Bradul de Crăciun, Ungheni și Politicul

Home  >>  Basarabia  >>  Bradul de Crăciun, Ungheni și Politicul

Bradul de Crăciun, Ungheni și Politicul

12
dec.,2016

7

bradul-de-craciun-ungheni

Foto: Asociația Unghenenilor de Pretutindeni

La 9 decembrie 2016, Primăria orașului / „municipiului” Ungheni a început instalarea în Piața Independenței din oraș a Bradului de Crăciun. Un brad destul de frumușel, după părerea mea, care din cîte se vede nu se compară cu Bradul de „milioane” instalat de către „administrația lui Șhor” din Orhei , „administrația lui Usatîi” din mun. Bălți, bradul exotic din cicleji a lui Marin Pînzaru din Heciul Vechi (r-nul Sângerei) și nici cu „Mărețul” brad a lui Chirtoacă din inima capitalei. Dar e bradul nostru, al Unghenenilor. Un simbol al sărbătorilor de Crăciun, așteptat cu nerăbdare de către toată suflarea, de la mic la mare, din or. Ungheni cît și din localitățile raionului.

Însă, noi, moldovenii din stînga Prutului avem un mare neajuns, mai ales după ’90 încoace: de a „amesteca” orice eveniment și examina prin prisma situația politice din țară. În această situație s-a pomenit și Bradul de Crăciun din Ungheni.

Navigînd pe o rețea de socializare, am găsit informația cu privire la începutul lucrărilor de instalare a Bradului de Crăciun. Din dorința de a informa cît mai multă lume că în sfârșit, și la noi în oraș este instalat simbolul sărbătorilor e iarnă, am distribuit informația în grupul Ungheni de pe facebook. Și aici s-a început „calamburul geo-socialo-politic”.

În contextul scrutinului electoral pentru alegerea Președintelui Republicii Moldova din 2016, rezultatele în Poarta de Vest a Moldovei – r. Ungheni  au fost ca o lovitură sub centură Parcursului European al Republicii Moldova, totuși în orașul Ungheni, candidatul pro-european a obținut 50,62 % din voturi.

Personal, am fost indignat la culme de acest rezultat, în contextul în care or. Ungheni poate fi numit Poarta de Intrare a Uniunii Europene în Republica Moldova. Însă, acest lucru nu îmi dă dreptul să compar orice eveniment din or. Ungheni cu acest rezultat electoral.

Astfel, odată distribuită informația cu privirea la începerea instalării Bradului de Crăciun în Piața Independenții din or. Ungheni, a stîrnit o serie de discuții și comentarii cu tentă „geo-socialo-politică”. Discuțiile au început să migreze dintr-o extremă în alta: de la migrație la alegeri, Dodon vs Sandu, identitate românească vs rusofoni, dodniști și anti-dodoniști.

Deci, bradul a fost politizat. S-a început știrbirea magiei sărbătorilor de iarnă. Nimic ieșit din comun pentru spațiul dintre Prut și Nistru.

P.S. Nu judec pe nimeni. Încerc să mă conduc de principiul „atacă idea și nu persoana”.
Toți au dreptul la replică, au dreptul să îți expună opinia și îi înțeleg, nici nu eu nu sunt deacord cu foarte multe ce se întîmplă în țară și în orașul nostru (vezi și: Toate drumurile duc la Ungheni. Rezultatul real după jumate de an. „Impotență” nu administrare publică locală.). Însă, cînd e vorba de niște simboluri așteptate de pici, mai ales cum sunt cele ce reprezintă sărbătorile de iarnă, cu este Bradul de Crăciun, cred că opțiunile noastre politice, ura și adevărul istoric trebuie limitate și exclusă implicarea în magia sărbătorilor de Crăciun.

Stimați Ungheneni, sper să fi înțeles corect prin acest articol. Repet, nu judec și nu acuz pe nimeni, doar încerc să limitez implicarea factorului politic în magia sărbătorilor de Crăciun.

7 Comments so far:

 1. Ana Jurjiu spune:

  Mai bine ar incepe sa instaleze un brad artificial, decit ar taia in fiecare an cite un brad,
  E cred ca ar mult mai rational si desigur mai frumos

  • Marin spune:

   Deacord. Idea cu bradul artificial e foarte ecologică și mult mai rentabilă, financiar. Bradul artificial poate fi folosit mai mulți ani la rînd, schimbînd doar decorațiunile.

 2. […] vedeți și:Bradul de Crăciun, Ungheni și Politicul […]

 3. […] că de noi depindea sănătatea oamenilor. Uneori recurgeam la manual, alteori la Domnul. Dar la Ungheni erau medici vestiţi, unii cu şcoală românească, precum Moisei Vainberg, unde era bine pusă la […]

 4. […] Central din orașul Ungheni poate fi amenajat cu susținerea voastră, dragi ungheneni de […]

 5. […]                                                           Secretar al consiliului orășenesc Ungheni […]

 6. […] că, în anul 2017 orașul Ungheni marchează 555 ani de la prima sa atestare documentară. În scopul consemnării celor mai […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte