de legile medievale.
Moneda de aur a devenit în scurt timp cea mai căutata și bine cotata moneda de pe continent din perioada Renașterii. Pe teritoriul romanesc, florinul a apărut în prima jumătate a secolului al XV-lea.
Familia Medici a reprezentat în secolele al XV și XVI una dintre cele mai importante figuri din Florența. Medici aveau influență politică, avuție și prestigiu. Printr-o iscusită și în același timp crudă și nemiloasă tactică de intrigi, aceasta ajunge dintr-o familie fără importanță una dintre cele mai bogate și influente familii din Peninsulă.
Cosimo de Medici, cel mai bogat floretin, a fost unul dintre cei mai dedicați oameni al acelor vremuri. Acesta a ajutat la construirea mănăstirii și bibliotecii din San Marco, fondurile sale ajutînd la susținerea culturalizării umanității, ca să nu mai menționam obiectele de arata ale lui Fra Angelico.
Mănăstirea a născut însa și gînduri de răzbunare printre enoriași. În secolul al XV-lea, reprezentantul sau era un călugăr vizionar pe nume Savonarola, declarat împotriva luxului și bogăției. În 1494, Savonarola a devenit un guru carismatic al unei revoluții care a dus la sfîrșitul epocii familiei Medici.
Legenda spune ca Savonarola a făcut posibil acest lucru prin portrete și relicve, dar mai ales cu ajutorul lucrărilor lui Sandro Botticelli. Artistul din urma întruchipează ambele extreme ale Renașterii din Florența, și anume cultura bogată a Familiei Medici, cît și reacțiile violente existente la adresa lor.
În 1480, Botticelli a pictat celebrele lucrări clasice în Galeria Uffizi, pentru extravaganta familie de Medici. Începînd cu 1490 însa, artistul s-a transformat într-un fanatic care vedea opulenta și stilul renascentist ca fiind un păcat.
Expoziția din Galeria Uffizi include una din cele mai convingătoare opere ale sale, intitulată Calomnia.
Florența, o „Atenă a Evului Mediu”
Astăzi capitala regiunii italiene Toscana și a provinciei Florența,  este cel mai populat oraș din Toscana, cu o populație de aproape 370.000 de locuitori (1,5 milioane în zona metropolitană).
Orașul de pe raul Arno este cunoscut pentru istoria și importanta sa în Evul Mediu, în special pentru arta și arhitectura sa. Centru comercial și economic medieval, fiind unul dintre cele mai bogate orașe ale timpurilor, Florența a fost numita „Atena din Evul Mediu”. Din 1865 pana în 1870, orașul a fost de asemenea capitala Regatului Italiei.
Cine și cum  v-a constrânge „moneda Euro” ?!  ….   om trăi și om vedea.
sursa:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte