Și politicienii au porecle!!!

Home  >>  Moldova - ţara minunilor  >>  Și politicienii au porecle!!!

Și politicienii au porecle!!!

14
dec.,2011

6

 În satele Moldovei,dacă cauți pe cineva cunoscînd doar familia ai foarte puține șanse să găsește persoana căutată,însă dacă îi cunoști pseudonimul sau porecla, cum se spune la noi,efortul tău se diminuează la minimum.La fel e și în Olimpul Moldovei,sau Parlament – pe înțelesul oricui.Oficial toți își spun după nume,însă noi,oamenii de rînd le-am inventat niște porecle fiind ajutați și de jurnaliști,ca să ne fie mai ușor să alegem cui să-i dăm votul nostru,indiferent de cît orez sau hrișcă ne dau. În continuare vezi vedea numele a o serie de peroane publice și nickname-urile lor sau porecle:

  Vlad Filat, actualul premierul al RM,lider PLDM: În satul de baştină, Lăpușna,i se   spunea – Vova Filat de la tolcioc. Acest pseudonim apare  la vipmagazin, în popor însă dl Filat este supranumit – Filea. De ce anume aşa, nu prea ştiu. Porecla respectivă este oferită în exclusivitate de tinăra generaţie comsomolistă şi neobolşevistă, adică de cei cu cerul gurii – încă roşu. Din 2009 i se atribuie un nou pseudonim:„Contrabandistul secolului”sau „Gangsterul tranziției” datorită afacerilor sale mai puțin transparente .Mai nou,studenții îl numesc – Harbuzarul,din motivul presupusei alianțe care se contura dintre PCRM și PLDM. Se zvonește că de către colegi mai este numit și Armageddon sau Comandantul.

Mihai Ghimpu, fostul preşedinte interimar RM,actual parlamentar și lider PL: Ghimp, Ghimpler, Mihai cel Mare,Americanu, Saakasvili de Moldova, Românul, moş Ghimp şi Despot-Vodă,”Michelle de Shizofrenie” . Dl Ghimpu este în top “porecle”. Este şi firesc, un fost preşedinte al parlamentului şi concomitent preşedinte interimar, să aibă cele mai multe porecle. Dacă n-avea, nici preşedinte nu era .

Marian Lupu,președintele Parlamentului,Președinte interimar,candidat la funcția de președinte al R.M., lider PDM: Geoană de Moldova – probabil de la faptul că a fost preşedinte al RM ca şi Geoană preşedinte al României. Mai vechi pe nou a fost poreclit de comunişti – ZaLupu (za – “zeieţ” – iepure) sau  ”Mariancik”, ”Copilaș de doi metri”, ”Doi metri de bulbuci”

Dorin Chirtoacă, primar general de Chişinău: În popor este supranumit, dar poate şi “supracrezut” – Harry Potter. Anume aşa şi nu altfel. Posibil porecla “mărului de Chişinău” vine de la ochelarii şi forma feţei, de la faptul că este cel mai tânăr primar din Europa care s-a urcat în capota maşinei de mare tonaj “primăria Chişinău”, de la faptul că face minuni pe la şedinţele consiliului municipal şi se luptă cu pensionarii, cu mirosul urât, cu maidanezii, cu copacii uscaţi şi nu în ultimul rând – cu comuniştii.

Serafim Urechean, președinte Curtea de Conturi,fost lider AMN: Autoproclamat – Serafică fără frică sau Serafică. Mai spun prietenii din cercul său – Dvatsatka. Ultima vine de la faptul că, cică Urechean pe vremea când era primar de Chişinău, acesta nu se apuca de nici o “zdelcă” dacă profitul net nu constituia – 20 mii euro. Dar totuşi poporul l-a supranumit – Urechilă. Să ascultăm de glasul poporului  .

Vladimir Voronin, lider PCRM: Supranumit de popor şi presă – Cioronin.,În partid -Papa .

Vasile Tarlev, ex-premier: Supranumit – Tarelevîi. Nu ştiu ce fel de “tare” şi “levîi”, dar a reuşit să se menţină cca. 8 ani la cârma guvernului.O altă poreclă a fost și ”bombonel” datorită funcției sale din trecut de director la S.A „Bucuria”.

Iurie Roşca, lider PPCD: Supranumit – Voroşca. Cel mai probabil de la marea trădare naţională, atunci când s-a “împerecheat” cu Voronin. Mai nou –Barbărasă, aceasta chiar îmi place  .

Dumitru Diacov,lider de onoare al PDM; este poreclit de  liderul PCRM –  ”spenculeant politic”sau în partid:”patriarhul”

Igor Dodon ,fost candidat la funcția de primar general pe lista PCRM,deputat în Parlamentul R.Moldova,proaspăt ieșit din componența partidului Comuniștilor și actual lider al socialiștilor,în popor i se spune „bidon” sau ”.andon”.Mai nou ”Soluția”.

Încă o sumedenie de personalități publice mai pot fi menționați,însă nu prea cred că merită. Lista rămîne deschisă,astfel dacă mai cunoașteți ”porecle” ale personajelor din politicul autohton menționați în comentarii și eu le voi introduce în text.

 

6 Comments so far:

 1. Ana spune:

  Sunt unii care chiar accepta si le vine in favoarea lor, daca esti destept, nu te oftici poti sa te promovezi pe baza porcelei, nu sa te superi 😀

 2. Da Bașcanul Găgăuz -Yeri Mihail Furmuzal – nașialnicu 😀

 3. Maxim Arghir spune:

  Eu stiam de Dodon altfel, si anume intr-o maniera mai multe necenzurat: Dodon-G**don.

 4. viteoka spune:

  Ai uitat de Șelin – gavniuc cu cinematograf în fund!!!

 5. viteoka spune:

  sau de Vitalia Pavlicenco – parcă-i scăpată din turmă de RRrrrrrrrrrrîiți 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte