A înflorit din nou Harbuzul.

Home  >>  Moldova - ţara minunilor  >>  A înflorit din nou Harbuzul.

A înflorit din nou Harbuzul.

23
ian.,2013

1

 

PLDM + PCRM

PLDM + PCRM

În ultimele zile, mai ales după incidentul de la Pădurea Domnească, în care au fost implicați o serie de demnitari și Procurorul General  – Valeriu Zubco, în AIE 2 au început o serie de frămîntări cu caracter politic.
Aceste frămîntări politice au un anumit scop, excluderea unor figuri importante de pe masa de șah AIE .
Personal, nu văd altceva decît înflorirea unei specii mai noi a harbuzului, o specie cu mai mult iz KGB-ist, un fruct PCRM – PLDM.
De ce cred așa:

1. PLDM-ul demult țintește la deținerea funcției strategice a Procuraturii Generale, iar acest incident din rezervația Pădurea Domnească a servit ca accelerator pentru scandal, care în același timp ar fi motiva o nouă încercare de demitere a lui Valeriu Zubco, care de această dată le-a reușit. Plus la aceasta Stejarul demult dorește ca în funcția de Procuror general să fie un pion care dansa sub muzica lor. Astfel spus, planul PLDM-ului este de a fi cel mai puternic partid, încercînd prin toate metodele posibile, mai ales mass-media (dacă priviți mai multe zile Jurnal TV – începi a crede că de toate prostiile în Moldova noastră e de vină Plahotniuc și că fiecare metru de pămînt deja îi aparține). Dorința de supremație a acestei formațiuni ne poate duce în anticipate, ne poate readuce la criza politică din 1999, atunci cînd din cauza unor așa „clienți” ca PLDM-PCRM, am pierdut trenul integrării europene, la pachet cu România și Bulgaria, rezultat al politicii eficiente a guvernului Sturza.

2. Pentru PCRM, partid aflat în declin și opoziție parlamentară, această alianță cu PLDM ar fi echivalentul unui colac de salvare, mai ales după ieșirea Moldovei din „iarnă”, atunci cînd toate gafele ies la iveală: începînd de la milioanele investite în drumuri, deficit bugetar și eficiența unor reforme doar pe hîrtie. Dorința PCRM-ului de-a reveni la guvernare este atît de mare, încît o viitoare alianță cu PLDM (formațiuni cu vectori diferiți) este cît se poate de reală, și aici revenim la celebra frază a lui Niccolo Machiaveli – „Scopul scuză mijloacele”.

3. Interesul Rusiei de a nu pierde de sub sfera de influență Republica Moldova, astfel prin diferite promisiuni acordate acestor formațiuni, în cazul în care ar fi majoritari în procesul de guvernare, de genul: facilități economice, fiscale, creșterea procentului de import din Republica Moldova, progrese în conflictul din stînga Nistrului, etc înceracă să influențeze destrămarea AIE și formarea alinței Harbuz, o alianță care ar cînta sub orchestra ei. Mai ales că vectorul de integrare europeană contravine intereselor Federației Ruse în Republica Moldova.

În concluzie, evenimentele din aceste zile sunt o dovadă vie a unor încercări a PLDM-ului de-a scăpa de unii „colegi” de alianță prin înlocuirea lor sau semnarea unui alt acord cu o altă formațiune – din opoziția extraparlamentară, cu care ar avea majoritatea, așa numita alianță Harbuz, ……..sau poate acest acord există deja (secret) mai ales că în tînara istorie a politicii din Republica Moldova, mai avem așa cazuri.

P.S. Vă las pe voi să mă criticați sau să mă completați……..

One Comment so far:

  1. Da în Ucraina pentru că „dai drumul la gaze” – te face șăf pe gaze în zonă – alias Iulica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte