Limbajul trupului: mesajul transmis de mimica feței.

Home  >>  Demotivator politic  >>  Limbajul trupului: mesajul transmis de mimica feței.

Limbajul trupului: mesajul transmis de mimica feței.

27
oct.,2012

4

 

Prin comunicarea nonverbală înțelegem transmiterea voluntară sau involuntară de informații si exercitarea influenței prin intermediul elementelor comportamentalesi de prezenta fizica a individului sau ale altor unitati sociale (grupuri sau unitati umane), precum si perceptia si utilizarea spatiului si timpului ca și artefactelor” menționează S. Chelcea

Comunicarea nonverbala este comunicarea fără cuvinte si este de doua feluri:comunicarea paraverbală si limbajul trupului.Limbajul trupului este cel mai puternic efect asupra celorlalți. Mehrabain – cercetător american a cercetat fenomenul si a ajuns la concluzia că un interlocutor este impresionat de cuvinte in proporție de 8%, de intonație 23% si de limbajul trupului în proporție de 69%.

Limbajul trupului imprima si nota atmosferei in care are loc interacțiunea.Un individ cu o mimica zîmbitoare, tonic, dinamic induce o stare de bine, in opozitie cu un individ apatic, lipsit de tonus si neîngrijit.

În comunicarea interumana 35% reprezinta comunicarea verbala si 65% comunicarea nonverbala dupa unii autori ponderea fiind chiar de 90%. In mediul urban, persoanele active intalnesc zilnic zeci  sau sute de persoane cu care comunica non verbal.

Paul Ekman consideră că „expresiile faciale comunică informații, însă nu întotdeauna sunt ințentionate. In timp ce oamenii fac miscari faciale pentru a transmite un mesaj, expresiile faciale ale emoțiilor sunt neintenționate”.

Compotamentul nonverbal are la baza mimica, gesturile si toate miscarile corpului.Voi incerca sa explic limbajul nonverbal din punct de vedere al expresiei faciale deoarece mimica fetei ocupa un rol foarte important in relatiile interumane, constient sau inconstient.

Vlad Filat

I. Poziția capului

Poziția este foarte sugestiva. Capul se poate afla in diverse poziții: ridicat sau coborît, inclinat la stînga sau la dreapta, ridicat oblic la stanga sau la dreapta.
1. Capul impins inainte ne induce cu gandul ca la un semn de amenintare.
2. Capul plecat inseamna supunere iar capul aplecat oblic inseamna perfidie.
3. Cel care inalta capul , isi descopera gatul, zona vulnerabila, aratand astfel ca nu se teme, ca are sentimentul propriei valori.
4. Ridicarea batoșa a capului înseamna aroganta.
5. Capul lăsat destins pe spate este un semn de autu predare sau o senzație trezita de amintiri sau ascultarea muzicii preferate, deconectare de ce îi inconjoara.
6. Capul inclinat lateral dreapta inseamna bunavointe, ascultare in opozitie cu înclinarea la stanga care denota scepticism, critica, indoiala.

Pozitia capului tradeaza interesul, toleranta, indiferenta, dezgustul fata de interlocutor. Pozitia de ascultare cu intereses este cu capul usor inclinat lateral. Clatinarea capului in sus si in jos inseamna acord, aprobare, intelegere. Clatinarea capului de la stanga la drapta inseamna negare, dezaprobare si acesta mișcarea a capului descurajeaza foarte mult persoana in cauza. În cazul unor negocieri sau diferite conversații de afaceri sau nu numai caștigăm teren daca inițiem aproape imperceptibil mișcările capului celui cu care negociem.

Mișcările sunt multiple si complexe, se realizeaza combinatii de miscari, se asociaza miscarea capului cu miscarea aletor segmente ale corpului, miscarea integrata fiind caracteristica fiecărei situații sau stări psihologice.

Comunicarea prin expresia fetei include mimica (incruntarea , ridicare sprîncenelor, increțirea nasului, țuguierea buzelor)

Mimica

Este acea parte a corpului nostru care comunica: fruntea incruntata semnifica preocupare, manie, frustare; spancenele ridicate cu ochii deschisi ne induce catre o stare de mirare de surpriza; nasul incretit inseamna neplacere iar buzele stranse inseamna nesiguranta, ezitare, ascuserea unor informatii.

Mimica este semnalul nonverbal cel mai ușor de descifrat. Mimica poate fi agitata si este determinata de o succesiune de stari sufletești, de senzatii puternice si poate semnifica o mare sensibilitate la stimulii externi.

Însa vom discuta toate aceste aspecte pe larg dar si despre alte componente care ajuta mimica fetei sa exprime anumite lucruri .

Igor Dodon

Fruntea

Fruntea este componenta care formează zona superoară a fetei.Ea reprezinta puterile spirituale si trăsăturile de caracter asociate.

Formele frunții sunt foarte diferite de la persoana la persoana dar ea este intotdeauna determinata de linia parului iar înălțimea ei se întinde intre punctul situat intre sprancene si linia parului.

Prin mișcarea mușchilor sunt generate cutele frunții, care pot fi verticale, orizontale sau incretite.

Cutele verticale se datorea concentrarii pe un punct in spatiu sau a luminii orbitoare.Astfel cutele verticare devin expresia unui effort spiritual sau fizic;in valori normale sau depasite, ele exprima disperare, furie,sau emotie.

Cutele orizontale apar cand ochii sunt larg deschisi, cand se incearca prelucrarea informatiilor detinute, dar care nu sunt intelese; mimica este expresie a fricii, sperieturii, mirarii, intelegerii bruste a unui lucru, dar aceasta mimica poate fi datorata oboselii, greutatii ci care sunt tinuti ochii deschisi.

Cutele inretite apar la locul de intersectie dintre cele doua orizontale si cele verticale; exprima panica in gandire, dificultati in prelucrarea informatiilor.

Sprancenele:

Chinezii considera sparncenele drpet una dintre cele cinci trasaturi vitale ale fetei.Intr-adevar, nici o fata nu poate fi citita cum se cuvine fara a le lua in considerare.

Sprancele le putem considera ca o granita intre partea superioara a fetei si cea mijlocie.

Sprancenele arata tipul afectiv al omului, precum si gradul de intelegere intre minte si inima.Ele au o forma mostenita care prin miscarea in timpul vietii se modifica.Ridicarea sprancenelor se face in semn de salut, de recunostinta si acest lucru il putem numi chiar salutul ochilor.

Osgood a enumerat sapte grupe principale de expresii faciale, fiecare avand mai multe subgrupe: fericire, surpriza, teama, tristete, furie, curiozitate si dispretul.Expresiile faciale enumerate sunt recunoscute in toate societatile umane si se considera a fi innascute datorita acestei calitati

Ridicarea sprancenelor poate sa denote expresii diferute atunci cand se iau in considerare si alte elemente: simpla poate fi doar un mod de salut, de a spune “da” sau a confirma ceea ce spune partenerul de discutie; o ridicare brusca si scurta dublata de ridicarea umerilor exprima neajutorare, nevinovatie, nestiinta sau mirare si bucurie.I cazul dreptacilor , ridicarea sprancenei drepte exprima o critica, iar a celei stangi, o dipozitie de neincredere si scepticism.

Coborarea spancenelor are loc tunci cand exista un pericol iminent. Cuplarea cu miscarea de ridicare a obrajilor este un mijloc de protectie, dar apare si in cazul surasului, scarbei sau plansului.

Ion Sturza

Ochii

A devenit ca o zicala atunci cand se spune ca ochii sunt fereastra sufletului si este cu siguranta foarte adevarat ca forma, strălucirea, culoarea si , desigur, miscarea lor dezvaluie foarte multe informatii despre interiorul persoanei respective.

Una dintre cele mai importante trasaturi ale ochiului este stralucirea lui.Aceasta trasatura unica  fiecarei persoane in parte se datoreaza interactiunii dintre lumina si lacrimile de la suprafata ochiului.Ochii stralucitori, vii, caracterizeaza o persoana isteata si vioaie, in timo ce ochii lipsiti de stralucire denota nu numai oboseala si descurajare , ci si o prabusire spirituala.

Ochii transmit mesaje legate de starile sufletesti.Privirea poate fi blanda, catifelata, dura, prietenoasa.

Elementele studiate in comunicarea nonverbala in cadrul ochilor sunt gradul de deschidere, miscarea pleoapelor, pupile si privirea.

Gradul de deschidere a ochilor variaza de la privirea holbata, atotcuprinzatoare, pana la pleoape inchise.

Ochii holbati sunt dublati de cutele orizontale, aceasta privire exprima mirare, frica de amenintare iminenta, groaza, curiozitate, extrema, asteptare tensionata, speranta , neputinta naivitae, incapacitatea de a intelege un anumit lucru.

Ochii larg deschisi acumuleaza cat mai multe impresii dar fara sa fac o selectie a acestora pot spune sa ei semnifica creativitate spirituala si nevinovatie.

Ochii deschisi refleta o stare de interes normal pana la o perceptie optimista a lumii inconjuratoare.

Ochii intredeschisi exprima oboseala, tensiune nervoasa, o participare redusa la ce este in jur si plictiseala.Mimica acestora denota indiferenta, inertie,paralizie a afectelor, resemnare, faptul ca partenerul de discutie “ nu merita nici o privire”.

Ochii acoperiti care au doar o fanta ingusta prin care se observa ceva punctual, care se concentreaza asupra unei tinte, in acest caz exista o perceptie negativa a acestei expresii datorita faptului ca denota siretenie, amenintare, agresivitate, indiscretie, egoism sau individualism.

Ochii strasi inchisi semnifica concentrare spirituala asupra unui stimul exterior sau a unei idei.

Inchiderea unui singur ochii este un gest amical, o intelegere secreta, si aceasta semifica viclenie , siretenie, prudenta, indemanare, arta si este folosit de cei care fac pe importantii.

Inchiderea relaxata a ochilor este urmarea fireasca a dorintei de a medita, de a asculta ceva sau a savura ceva, dar in acelasi timp mai semnifica si refuzul de a vedea, de aici vine si expresia “a trece cu vedere”.

Pleoapele

Mișcarea pleoapelor, este una involuntara de indepartare a unui corps strain din ochii, dar ea mai poate exprima si nedumerire, nesiguranta, jena, neliniste.

Cesare Lombroso a observat ca la criminalii innascuti zona centrala a pleoapei superioare este frecvent coborata, conferindu-I persoanei respective un aer somnoros.Cand intreaga pleoapa este mult coborata, generand aspectul cunoscut sub denumirea de “ochii de iatagan”, ea denota, cum era de asteptat, lascivitate, preocupari pentru seductie.

Pupila reactioneaza la radiatia luminoasa si la adancimea imaginii.Se ingusteaza atunci cand privim la un obiect indepartat si cand lumina este puternica.Inafara de stimulii exteriori, ea mai reactioneaza si la starii sufletesti, atunci cand avem trairi intense si emotii pozitive; se dilata, iar cand emotiile sunt negative, se micsoreaza.Aceste modficari sunt percepute de partenerii de conversatie drept mesaje subliminale.

Vlad Plahotniuc

Modul in care privim sau suntem priviti are legatura cu nevoile noastre de aprobare, acceptare, incredere si prietenie.Chiar si a privi sau a nu privi pe cineva are un inteles.Privind pe cineva confirmam ca ii recunoastem prezenta, ca exista pentru noi;interceptarea privirii cuiva inseamna dorinta de a comunica.

Privirea ca mijloc de comunicare a sentimentelor, gandurilor, starilor sufletesti nu ar avea aceeasi semnificatie in absenta ochilor, ea fiind rezultata unor conexiuni intre creier si inima, modulate de firea si de educatia fiecarui individ..

Mesajele ochilor si privirilor sunt legate de dilatarea si contractia pupilei, de ascunderea unghiului intern, de intensitatea si durata contactului vizual cu interlocutorul, de schimbarile de directie ale privirii.

Modul de a privi e legat de interesul fata de partenerul de comunicare.Daca persoana sau ce ne spune nu ne intereseaza mutam privirea fata de ceva anume.

Cum am mai spus privirea este contactul vizual intre parteneriide discutie, ne ofera indicii despre sentimentele care exista intre cele doua persoane, atunci cand contactul vizual este evitat exista o stare de nesiguranta, o timiditate excesiva sau dorinta de a nu fi deranjat.Cand intr-o situayie precum calatoria in metrou sau in orice transport in comun, cineva priveste o persoana chiar si dupa ce este observata , este interpretata drept tendinta de agresiune; insa atunci cand contactul vizual intre doua persoane este prelungit, acest lucru este explicat prin existenta unor sentimente puternice intre cei doi.

Exista mmai multe moduri de a privi:
1.  privirea paralela, la distanta mica denota o persoana adancita in gandurile sale si care nu doreste sa perceapa mediul inconjurator. Dar cand aceasta este mentinuta in prezenta unei persoane, este inteleasa ca o incercare de ignorare a acesteia si de a o face pe aceasta sa se simta nedorita in mediul respectiv.
2.  privirea drept in ochii este un semn al dorintei de cooperare cu interlocutorul, demonstrandu-i acestuia interesul si cunoasterea valorii sale.Aceasta privire denota onestitate, corectitudine si constiinta de sine.
3. privirea de sus in jos se poate datora diferentei de inaltime sau a pozitiei partenerilor de discutie si acest lucru poate sa denote dominare, mandrie, aroganta.
4.  privirea de jos in sus are aceasi cauza ca si cea precedenta si denota supunere sau dorinta de agresivitate.
5. privirea laterala, respectiv oblica, poate fi orientata spre stanga sau drepta, de sus sau de jos și exprima mai multe tipuri de informații prin combinarea acestor elemente. Pornită de sus înseamna dispreț, pronita de jos denota slugarnicie, iar cînd ochii sunt larg deschiși poate semnifica curiozitate sau retinere.

Privirile au fost studiate si din punct de vedere al fundamentelor neurologice. Astfel directia pricirii indica ce idei trebuiesc activate:imaginile sunt activate de privirea în sus, sunete de cea orizontala și sentimentele de privirea în jos.

Privirea îndreptată spre stanga activeaza amintirile impersonale, obiective, logice, iar cea spre dreapta imaginatia, creativitatea, amintirile personale.

Astfel cand cineva incearca sa-si aduca aminte ceva va privii spre stanga, iar cand va inventa sau va minti, spre dreapta.

Vladimir Voronin

Nasul

Importanta nasului ca emblema a fetei a fost descoperita de Aristotel si confirmata de aproape toti fiziognomistii de marca. Dr.Roger Rogerson spunea ca “dintre toate trasaturile fetei omenesti, nasul, fiind cel mai proeminent, joaca cel mai de seama rol in dezvaluirea caracterului”

Se spune ca lungimea nasului, respectiv a zonei de mijlocii trebuie sa fie egala cu aceea a fruntii si a treimii faciale inferioare.O asemea egalitate simbolizeaza un echilibru interior, exprimat prin cinste, loialitate si dragoste pentru adevar, ceea ce caracterizeaza orice on destoinic.

Nasul ofera si el informatii despre starea de spirit a unui individ.Varful nasului ne poate dezvalui daca se inroseste sau paleste.

Nările se pot umfla cand simtim un miros placut, sau daca suntem furioși și lărgim narile pentru a sporii cantitatea de aer.

„A stramba din nas” este o expresie dar si o miscare a muschilor nasului, care semnifica neplacere, indispozitie, jena, confuzie. Mișcările frecvente ale muschilor din zona nasului duc la aparitia “cutei sensibilitatii” situata intre partea laterala a nasului si buza superioara, iar aceasta se datoreaza din cauza unei stari de nemulțumire datorita unui fapt sau obiect neplacut.

Una dintre principalele direcții ale studiilor expresiilor faciale a fost detectarea expresiilor artificiale, intenționate pentru a induce în eroare. Paul Ekman considera ca ceea ce tradeaza o persoana care intentioneaza sa induca in eroare sunt semnele de emotie. Cazul cel mai simplu este de a incerca o emotie pe care nu o simti. El considera ca exista putine persoane care sa producă expresii emoționale corecte, cei mai multi sunt trădați de anumite semne. De exemplu cei care zîmbesc spontan vor folosi anumiti mușchi ce nu pot fi controlați intenționat situați în zona ochilor, iar pentru furie o îngustare a buzelor.

Mihai Godea

Gura

Gura este cea mai mobila zona a fetei ea ne permite sa intre hrana, bautura si aerul ce ne sunt necesare;ea musca, ea ne rosteste gandurile, ea rade cand suntembucurosi.

Gura deschisa cu barbia lasata inseamna reaus lipsa de activitate.Gura inchisa poate insemna dorinta de a negocia tacit sau respingerea unui contact verbal.Gura inchisa cu buzele stranse indica inchiderea in sine, solitudine, incapatanare, proasta dispozitie.

Gura si buzele pot realiza diferite mimici, cum ar fi cea de degustare, de savurare, de protest, de ingrijorare.

Prezenta zambetului confirma disponibilitatea spre dialog.Zambestu autentic este expresia unei stari de bucurie, de acceptare si implica si participarea ochilor.Initial dezvelirea dintilor a fost un gest de amenintare , ulterior a evoluat spre un gest de prietenie.Zambetul apare la sugar foarte devreme, cam in a cincea sau a sasea saptamana de viata.

Zambetul poate fi fabricat, prostesc, relaxat, dulceag, stramb, de frica, resemnat.

Zambetul care descopera numai dintii de sus , nu si gingiile superioare este un semn de bunatate, cinste.Daca zambetul dezveleste si gingiile de sus aceasta denota ca posesorul este predispus la deprimarecare ii poate afecta fericirea si cariera.

Cand zîmbetul dezgoleste dintii de sus , cît și dintii de jos, posesorul are o fire deschisa, corecta si generoasa, care isi va fi obiectul criticii si antipatiei altora.

Rasul este o manisfestare tipic unama, ea este eliberatoare de tensiuni interne. Copii rad mai mult decat adultii.Rasul poate fi cinic, agresiv, eliberator, blazat, ingrijorat.

4 Comments so far:

  1. viteoka spune:

    ha ha…. da Voronin are un nasos 🙂

  2. extravita spune:

    Adevarat, transmitem de fapt mai multe prin limbajul corpului, mimica decat verbal, de fapt transmitem cu adevarat, mesajul este perceput, interesant articolul.

  3. […] Limbajul trupului: mesajul transmis de mimica feței. […]

  4. […] multa expresivitate si imita voci diferite pentru personaje. Este recomandat sa acorzi mare atentie limbajului nonverbal pentru a fi un bun […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte