Prietenul la embargou se cunoaşte. O campania marca Vinăria Purcari.

Home  >>  Europa  >>  Prietenul la embargou se cunoaşte. O campania marca Vinăria Purcari.

Prietenul la embargou se cunoaşte. O campania marca Vinăria Purcari.

8
oct.,2013

0

Sindromul „Anti-Vilnius” a căpătat la 11 septembrie 2013 o conotaţie nu doar politică, ci şi cu iz agricol/economic. Federaţia Rusă, prin intermediul Rospotrebnozor, a impus (din nou) un embargo la tuturor exporturile de vin a companiilor vinicole din Republica Moldova cică motivînd că vinul are o calitate proastă. Acest tip de şantaj a Moldovei este foarte des folosit de ruşi pentru a nu pierde de sub influenţă unele state din fosta URSS, precum Moldova (embargou la vin, legume şi fructe), Georgia (ape minerale, vin), Ucraina (dulciuri) Belarus şi Letonia (produse lactate). Embargoul la vin este al 3-lea din istoria Republicii Moldova ca stat, cel dur fiind cel din 2006 cîn statul a suferit pierderi de ordinul miliardelor. Deși cota Rusiei în exporturile de vin din Moldova a scăzut considerabil in ultimii ani, oricum aceasta ramane una considerabila – circa 30% din total. Decizia autorităților din Rusia afectează grav o întreaga ramura, pierderile fiind estimate la zeci de milioane de euro si mii de locuri de munca.

În 2006, inspectorul-șef sanitar din Rusia, Ghenadii Onişenco a afirmat că în vinurile georgiene și moldovenești au fost găsite pesticide şi metale grele și că acestea au falsificat produse alcoolice etichetate ca vinuri. Agenția rusă pentru protecția consumatorilor a susținut că a examinat 21 de sortimente de vin georgian vândut la Moscova și a concluzionat că 85,7 % nu au respectat cerințele sanitare. Pesticide au fost descoperite în 60 % din probele din Republica Moldova și 44 % în probele de vin din Georgia. Cu toate acestea, autoritățile moldovenești au susținut că există dovezi furnizate de însăși ruși și din alte zeci de țări din întreaga lume care importă vinuri moldovenești fără probleme raportate. Republica Moldova a susținut că interdicția este defapt un şantaj economic.  În mai 2005, ministrul georgian al apărării Irakli Ocruaşvili a declarat că „Mulți producători de vin [georgieni] exportă vinuri falsificate în Rusia, deoarece Rusia este o piață unde puteți vinde chiar și rahat”. Okruașvili a declarat că decizia Rusiei de a interzice importul de vinurilor georgiene „nu a fost o surpriză” pentru Tbilisi.

Interdicția privind importurile de vinuri a parvenit într-un moment de agravare a relațiilor diplomatice dintre state pe fondul schimbărilor aduse de Revoluţia Trandafirilor și trecerea la vectorul pro-NATO/pro-UE în Georgia precum și al divergenței de poziții între Rusia și Republica Moldova privind viitorul Transnistriei. Un an mai devreme, Duma rusă a cerut o interdicție asupra importurilor de vinuri moldovenești, deoarece Republica Moldova a fost considerată de a promova politici anti-rusești.

Pentru a rezolva situaţia creată, România a declarat că va mări importul de vin din Basarabia, iar UE , în persoana lui Dacian Cialoş – Comisar pe probleme de agricultură, a făcut o serie de declaraţii cu privire la susţinerea creşterii producţiei vinicole pe piaţa UE.

Vinul apa nu se face

„Astazi, ne propunem sa continuam celebrarea acestei unitati prin lansarea campaniei #vindinmoldova. Campania adopta un ton foarte pozitiv, in pofida situatiei critice in care s-a pomenit intreaga ramura vinicola din Moldova. Ne-am propus sa facem putin haz de necaz, si sa ne axam pe un mesaj care ar celebra unitatea celor doua maluri, dar si micile diferente, deseori haioase, care ne caracterizeaza. In acelasi timp, indemnam prietenii nostri din Romania sa continue sa sustina Moldova si vinurile noastre, pentru ca, vorba campaniei, vinul apa nu se face.”    sursa: Purcari

Purcari.md

Purcari.md/vindinmoldova

Purcari.md

Purcari.md/vindinmoldova

Purcari.md/vindinmoldova

Purcari.md/vindinmoldova

Purcari.md/vindinmoldova

Purcari.md/vindinmoldova

Purcari.md/vinuridinmoldova

Purcari.md/vindinmoldova

Purcari.md/vindinmoldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte