Deprecierea rublei: cauze și consecințe.

Home  >>  Marin Bodrug  >>  Deprecierea rublei: cauze și consecințe.

Deprecierea rublei: cauze și consecințe.

21
dec.,2014

2
Rubla rusă

Rubla rusă

În ultima perioadă, războiul crizelor a lovit intens asupra economiei ruse. La baza acestei „crize” sunt:
1. Conflictul Ruso-Ucrainean și anexarea Crimeei de către Rusia.
2. Tranșele de sancțiuni impuse de SUA, Uniunea Europeană și alte state.
3. Autoizolarea Rusiei pe arena internațională.

Acest lucru a lovit dur asupra valutei, ia suferind o depreciere bruscă față de valutele internaționale de referință, dolar și euro. Această depreciere rapidă are la bază următoarele cauze:

1. Lipsa lichidităților. Băncile din Federația Rusă nu mai dispun de rezerve lichide de valută și nici nu pot contracta credite din extern pe un termen mai mare de 30 zile. Acest lucru face că Băncile nu pot să asigure o stabilitate a pieței valutare și nici să își completeze rezervele de lichide. Datorită panicii care s-a instaurat în societatea rusă, cerințele de valută lichidă a crescut brus, cea ce duce la exodul masiv al lichidităților valutare din sistemul financiar-bancar în extern.

2. Scăderea prețului petrolului. Hidrocarburile alcătuiesc cca  60% din exportul Federației Ruse. În cazul în care, prețul unui baril se menține la la limita  de 60 $, Rusia are toate șansele să intre în recesiune. Chiar dacă demnitarii ruși menționau faptul că petrolul nu poate să coboare mai jost de 80$, datorită unor acorduri „secrete” dintre SUA și statele din Orientul Mijlociu, exploararea rezervelor de petrol nu au fost diminuate, astfel prețul unui baril se află într-o liberă „organizată” scădere, ceea ce constituie o lovidură masivă în economia rusă.

3. Economia nemodernizată. În contextul ultimelor sancțiuni economice și politice asupra rusiei, autoritățile ar trebuie să schimbe modul de modernizare a economiei, investind mai mult în dezvoltarea tehnologiilor și schimbarea raporturilor comerciale externe. Astfel, menționez repetat că exportul hidrocarburilor constituie 60 %.

4. Încrederea mică a investitorilor. Datorită politicii agresive a Federației Ruse și instabilitatea economică și valutară, încrederea investitorilor externi în economia rusă este foarte precară, lucru care ar duce la intrarea statului în recesiune.

Efectul crizei valutare asupra Republicii Moldova.

Republica Moldova, este ancorată puternic la economia Federației Ruse, minimum din 2 motive:

– raporturile comerciale inter-statale.

– migranții. Numărul gastarbaiterilor moldoveni în Rusia constituie cca 700 mii conform datelor serviciului federal al migrației din Rusia, în realitate fiind cca 250 mii. În acest context, datorită deprecierii masive a rublei, prețul pentru traiul cetățenilor moldoveni v-a prevala asupra salariilor primite, atunci cetățenii, majoritatea neavînd o calificare , vor reveni masiv în Moldova, completînd rîndurile șomerilor, ori se vor îndrepta spre alte alte destinații pentru un loc de muncă bine plătit, cum ar fi spațiul comunitar european, Orientul apropiat și mijlociu, Canada.

Recomandări pentru cetățenii Moldoveni.

 – Dacă dețineți resurse financiare în ruble (RUR), nu grăbiți convertirea lor în lei (MDL) ori altă valută, e posibil o viitoare stabilizarea a monedei Rusești.

Fluctuația valutei rusePseudo-salvarea situației. Conferința lui Putin.

În urma ultimei conferințe,

Zidul Berlinului” s-a transferat mult spre est.

SUA a redevenit inamicul nr. 1 al Federației Ruse, iar China prietenul fidel, datorită gazoductului siberian, proiectat în decursul ultimilor  ani. Astfel s-a restabilit vechiul război rece, doar că actualul e economic și financiar-bancar.

https://www.facebook.com/GiFutari?fref=tsModificarea vectorului geopolitic al Federației Ruse . În ultima perioadă, se observă clar transformarea dintr-un stat european într-un stat asiatic, autoizolîndu-se de modele economice de dezvoltare din vest.

Proiectele geopolitice și integraționiste ale lui Putin, susținute și de o mînă de moldoveni (Dodon, Șelin, etc) s-au dovedit utopice, astfel cu cît mai repede cetățenii vor asimila acest lucru, cu atît mai bine pentru viitorul Republicii Moldova.

Vladimir Putin, a demonstrat, cel puțin pentru mine, că locuiește într-o lume virtuală, plină de proiecte utopice.

2 Comments so far:

  1. Nu te fa de rusine ca nu pricepi nicio boaba. Eu stiu ca pe blog se scrie parerea personala, dar nu preluata din alte parti. De-asemenea trebuie sa scrii si sursa pozelor, de unde le-ai preluat. Un blog de tot rahatul.

  2. marinbodrug spune:

    Mihăiță, orice acuzație mai trebuie și dovedită. Atunci cînd vei avea dovezi că acest articol este plagia, nefiind indicată sursa, poți să îți exprimi părerea, pînă cînd, nu ai nici un drept să faci acest lucru. Cu privire la poze, dacă ești mai atent, vei găsi informația cu privire la sursa de unde au fost luate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte