La 95 ani de la Marea Unire, mai dezbinați ca niciodată.

Home  >>  Basarabia  >>  La 95 ani de la Marea Unire, mai dezbinați ca niciodată.

La 95 ani de la Marea Unire, mai dezbinați ca niciodată.

5
iun.,2013

7

Dacă înainte de 1991, orice moment legat de istoria neamului se transforma într-un eveniment ce căpăta întreaga atenție, după declarea independenței față de URSS, lucrurile s-au schimbat. Și nu în bine, ci chiar într-un mod de-a dreptul dramatic.

Brusc, spiritul național a dispărut, devenind o chestiun doar de bucătărie, demn doar de discuție la cafea a unor doamne sau politicieni „naționaliști”.

Frontiștii, transformați subiți în lideri de opinie, au devenit și primii antinaționali, încercînd din răsputeri să demoleze tot ce era sfînt pentru națiune, începînd de la clasicii literaturii și promotorii contemporani.

Acest atac concentric, din țară și din afară, au dus la destabilizarea valorilor naționale, încercîndu-se a se acredita ideea că trebuie construită o nouă scară a valorilor, în care mediocrul, cu origine politică, poate urca nestînjenit.

Iurie Roșca

Imagine simbol: Iurie Roșca, ex-lider al PPCD

În cei 22 ani în care s-a încercat construirea democrația, am ajuns să punem pe butuci nu numai speranțele, uitate mult prea repede , dar mai ales nebunia prin care se dorește făurirea unei alte istorii, cu noi protagoniști.

Dar, orice ar fi însemnat în istorie anumite personalități istorice, acum au rămas doar amintirile din eforturile naționale.

Descendenții și, mai ales, noi conducători nu m-ai nimic sacru în ei. Ei doresc, cu orice preț, rapida bogăție pe care au avut-o sau la care au tînjit odată.

Cum oare să mai poți vorbi de patriotism, cînd acum se face totul pentru a se termina avușia țării? De ce oare s-a privatizat  totul în anii 90 cu atîta grabă și cu orice preț? Și apoi de ce și-ar da cinva viața pentru țară, cînd mult mai simplu e să vinzi puterea și interesele.

La 95 de ani de la Marea Unire suntem mai dezbinați ca niciodată. Adio jertfă, adio dor de glie. Doar ciflele de la McDonalds sunt la modă, stropite în plin cu interese economice și antinaționale.

Se vinde acum Republica Moldova, bucată cu bucată, dușmanilor din est, reveniți în chip de investitori strategici. Puterea plînge după dictatură, în timp ce țara plînge de durere. Țăranii începutului de secol se reîntorc cu o nouă identitate de proprietari de pămînturi sterpe și falimentate din start. Și astfel, cu grijă multă, îl facem pe țăran din nou iobag sau sclav de lux.

Acum, la 95 ani de la Marea Unire, atunci cînd visul s-a transformat în voința unității naționale, realizîndu-se România Mare, iată, am reînviat un simbol, dar, din păcate, al intoleranței naționale. Puterea e mai orgolioasă ca oricînd.

7 Comments so far:

 1. racoltapetru6 spune:

  Se aud şi glasuri de înfrăţire cu sora de peste Prut, dar ele nu mai sunt luate în seamă de cei care ar avea puterea să renască spiritul patriotic al iubirii de glie, aşa cum se manifesta ea înainte de perioada „noului capitalism”. Şi nici mass-media nu mai oferă spaţiul cuvenit unor opinii de acest gen, fiind cu toţii preocupaţi în a atrage rating, prin tot felul de ştiri „şocante”. Aşa cum bine ai sesizat, înavuţirea este politica politicienilor şi a celor care-i înconjoară.

 2. Savin Popa spune:

  Unirea se face inet si treptat!

 3. Aveți foarte mare dreptate, domnule Bodrug. Au trecut intr-adevar 22 de ani de la Revolutie si ne-am pierdut demnitatea, pamanturile, uzinele si fabricile, copii si parintii plecati la muca in strainatate, si vorba lui Creanga ,, Mai sarac ca acum, n-am fost niciodata!” Interesele personale au depasit demult pe cele ale intregii natii romanesti, prostimea s-a instalat in functii de conducere, iar mass-media prezinta doar destrabalatii din show-bizz! Iar Oltu, care alata data era dat drept exemplu in munca, le intrece pe toate!

 4. antrecalba spune:

  Am trimis o invitatie la guvernul moldovean pentru a participa la editia a IX- a Targului Național de Turism Rural, TNTR Albac 2013!

 5. […] Este pentru prima dată când o echipă a unei televiziuni din România ajunge în satele româneşti de dincolo de Bug, Ucraina. Istoricii, lingviştii sau etnologii români nu au întreprins cercetări în aceste teritorii în ultimii 70 de ani. Nu se ştie nici mãcar care este numãrul aproximativ al localitãţilor unde trăiesc români. […]

 6. […] Anul Centenarului, atunci când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, Raionul Ungheni mai realizează un pas către acest ideal și se înfrățește cu județul Gorj. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte