„Referendumul din Crimeea”, precedent pentru i-le Kurile.

Home  >>  Geopolitică  >>  „Referendumul din Crimeea”, precedent pentru i-le Kurile.

„Referendumul din Crimeea”, precedent pentru i-le Kurile.

11
nov.,2014

1
I-le Kurile

I-le Kurile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Insulele Japoneze Iturup, Shikotan, Kunashir și Habomai, ocupat ilegal de către URSS, în 1945, ar putea reveni în Japonia pe același scenariu, prin care Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea. Acest lucru a fost anunțat pe  4 august 2014, de ex-ministrul Apărării Yuriko Koike, transmite Project Syndicate.

Ex-ministru apărării al Japoniei. Yuriko Koike

Ex-ministru apărării al Japoniei. Yuriko Koike

 

 

 

 

 

 

 

Ca peste tot în Rusia, locuitorii din Insulele Kurile au devenit săraci, care suferă din cauza acțiunilor guvernului neprofesionistă și corupt – a reamintit Yuriko Koike.

– În mod ironic,  în rândul locuitorilor actualelor  Kurile sunt mulți etnici ucraineni. Mă întreb dacă, de exemplu, pe insula Iturup în cazul în care ucrainenii constituie aproximativ 60% din populație, ar fi avut loc un referendum cu privire la aderare la Japonia, Putin ar recunoaște rezultatul la fel de ușor ca și în Crimeea?

Yuriko Koike, de asemenea, a reamintit că, deoarece venirea la putere a unui nou guvern condus de Japonia, în 2012, a plasat mari speranțe privind dialogul curs de formare cu Vladimir Putin despre soarta Insulelor Kurile. S-au planificat discuții serioase pe această temă. Dar acum, potrivit ex-ministrului apărării japonez, „Putin a făcut transparente planurile sale pentru restaurarea imperiului, astfel încât aceste așteptări pot fi considerate născute mort.”

Potrivit fostul șef al Ministerului Apărării, Japonia intenționează să coopereze mai strâns  cu restul de „Grupului celor 7″, în scopul de a „ stopa ambițiile nechibzuite ale lui Putin pentru a nu mai reprezintă o amenințare pentru alte regiuni din Ucraina”. Yuriko Koike a accentuat, de asemenea, atenția asupra faptului că, în Tokyo s-a decis  acordarea de asistență Ucrainei, în valoare de 1,5 miliarde dolari pentru redresarea economică și lupta împotriva agresiunii ruse.

Este demn de amintit faptul că, în Japonia, pe parcursul mai multor ani, foarte serios  s-a planificat returnarea Insulelor Kurile de nord ilegală ocupate, și nu au de gând să renunțe. În special, după 11 iunie 2009 parlamentul japonez a adoptat un proiect de lege special care prevede o serie de măsuri pentru a atinge acest obiectiv.

 

sursa: Project Syndicate

One Comment so far:

  1. mdascalu59 spune:

    Mi-ar placea sa port grija celor insule Kurile, dar aprioric ma pune in garda tacerea din jurul Insulei Serpilor, ce de jure apartine moldovenilor, de facto – slavonilor: http://eternamoldova.wordpress.com/2013/07/13/in-ce-limba-tace-insula-serpilor-2/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte