(Doc). Sondaj: Identitatea naţională în Republica Moldova.

Home  >>  Basarabia  >>  (Doc). Sondaj: Identitatea naţională în Republica Moldova.

(Doc). Sondaj: Identitatea naţională în Republica Moldova.

27
mart.,2014

0

Datele preliminare ale sondajului de opinie efectuat de Centrul Român de Studii şi Strategii în Republica Moldova, în perioada 01-15 februarie 2014 (reprezentantiv pentru populația adultă a Republicii Moldova, exceptând regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia), sub genericul ,,Identitatea naţională în Republica Moldova”, reflectă percepția populației din stânga Prutului asupra reperelor identitare și a spațiului cultural de care aparține. În acest sens, participanţii la cercetare au răspuns la întrebări legate de identitatea lor lingvistică, istorică, politică şi culturală, precum şi cu privire la atitudinea faţă de unirea Republicii Moldova cu România.

 

 

Identitatea lingvistică dintre cele două maluri ale Prutului constituie proba de necontestat a apartenenței Republicii Moldova la spațiul culturii și civilizației românești. În decembrie 2013, Curtea Constituțională de la Chișinău a recunoscut că limba română este limba oficială în Republica Moldova, decizie care face imposibilă decuplarea celor două maluri de Prut, indiferent de strădaniile unor actori politici sau geopolitici.

Hotărârea Curții Constituționale, cu semnificație simbolică incontestabilă, se reflectă și în percepția respondenților. ,,Războiul limbii” se încheie indicând rezultatele preliminare ale studiului de față. Astfel, 63% dintre respondenți au declarat că limba pe care o vorbesc cel mai des este limba română, în vreme ce pentru 26 % aceasta este ,,moldoveneasca”, aspect care ar putea reflecta o confuzie a graiului cu limba și o reminiscență a impunerii de la nivel instituțional la cel individual a ,,afacerii limbii moldovenești”, ca instrument de propagandă menit să desfacă legăturile cu România.

 

Procentul vorbitorilor de limbă română din Republica Moldova

Procentul vorbitorilor de limbă română din Republica Moldova

 

Trecutul comun ca moștenire identitară este identificat și asumat de 74% dintre respondenți, dintre care 40% sunt categoric de acord că România și Republica Moldova au aceleași tradiții și folclor, iar 34% sunt mai degrabă de acord. Dimensiunea cotidiană a identității care devine vizibilă în împrejurările festive sau dramatice, la sărbători, rituri de trecere, reamintește invidizilor de unde vin și cine sunt, raportat la cei din proximitate.

 

 

 

 

Raport Statistică

sursa: deschide.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte