Stalin și Basarabia: Gurile Dunării.

Home  >>  Al II-lea Război Mondial  >>  Stalin și Basarabia: Gurile Dunării.

Stalin și Basarabia: Gurile Dunării.

23
apr.,2013

7

 Iosif Visarionovici DjugașviliCică imediat după cedarea Basarabiei și ocuparea ei de armata sovietică (roșie)  lui Iosif Visarionovici Djugașvili (Stalin) i-au demonstrat filmul evenimentului. Pe ecran se vedea o mulțime de basarabeni (moldoveni) care ieșiseră cu flori, cu pancarde, cu pîine și sare în întîmpinarea „glorioșilor eliberatori”. Stalin a privit întunecat de tot filmul, apoi a ieșit din sală fără să spună un cuvînt. Echipa de filmare și întregul aparat ideologic al Partidului Comunist al URSS (PCUS) mai că nu au murit de frică. Era clar – filmul nu-i plăcuse….. . În aceeași zi la Chișinău a plecat o altă echipă de filmare….

Peste cîteva zile Stalin fu poftit să vadă filmul refăcut. Mulțimile erau mult mai mari, veselie înzecită, pancarte însutite, horele basarabenilor (moldovenilor) vijelioase…… dar …. filmul iarăși nu plăcuse. Stalin a ieșit din sală încă mai înegurat ca prima dată.

Ribbentrop - MolotovLa a treia proiectare a filmului (cea pe care o știm ca prima trecere la alfabetul comunist), după o secvență cu o avalanșă nemaipomenită de bucurie a moldovenilor, Stalin a oprit filmul și a urlat: „ Покажи мне выход  Дунай. Выход на Дуная” (Arătați-mi ieșirea la Dunăre. Ieșirea la Dunăre).

Nu sunt sigur că Stalin a urlat. Dar sunt sigur  că gurile Dunării, ieșirea spre Balcani, și de acolo spre Mediterană a constituit marea strategie a lui Stalin, scopul secret al Pactului Ribbentrop – Molotov din 1939. Stalin urmărea să îmulțească republicile sovietice în 1941-1942 pe contul Europei, iar România, cu Dunărea între picioare, juca un rol foarte important în acest plan… .

sursa: Ziarul „Pravda” din 01.01.1941

7 Comments so far:

 1. omulvaly spune:

  iata o scrisoare deschisa a unui tanar din Focsani pentru B
  asarabia > http://alcuiesti.ro/?p=120

 2. […] Stalin și Basarabia. Gurile Dunării.. […]

 3. Dovadă că lui Stalin era în cot de populația, ci doar controlul Europei conta.

 4. joscomunistul spune:

  Această creatură din Caucaz adistru sute de popoare, a înrobit zeci de mii de oameni, a uciș milioane. Sper ca nici în pămînt să nu fi găsit locul!

 5. […] teritoriile moșiilor, pe acestea au fost construite Conace, adevărate perle de arhitectură Basarabeană, cu influență stilistică europeană. Astăzi, multe din ele sunt în paragină, degradare […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte