„Rusia riscă să devină un teritoriu pustiu” – Zbigniew Brzezinski

Home  >>  blog  >>  „Rusia riscă să devină un teritoriu pustiu” – Zbigniew Brzezinski

„Rusia riscă să devină un teritoriu pustiu” – Zbigniew Brzezinski

19
sept.,2013

3

Zbigniew Brzezinski menționa în opera „Marea tablă de șah” că „Rusia riscă să devină un spațiu gol” !

Rusia - spațiu pustiu

Rusia – spațiu pustiu

Fragment dintr-un interviu oferit de marele geopolitc Zbigniew Brzezinski unui jurnalist rus:

– În 1997 , în cartea ” Marea tablă de șah ” ați numit Rusia o ” gaură neagră „, și a spus că pentru Rusia, nu este vorba despre nici o alegere geopolitică , este vorba de supraviețuire . S-au schimbat punctul de vedere ?

– Am descris realitatea care a existat la momentul respectiv. Colapsul Uniunii Sovietice a creat un vid geopolitic ( dacă nu vă place cuvântul „gaura”) , un spațiu care nu a putut să se susțină între China și Europa . Situația sa îmbunătățit de atunci , Rusia și-a recăpătat stabilitatea economică și politică . Dar concluzia fundamentală pe care am făcut atunci , este actuală și astăzi : Rusia nu poate atinge succesul și prosperitatea de cetățenilor  în viitor fără  relații mai restrâne cu Europa . Dacă nu , se va transforma în gol. Criza demografică este foarte gravă , procesul de îmbătrînire a populației are un ritm înalt . Urmează creșterea dramatică a Chinei, stat vecin. Dacă nu va fi capabilă să se deplaseze în Europa , în timp ce se gandește la Rusia ca la un imperiu. Am în minte cuvintele lui Medvedev cu privire la zona  de interese privilegiate a Rusiei.

– Crezi că nu avem dreptul să facă acest lucru ? Dar Statele Unite au , de asemenea, zona lor preferat .

– Nu este așa . Ne-am împăcat cu existența Cuba comunistă , nu ripostăm atunci când navele și aeronavele rusești sosesc în Venezuela. Cu toate acestea , nu vă plac navele SUA în Marea Neagră . Trebuie sa scăpați de mentalitatea voastră. În secolul XXI , nu există zone privilegiate .

– În cartea dumneavoastră sugerați să împărțim Rusia în trei părți : Europa , Siberia și Orientul Îndepărtat …

– Ai denaturat cuvintele mele . Am fost vorba despre altceva . Rusia nu se poate dezvolta din cauza centralizării politice excepțională – toate deciziile se iau la Moscova. Ca urmare ,parțile rămase ale statului se dezvoltă foarte  încet . Am menționat că: dacă Rusia ar fi avut aceleași relații a republicilor ruse cu centrele din Orientul Îndepărtat , Siberia și Moscova , toate regiunile ar fi într-o poziție mult mai bună și au putut să coopereze în mod activ cu vecinii lor .

De exemplu, Orientul Îndepărtat, în noua Rusia descentralizată ar putea soluționa  probleme  mult mai grave cu așa state bogate bogate și influente ca China și Japonia. Rusia de Vest ar putea coopera cu țările scandinave . În cazul în care SUA ar fi fost centralizată la fel ca Federația Rusă , nu am fi avut California și New York. Elitei birocratică  îi place să paraziteze regiuni provinciale . Uite ce se întâmplă în regiunile dumneavostră din Extremul Orient !

-Eu sunt  din Orientul Îndepărtat , din Habarovsc .

– Știu Habarovscul . Uită-te la orașe rusești și chinezești de pe ambele maluri ale râului . Un nivelul diferit de viață ! Aveți miliardari în Moscova , care dețin capital financiar în Londra , Cipru , Insulele Cayman . Ei nu investesc în  în dezvoltarea  Vladivostocului și Habarovsk . Și ce se întâmplă acolo ? Oamenii pleaca sau mor . Din păcate , aveți tendința să considere orice critică ca atac la adresa statului . Rusia ar trebui să scape de acest complex .

– Crezi că mai devreme sau mai târziu, Orientul Îndepărtat va reveni chinezilor ?

– Dacă spațiul este gol , întrebați-vă cât de mult timp va rămâne gol ? Uită-te la hartă și compara dimensiunea Asiei rusești și ne – ruse . Partea rusă este la fel de mare ca restul Asiei . Și cât de mulți oameni locuiesc ? Doar 35 milioane de oameni față de 3.5-4 mlrd pe cealaltă parte . Există  puternica Chină, cu orașe și drumuri , ca în America . Se vede ritmul înalt de  creștere a Indiei , Iran promițătoar . În cazul în care Rusia va putea atrage în Orientul Îndepărtat și Siberia  investiții și capital uman,  să atragă fluxurile de imigrație , ei bine , atunci aveți un viitor . Rusia are oameni talentați , un puternic simț al identității naționale , însă tendințele imperialiste vechi vă izolaează și crează o situație în care toți vecinii vă urăsc ca stat, și întrețin relații cu Rusia  doar din frică .

3 Comments so far:

  1. racoltapetru6 spune:

    Un articol realist pe care-l apreciez! Bine te-am găsit, Marin!

  2. […] Збигнев БЖЕЗИНСКИЙ: Россия рискует превратиться в пустое пространство […]

  3. […] Agayev descriu ofițeri de poliție din țările în care se abuzate drepturile omului, cum ar fi Rusia, Marea Britanie, China, Turcia, Iran, Coreea, Sudan, Arabia Saudită, India, […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte