Elementul cospirației la 7 aprilie 2009.

Home  >>  Uncategorized  >>  Elementul cospirației la 7 aprilie 2009.

Elementul cospirației la 7 aprilie 2009.

19
oct.,2011

2

Dacă apariția unui mit politic într-o societatea se datorează, cum menționează autorii sus-citați,unei crize prin care trece statul, atunci criza politcă în care se află republica moldova (oficial de pe 5-6 aprilie 2009, deși, noi tindem să presupunem că această criză este una de durată mai lungă) este una propice pentru dezvoltarea ideilor mitoforme  și răspîndirea rapidă a acestora.

Nu va fi nevoie de o căutare insistentă a dovezilor ce ar demonstra existența răspîndirei mitului conspirației în cadrul societății republicii moldova. Speculații cu privire la evenimentele din luna aprilie a anului 2009 au început concomitent cu evenimetele chiar, furnizînd valoare ideologică acestor evenimente ambelor forțe oponente existente pe arena politică la acel moment. În urma analizei literaturii de specialitate, am observat că teoreticieni ai mitului conspiraționist tind  fi desemnați ca fiind protagoniștii aripei drepte, a partidelor liberale, învinuirele venind din partea stîngei extremiste. Situația din R. M. desemenază, însă, într-un mod paradoxal, o invinuire conspiraționistă reciprocă. Liderii opoziționiști și adepții acestora, au creat „inamicul„ deținătorul forței malefice, cu mult înainte de derularea evenimetelor din acea primăvară. Crearea inamicului opoziționist a urmat după evenimetele din 7 aprilie. Grupurile conspiraționiste, pe lîngă organizarea bine pusă la punct aveau planuri de lungă durată bine concepute și „funcționabile„. Cum nu odată vom demonstra în capitolul ce urmează, incompatibilitatea existenței unui plan conspiraționist atît de complex cu realitatea socială este una notorie. Aceasta se datorează nu numai mecanismelor sociale complexe, care pot distorsiona în orice moment planurile conspiraționiste, dar și implicarea masivă, care se presupune a fi neceară în acest caz, a multor indivizi ce nu poate să trecă neobservată într-o societate deschisă.

Specularizarea informațională după evenimetele din 7 aprilie din 2009 a fost  datorată în mare parte răspăndirei prin intermediul internetului. Filmele pretinse a fi documentare au invadat spațiul virtual.  Mitul provocatorilor sub sloganul  ” aici au acționat grupurile de provocatori organizate de comuniști” este un exemplu elocvent al legendei urbane transformate în mit conspiraționist. Cum menționează D. Coady „nimic nu poate avea loc așa cum își propune un mit, deoarece întotdeauna ceva merge altfel decît s-a așteptat„.

Putem vorbi despre răspîndirea unor teorii conspiraționiste după 7 aprilie 2009, datorită unor învinuiri persistente venite din parte a două tabere opuse de forțe politice. Prima teorie vine din partea partidelor liberale. Sunt aduse o multitudine de detalii, care se presupune că ar demonstra într-o măniera indubitabilă existența unei conspirații „comuniste„ în spatele evenimetelor din 7 aprilie. Detalii-dovezi de genul: „polițiști care pregăteau pietre pentru devastatori, „provocatori cu capete rase, îmbrăcați în haine sumbre„, biroul intact al președintelui după vandalizarea președenției, arborarea drapeluilui UE prin intermediul serviciilor de securitate, arderea arhivei cu scopul de a ascunde crimele comuniste etc..

(14 aprilie 2009  adevarul despre 7 aprilie, film documetar  din 7 aprilie 2009, autor PL din republica moldova.  http://politicom.moldova.org/page/adevarul-despre-7-aprilie-1071-rom.htm

Paradoxal chiar și participanții direct la evenimente ajung sa creadă mai degrabă în ceea ce promovează mass media decît ceea ce au vazut ei personal. Aceasta se datorează faptului că evenimetele ce au avut loc nu au fost deloc logic structurate și nu au avut delimitari categorice în ceea ce privește acțiuni sau timp. Oamenii erau destabilizați și dezinformați deoarece din cauza contaminării emoționale, aceștia au fost lipsiți de judecata ratională a evenimetelor ce aveau loc. Arma principală care a funcționat-indivizii adunați spontan într-adevăr nu știau cum să procedeze, era lipsă de lider care ar trebui să-i orienteze. Aceasta i-a facut să se intervină în orice situație care cel puțin parea a acțiune. Acesta demonstreaza avîntul tinerilor spre vandalizare. Chiar daca pretinșii provocatori au acționat în această direcție aceast fapt nu putea fi prevăzut si nici dirijat. Opoziția învinuiește guvernul de atunci ca nu au securizat clădirele de importanță statală. Dacă scenariul însă, era invers? Oricum era să fie interpretat ca „atac agresiv asupra manifestanților„. Studenții au devenit țapi ispașitori pentru ambele tabere oponente.

 Lagărul liberal își pune întrebarea tipica teoreticienilor conspiraționiști- Cui Bono? Cine are de cîștigat în această situație? Scenariu oferit este unul tipic. Eroul malefic. Salvatorul. Nu negăm posibilitatea existenței unei conspirații în ceea ce privește falsificarea alegirilor, dar este imposibilă programarea unei lovituri de stat. http://politicom.moldova.org/page/atac-asupra-moldovei-1072-rom.html 

În cazul răspîndirei mitului conspirației ”7 aprilie” a contribuit nu doar internetul ca resură de bază ci și dezinfomarea propagandistică. Aceiași metodă a fost utiliztă de către cei învinuiți pentru a-și apara poziția- vorbesc despre zombarea electoratului,despre utilizarea noilor descoperiri stiintifice-programare neurolingvistica. Tangența- ambele parți afirmă că protestul  a fost manipulat „spontanietatea bine organizata„- comunstii afirma controlul direct, opozitia, ca guvernul activa prin intermediul provocatorilor. Partea comunistă implica motive naționaliste (implicarea guvernului român și a mișcărilor unioniste precum Noii Golani)și chiar fac legături cu idelogia nazista. Atunci cînd D. Pipes afirma că multitudinea de detalii oferite pentru a argumenta existența conflictului duce la pierderea sensului și la dificultatea de a face o concluzie pînă la urmă, putem vedea aceste consecințe și în cazul mitului conspirației„7 aprilie„. Multitudinea de date aruncate în mulțime, avînd o pretinsă logică și argumentare, face dificilă construirea unei păreri obiective.

http://politicom.moldova.org/page/filme-documentare-despe-protestele-din-7-aprilie-1069-rom.html

2 Comments so far:

  1. eugen spune:

    bravo Marin…opinia mea in acesta privinta este urmatoarea: clar ca pe 7 aprilie a avut loc o lovitura de stat, orice lovitura de stat se soldeaza cu instaurarea unei noi puteri, da avem o noua putere. Dar puterea de astazi demonstreaza unele tendinte ce put a conspiratie de lung timp, mai bine spus o componenta a puterii. Posibil ca aceasta conspiratie inventata mai intii si apoi adusa in miscare a fost pusa la cale de ceva timp mai mult , cred de vreo 3 sau 4 ani, scopul acesteia era distrugerea definitiva a opozitiei de pe timpurile de atunci, apare intrebarea dar cum asta e posibil? Cred eu ca Voronin and company sau gindit la faza de a infiltra in rindurile opozitiei un spion, care a trecut prin mai multe partide si a fost crescut de alt cineva pentru a distruge AIE din inteiorul ei si opozitia de pe atunci si Guvernarea actuala de azi sa fie distrusa totalmente.
    Da desigur ceea ce am scris mai sus sunt niste presupuneri si idei, dar orice idee are dreptul la viata…Una ce poate sa ne arate adevarul despre toate celea intimplate pe 7 aprilie si multele altele este TIMPUL. Asteptam.

  2. mmm……interesantă analiză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la bara de unelte