„Efectul Cobră / ei”. Istoria și semnificația cunoscutei expresii politico-economice.

Home  >>  Citate despre Politică  >>  „Efectul Cobră / ei”. Istoria și semnificația cunoscutei expresii politico-economice.

„Efectul Cobră / ei”. Istoria și semnificația cunoscutei expresii politico-economice.

2
oct.,2016

0

La începutul secolului XX, în perioada Indiei coloniale, englezii au observat că în peninsulă s-a mărit considerabil numărul Cobrelor. Pentru a reduce numărul lor, Generalul Guvernator Charlie Harding, a inițiat o campanie. Campania consta în faptul că fiecare cetățean care v-a aduce capul unei cobre va primi o anumită sumă de bani. Inițial, campania a avut efecte pozitive și populația Cobrei în peninsulă a scăzut brusc.

Odată cu micșorarea numărului șerpilor, indienilor, dornici de a se îmbogăți, le venea foarte greu să prindă acestă specie și să obțină recompensa. Atunci, ingeniozitatea umană, a jucat fiesta. Indienii au început să crească (înmulțească) această specie pentru a primi în continuare bani.

Cînd Guvernaria Colonială a Indiei a aflat despre acest lucru, această campania a fost brusc stopată și sute de indieni au fost nevoiți să elibere, brusc, cobrele la libertate. Într-un final, rezultatul a fost că numărul cobrelor nu s-a redus ci s-a dublat.

Din acel moment, în domeniul politic cît și cel economic, expresia „Efectul Cobrei”, este utilizată pentru a expune situația prin care  decizia adoptată nu doar că nu rezolvă problema, ci duce la efectul radical opus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte